Skåne is de zuidelijkste regio van Zweden en ze staat bekend om de eindeloze open koolzaadvelden en wijde, platte horizons. Je komt er prachtige bossen, indrukwekkende rotskusten en kilometerslange witte stranden tegen. Tips voor een roadtrip voor zuid-oost Skåne

Skåne is de perfecte bestemming voor een autovakantie omdat er zoveel te zien en te doen is. In tegenstelling tot het hoge noorden van Zweden zijn de afstanden in Skåne een stuk korter. Aan anderhalf uur rijden heb je genoeg om het meeste van deze rijke regio te zien.

Persoonlijk zou ik er langer voor uittrekken. En al helemaal als je naar de geweldige plekken toegaat die ik laatst bezocht heb:

Tips voor een roadtrip door zuid-oost Skåne

 1. Ystad is een dorpje in deze regio dat internationaal hoog op lijst staat van veel filmliefhebbers. Hier spelen zich nl. de boeken en films van Wallander af, van de schrijver Henning Mankell. In Ystad kun je verschillende tours doen die gebaseerd zijn op de hotspots uit deze boeken- en filmreeks. Ik was er laatst en trad in de voetsporen van Wallander, meer daarover lees je hier. Maar Ystad is meer dan alleen Wallander. Je kunt er naar het strand, heerlijk shoppen, eten en genieten van de prachtige panden die het oude stadje rijk is.
  Ystad
 2. Bij Ales Stenar, in de heuvels van het dorpje Kåseberga geniet je van een prachtig uitzicht over zee. Waar de stenen voor zijn en wie ze er heeft neergelegd? Dat is een groot mysterie…
  Ales Stenar
 3. Ben je dol op vuurtorens? In het Sandhammarens Naturreservat staat een prachtexemplaar uit 1862. Je kunt hem niet beklimmen maar er wel volop omheen wandelen. Aan de overkant ligt de oudste reddingsboot van Zweden, gemaakt in 1842.
  Sandhammaren
 4. Loderup is al een aantal jaar op rij verkozen tot het mooiste strand van Zuid Zweden. Je kunt er heerlijk wandelen en zwemmen en als het weer meezit, zonnen natuurlijk.
  Loderup
 5. Zin in een visje? Stop dan even bij de haven van Skillinge. Hier vind je een oud vissersrestaurantje waar ze heerlijke visgerechten serveren.
 6. En is het tijd voor een Fika? (= typisch Zweeds koffiemoment met bijv. een kaneelbroodje of lekker taartje) Doe dat bij de koffiebar van Olof Victors in Gemmingebro. Alleen al voor de traditioneel gemaakte brownie met carameltopping wil ik terug naar deze plek.
  Olof Victors in Gemmingebro

En, heb je al zin gekregen in een tocht door zuid-oost Skåne in Zweden? Ik heb de hierboven beschreven locaties weergegeven in onderstaande map:

[map id=”21″]