Hoeveel Ikea items heb jij thuis? Ik ging eens tellen en heb er eigenlijk best veel. Al jaren shop ik leuke items voor thuis bij Ikea – net als mijn ouders vroeger. Daarom vond ik het Ikea Museum in Zweden laatst ook zo leuk, een feest der herkenning! Herken jij spullen van vroeger?

Ikea, you love it or… you love it! Ik bedoel, wie heeft er nou niet iets van Ikea in huis? Mijn laatste aankoop was deze gele fauteuil. De kleur vind ik geweldig en hij zit ook nog eens heerlijk.

Ergens in de jaren ’80 kwamen mijn ouders met hun eerste Ikea aankopen thuis. Een tafel met glazen blad en ijzeren onderstel. Wat een pracht item, ik zou hem zo weer kopen. Veel kerstontbijtjes- en dinertjes hebben we eraan genoten.

Hoe kom je bij het Ikea Museum

Het Ikea museum is gevestigd in Almhult in Zweden. Ik vlieg eerst naar Kopenhagen en reis vervolgens met de trein. Een ritje van nog geen 2 uur die voorbij vliegt. Ik geniet van de Zweedse rode huisjes die aan me voorbij zoeven, monteer een vlogje en maak verder gretig gebruik van de wifi.

Bij aankomst verwacht ik eigenlijk een blauw met geel pand aan te treffen, maar het Ikea museum heeft het clean en stijlvol gehouden. Ze zijn gevestigd in de allereerste Ikea vestiging in Almhult en alles is er – net als toen – zwart met wit.

Ikea Museum

Wist je dat Ikea in Zweden al sinds 1958 bestaat?!

Oprichter Ingvar Kamprad is begonnen met een ieniemienie postorderbedrijfje, gewoon vanuit een klein schuurtje aan huis. Al snel oversteeg de vraag naar goed meubilair wat je zelf in elkaar moest zetten het aanbod, en zo ontstond de eerste grote Ikea in Almhult. In de daaropvolgende jaren groeit Ikea uit tot een enorm grote, trendy meubelgigant met winkels verspreid over de hele wereld.

Ikea museum

Woonspulletjes uit de jaren ’50

In het Ikea Museum zie je allerlei oude items uit de beginjaren voorbij komen. Ook leuk om te weten: er is speciaal iemand aangenomen om via rommelmarkten en Marktplaats-achtige platforms zoveel mogelijk puntgave items uit de beginjaren te verzamelen. Wat een droombaan nietwaar…

ikea 1950 1960 Ikea items vroeger

Zelf op de cover van het allernieuwste Ikea magazine?

Dat kan! Je drukt op een grote, rode knop, springt in de houding en flits! Nog geen minuut later rolt jouw eigen cover uit de printer, hoe leuk!

personal Ikea cover personal Ikea cover

En dan natuurlijk… Zweedse balletjes.

Die zijn er in het Ikea Museum in allerlei smaken: met zalm, vegetarisch, met kip… Smullen! Net als de aanblik van de keuken. Ik hou er zo van he, van die witte tegeltjes. Over deze woontrend lees je hier meer:

Keukeninspiratie: de witte tegelmuur opnieuw ontdekt

Ikea museum keuken Ikea museum balletjes

Unieke items in de museumshop

Zoals het een goed museum betaamt is er ook hier een hele fijne museum winkel. Je vindt er items die nergens anders ter wereld te verkrijgen zijn! Moet je mij hebben… heb ik me daar de hele reis naar Nederland terug toch met een krukje, klok en kommetjes lopen sjouwen 😉 Maar goed, dan heb je ook wel wat.

Ikea museum shop

Wil je ook een keer naar het Ikea Museum? Binnenkort opent naast het museum het allereerste Ikea Hotel. Ik nam er vast een kijkje en voelde me er helemaal thuis. Want wat denk je? Mijn gele Ikea fauteuil stond in een van de kamers! En hoe vind je het haardje dan, weer met van die tegeltjes. Deze is not for sale helaas…

Ikea hotel Almhult

Benieuwd naar het Ikea Museum? Check deze korte vlog dan eens:

O ja, in het Ikea museum zijn kinderen ook van harte welkom. Er is geen ballenbak, maar wel ander leuk spul. Zoals deze stoel 🙂

Ikea kinderstoel

Ikea Museum contactgegevens