uitgerust wakker worden

Opstaan terwijl het buiten koud en donker is, ik ben er geen ster in. Liever kruip ik nog even weg en druk 5 keer op de snooze button van m’n wake-up light. Heb jij er ook zo’n moeite mee, met uitgerust wakker worden? Dan heb je misschien wat aan deze 5 handige tips:

Hoe laat gaat jouw wekker doordeweeks? De mijne om 6.15 uur. Naarmate de dagen korten worden heb ik het gevoel dat ik steeds minder uitgerust wakker word. Herkenbaar? Deze tips kunnen je helpen om ‘s morgens lekker fit je bed uit te springen:

 1. Creëer een fijne slaapomgeving
  Allereerst is het belangrijk dat je slaapkamer ‘s nachts goed donker is. Licht stoort namelijk tijdens het slapen. Het kan natuurlijk geen kwaad als er ‘s ochtends natuurlijk licht naar binnen valt, dit helpt je lichaam voor te bereiden op de ochtend. (zie hiervoor ook tip 3). En ben jij gevoelig voor geluiden van buitenaf? Gebruik dan oordopjes. Als ik op reis ga heb ik altijd een paar “herriestoppers” bij me, die ik tijdens het slapen niet of nauwelijks voel zitten. Ook het klimaat in je slaapkamer is heel belangrijk: stofzuig regelmatig om de lucht gezond te houden, zet elke ochtend een raam open na het slapen om overtollig vocht te laten verdampen en laat ook ‘s nachts een raampje open. Probeer het rond de 16 graden te houden, dat is de optimale temperatuur om in te slapen.
 2. Uitgerust wakker worden? Zorg voor voldoende nachtrust
  De meest voor de hand liggende reden voor moe wakker worden is dat je te weinig slaapt. Hoeveel slaap we nodig hebben verschilt per persoon. Je slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten, dus het kan zijn dat jij op het moment dat je wekker gaat nét in een diepe slaap zit. In het algemeen geldt het volgende: Volwassenen hebben gemiddeld 7-8 uur slaap per etmaal nodig. De totale slaapduur bedraagt bij ongeveer 65% van de volwassenen 7 à 8 uur. Acht procent van de volwassene kan met minder dan 6 uur slaap toe, terwijl 2% langer dan 10 uur slaap nodig heeft. Per nacht treden gemiddeld 2 à 3 slaaponderbrekingen op. Deze zijn meestal van korte duur en herinner je niet.
 3. Wakker worden van de wekker, daar zit niemand op te wachten.
  Moet jij echt van héél ver komen als je wekker gaat?  Daar heb ik persoonlijk een hele goede oplossing voor: wakker worden met een nagebootste zonsopkomst.De Philips Wake Up Light is een lichtwekker die je wekt met een combinatie van natuurlijke geluiden en een nagebootste zonsopkomst.  Hierdoor word je geleidelijk wakker en kom je makkelijker en frisser je bed uit. Daar komt bij, ik vind het een wekker die best gezien mag worden, toch?
  Philips Wake Up light
 4. Rust in je hoofd
  Als je gestrest of overenthousiast bent slaap je niet lekker, als je je zorgen maakt ook niet. Drink geen koffie meer ‘s avonds en probeer voor het slapengaan zoveel mogelijk zaken ‘af te sluiten’. Zelf ben ik fan van de apps van Andrew Johnson, die mij in drukke tijden met zijn Schotse stem heerlijk in slaap praat.Ook belangrijk: kijk een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon, iPad en computer. Beeldschermen geven blauw licht, en blauw licht maakt je wakker. Het geeft je lichaam een signaal dat het nog dag is, waardoor het lastiger is om slaperig te worden. Dus wil je uitgerust wakker worden, zet je “gear” dan ‘s avonds op tijd uit.
 5. Denk aan de juiste vitamines
  Vitamines zijn van essentieel belang voor een goede nachtrust. De belangrijkste ‘slaaphormonen’ zijn melatonine en tryptofaan. Melatonine is verantwoordelijk voor het inslapen, de diepte en de lengte van de slaap. De belangrijkste vitamines en mineralen die de aanmaak van melatonine en tryptofaan stimuleren zijn; zink, magnesium, calcium, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6 en vitamine C. Een tekort aan deze vitamines komt je slaap dus niet ten goede.

Uitgerust wakker worden?

Creëer een ideale je slaapomgeving aan, zet de schermen op tijd uit, zorg voor rust in je hoofd, kies de juiste wekker en neem de goede vitamines. Wintertijd, we kunnen je hebben!

uitgerust wakker worden met koffie