Cruise tips for Dummies – Onlangs maakten Mia en ik onze eerste cruise op een gigantisch schip dwars door de Caribbean. Ik kan het iedereen aanraden maar als je nog nooit geweest bent, heb ik wel wat handige tips en weetjes. 


Sinds ik de eerste afleveringen van de Love Boat zag wist ik het al: ik wil cruisen! Het leven aan boord, de zonneschijn en het aanmeren bij al die prachtige, tropische bestemmingen, wie wil dat nou niet?! In mijn omgeving hoor ik genoeg vooroordelen: cruisen is voor oude mensen, je voelt je vast heel erg opgesloten en ik ga toch niet in de rij staan bij het buffet?! Maar die vooroordelen help ik allemaal om zeep. Cruisen is top en ik kan het ie-der-een aanraden.

Bye bye Miami!

Daar gaan we, vanuit Miami naar de Caribbean. ZIN!!

Moet je je voorstellen, allemaal droombestemmingen in één enkele reisroute?! Dat betekent dat ik slechts één keer de koffers hoef uit te pakken en niet telkens hoef in- en uitchecken.

Cruise tips for dummies

Heb je ook zin in zo een onvergetelijke cruise ervaring? Misschien heb je dan wat aan deze cruise tips for dummies:

 1. Kies de juiste rederij
  Niet alle rederijen hanteren dezelfde standaard als het aankomt op een ultieme cruisereis. Ik las heel veel goede reviews over MSC Cruises en hoorde van cruise-vrienden dat MSC echt een van de betere rederijen is. MSC Cruises dus.

  De supermooie schepen van de MSC Cruises vloot zijn veel meer dan drijvende resorts; het lijken net drijvende steden op zee: met iedere activiteit en bezienswaardigheden op loopafstand: ’s morgens echt Italiaanse koffie, winkels, een bioscoop en theater, 3 zwembaden (althans, op ons schip, de MSC Divina) en veel, heel veel specialiteitenrestaurants. Need I say more?!
 2. Wees op tijd bij het inchecken
  Inchecken bij een cruiseschip is exact hetzelfde als inchecken voor een vlucht. Je doorloopt hetzelfde proces, van paspoort en tickets laten zien tot aan het openritsen van je bagage en onder het poortje doorlopen. Mia en ik waren op tijd en konden daardoor lekker vroeg het schip gaan verkennen. Jeetje wat is er veel te zien, ik had echt geen idee dat een cruiseschip zo enorm groot was van binnen.


  (een lift, in een cruiseschip?! Sterker… er waren wel 12 liften!)
 3. Wees slim rond etenstijden

  Ons schip had zoveel eetgelegenheden, van Franse keuken tot Italiaanse keuken, van buffet tot wafelbar. Wij hadden een vaste, prachtige tafel met uitzicht op zee.

  Je wordt ingedeeld op een bepaalde tijd en zit aan tafel met reisgenoten uit jouw eigen land. Wij hadden fantastisch gezelschap aan tafel, met o.a. een jong stel die al voor de 7e keer op cruise gingen met MSC! En de bediening is ronduit geweldig. Al na een dag weten ze onze naam, wat we willen drinken en doen ze gezellig met Mia.

  Ontbijten deden we bij het ontbijtbuffet. Niet te geloven wat een hoeveelheid aan eten. Er is voor ieder wat wils: 6 soorten ei-gerechten, 5 soorten pannenkoeken, yoghurts met zaden, noten en cereals en natuurlijk heel veel vers, tropisch fruit. Druk was het er wel, maar niet als je je etenstijd slim uitzoekt. Zo ging ik altijd al om 7.00 uur naar het buffet en dan was er nog geen kip. Ik haalde dan voor Mia en mij een lekker vol dienblaadje en dat aten we dan op in onze hut.

 4. Met je kind(eren) op cruise? Kidsclub!
  En jij denkt dat cruisen alleen voor ouderen is… Not! Een cruisetrip is geschikt voor iedereen, dus ook voor gezinnen met kinderen. En aan die kinderen wordt uitstekend gedacht aan boord van het schip. Er zijn verschillende kidsclubs voor verschillende leeftijden met uitgebreide programma’s. Mia durfde in het begin niet zo goed omdat er een flink aantal knappe jongens bij haar club, de Teenclub, waren aangesloten. Uiteindelijk is ze toch een keer meegegaan en achteraf heeft ze veel spijt dat ze het niet vaker heeft gedaan. Tsja het is niet anders, we moeten gewoon maar weer een keer op cruisevakantie gaan.
 5. Ga voor de aan boord aangeboden excursies
  Op verschillende sites las ik voor de reis dat je het beste mee kunt doen aan georganiseerde excursies. Niet echt mijn cup of tea… Maar ik ben blij dat we het meerdere keren gedaan hebben, want met een groep voel je je als moeder alleen met kind echt een stuk veiliger daar in die verre oorden.

  En wat hebben we veel beleefd!! Snorkelen in Mexico, zwemmen met dolfijnen op de Bahama’s, een jeepsafari over Jamaica.


  Kende jij de tenderbootjes al? In sommige havens is er geen plek voor al die grote schepen. Je gaat dan voor anker in zee en wordt met kleine bootjes naar de kade gebracht, tenderbootjes.

  En in andere havens is er juist weer volop plek:
  Het boeken van de excursies gaat overigens heel gemakkelijk. Van tevoren online of op het schip zelf, bij een balie die niet onder doet voor de kassa van de allergrootste Pathe bioscoop. En op de dag van de excursie zelf verzamel je in het theater van het cruiseschip (en ook dat is een serieus volwaardig theater met dito acts) en kom je in de geoliede entertainment machine van het schip terecht. Kan niet misgaan.
 6. Als je gaat cruisen, ga dan goed en neem een balkonhut
  Het kost misschien iets meer maar dan heb je ook wel wat: uitzicht op zee, dag en nacht. En dat is toch zo spectaculair!
 7. Meer cruise tips for dummies? Ik heb er nog eentje: neem voldoende feestkleding mee
  Aan boord worden verschillende feesten georganiseerd, waarbij je niet kunt aankomen in je spijkerbroek met gaten (guilty) of in een jurkje dat je overdag bij het zwembad aan had (alweer guilty). Je kunt je dus lekker uitsloven met glittertops en hakken… ik zei het al eerder, wij moeten gewoon snel weer op cruisevakantie 🙂

Zelf zin in een cruisetrip?

Wil je zelf op een cruisevakantie en heb je behoefte aan meer cruise tips for dummies? Kijk dan eens op de site van MSC Cruises, waar je de verschillende bestemmingen en prijzen kunt checken. O ja, over de prijzen, ik denk dat dit je echt mee gaat vallen (hup, weer een vooroordeel over boord ;-))