Puberperikel van de week: “Mam, ik heb gerookt.” Als ik de app binnenkrijg voel ik een steek van teleurstelling. Dus toch! En nu? “Pubers roken nu eenmaal”, krijg ik in mijn omgeving te horen…

Mia was de laatste tijd al zo into roken en vertelde dat een aantal beste vriendinnen zelfs al echte rokers zijn. Toch had ik stiekem de hoop dat zij het heel vies zou vinden en deze pubertrend zou overslaan.

Helaas, mijn droom gaat in rook op.

En dat heb ik helemaal aan mezelf te danken. Want wie rookt er de laatste tijd stiekem een sigaretje achter in de tuin… Guilty! Sinds mijn zwangerschap van Mia was ik gestopt met roken, ruim 14 jaar dus. Mijn eerste “nieuwe” sigaretje rookte ik stiekem tijdens sail 2015. De volgende met kerst. En daarna ging het al snel bergafwaarts en inmiddels hoort bij ieder glaasje wijn of kop koffie een klein sigaretje.

Eens een roker altijd een roker?

Zo’n pakje sigaretten is best duur hè mam.
Waaat, heb je een heel pakje gekocht?

Ik kan mijn oren niet geloven en check stiekem haar zakken. En ja hoor…

Resoluut verbieden werkt averechts.

Iedereen in mijn klas rookt hoor.
Echt? Ook S? (ja) En F dan? (die al helemaal, maar die is gestopt want die werd echt verslaafd). Maar je zit op de Vrije School, daar is toch iedereen heel gezond?!
Echt niet! Er blowen er zelfs al een heleboel!!

Ooo-mijn-goooood!!!

Mijn eigen rookhistorie in de jaren ’80

11 was ik, toen ik naar de brugklas ging. In mijn beleving was roken alleen maar stinkend en dodelijk. Mijn ouders rookten volop (ja, ook in de auto waar wij bij zaten, net als 80% van de ouders in Nederland destijds) en hun sigaretten heb ik meer dan eens gebroken, stiekem weggegooid of onder water gezet. Op de sloffen die van vakanties mee terug kwamen schreef ik steevast “hier ga je dood van!” Maar toen mijn nieuwe, beste vriendin op de 2e dag in de brugklas mij een Belinda Menthol aanbood, en roken als de gewoonste zaak van de wereld beschouwde, besloot ik niet voor haar onder te doen en rookte vanaf die dag lekker met haar mee. En de pakjes sigaretten van mijn ouders? De inhoud daarvan leegde ik meer dan eens in mijn eigen schooltas.

Dus ja, ik herken Mia’s rookdilemma wel… 

Ik vertel haar over alle nadelen die aan roken vastzitten: je krijgt er rimpels van, gele tanden (“maar de jouwe zijn wit als fuck!!”), een slechte adem en je kan er ernstig ziek van worden.

Maar ze kijkt me verveeld aan en zegt: “Mam, ik ben een puber en pubers roken nu eenmaal.”

Hoe zou jij dit aanpakken? Resoluut verbieden of…