Van 7 t/m 16 oktober is het de Dutch Sustainable Fashion Week in Nederland. Maar wat is sustainable fashion eigenlijk en is het iets voor jou?

Fashion gemaakt van biologische materialen zit niet alleen heel erg lekker (wat zijn die stoffen toch lekker zacht!), maar je draagt (letterlijk) ook nog eens bij aan een eerlijke fashionindustrie.

“Groene” modehuizen zijn bewust bezig met het produceren van kleding die aan een hoop voorwaarden voldoet om daadwerkelijk sustainable te zijn. Zo’n fair fashionlabel is Miss Green bijvoorbeeld en dit is waar het bij hun op draait:

  • Sustainable materials: 

    Kleding begint bij de ruwe materialen, waar vervolgens garens en stoffen van worden gemaakt. De ruwe materialen die Miss Green momenteel gebruikt zijn biologisch katoen, biologische wol, Tencel® en duurzame wol.

  • Eerlijke arbeidsomstandigheden:

    De fabrieken waar geproduceerd wordt, worden met zorg uitgezocht. Uiteraard moeten deze gecertificeerd zijn en met biologische producten werken. Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk dat de mensen die de kleding maken, eerlijk en goed behandeld worden. Dat betekent dus geen slavenarbeid, geen kinderarbeid, geen discriminatie en een veilige en hygiënische werkomgeving.

  • productie en transport zijn duurzaam:

    Om de CO2-uitstoot laag te houden, is het belangrijk zo dichtbij mogelijk te produceren. Turkije bijvoorbeeld, want vanuit daar kun je naar Nederland per vrachtwagen de producten vervoeren en heb je minder CO2-uitstoot. In Nederland vervoert PostNL CO2-neutraal en houdt hiernaast rekening met de route van de bezorger, die zo efficiënt mogelijk is.

Nieuwe najaars- en wintercollectie van Miss Green

Voor komende winter heb ik 2 favoriete items bij Miss Green gescoord

Deze vrolijke stippenblouse van 100% lenzing tencel®:
Maya Dazing Dot

En deze stoere (maar toch vrouwelijke) jurk van bamboe en biologisch katoen:

Sustainable fashion Miss Green

En hier zie jij mijn variant 😉


Eerlijk is eerlijk, ik heb de portemonnee niet voor alleen maar duurzame mode

En dus vind je in mijn kledingkast ook gewoon items van de goedkopere winkelketens. Mix & Match en zo draag ik toch mijn steentje een beetje bij aan duurzaamheid.

En deze actie gaat natuurlijk ook helpen: alleen op 10 oktober krijg je 10 euro korting bij een bestelling van 50 euro met de code: DUURZAAM2016 bij Miss Green.

Ben jij benieuwd naar sustainable fashion? Dan is dit event op 13 oktober 2016 in Haarlem misschien wel iets voor jou:

Dutch Sustainable Fashion Week event in Haarlem

Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week (van 7 t/m 16 oktober) draait op 13 oktober de documentaire True Cost in Gather Haarlem. Deze film vertelt het verhaal over de kledingindustrie en de mensen die onze kleding maken. Het laat op een indrukwekkende manier zien wat de impact is van de wereldwijde kledingindustrie voor mens en milieu.

Op de avond zelf ontmoet je Haarlemse ondernemers (waaronder Maaike Groen van Miss Green) die sustainable fashion hoog op de kaart hebben staan. En na afloop drink je gezellig nog een borrel met ze (of groene thee ;-)) Meer informatie over het event vind je hier.