Malmo citytrip

Malmo is de op-3-na-grootste stad in Zweden en ligt in het Noorden direct tegenover Kopenhagen. Ik ging er naartoe om The Bridge te ervaren, maar ontdekte dat deze stad zich perfect leent voor een citytrip. Ben je nieuwsgierig naar een Malmo citytrip? Ik heb tips hoe je in 2 dagen het leukste uit deze stad halen.Inline image 1

Mijn eerste kennismaking met Malmö was in ergens in de jaren ’70. Niet dat ik er zelf naartoe ging, nee mijn moeder verbleef er enkele maanden als au-pair, toen ze 16 (!) was. In geuren en kleuren vertelde ze – hoe vaak ik het maar wilde horen – over haar heerlijke tijd daar, hoe ze genoot met haar oppaskindje in het park, hoe ze zich vergaapte aan een enorm blauwe mall (de eerste in Europa), hoe vies de slagroom zonder suiker smaakte en hoe raar ze het vond dat ze in Zweden geen washandjes gebruiken. Kortom, Malmö heeft mij altijd geïntrigeerd en toen ik “verslaafd”  raakte aan de Netflix serie The Bridge, wist ik het zeker: Malmö wil ik zien!

Malmö citytrip in 2 dagen:

Malmö is goed bereikbaar per auto, maar ik neem het vliegtuig naar Kopenhagen en vanaf daar steek ik met de trein via The Bridge door naar Malmö. Je zit er zo! Het is inmiddels avond en ik slaap in een modern nieuw hotel en geniet van een drankje en burger in de sky bar van het hotel. Saillant detail: exact op de plek waar ik zit zijn de openingsscenes van seizoen 3 van The Bridge zijn opgenomen! En moet je kijken wat een uitzicht.

Zet dit op het programma van je Malmo City Trip

 1. Verken de stad per fiets
  Zweden is een heel fietsvriendelijk land met goede fietspaden, ook in de steden. Malmö ga ik dan ook per fiets verkennen, en dat vind ik echt een aanrader. Op de fiets zie je veel meer, je kunt overal komen en je bent niet afhankelijk van tijd. Malmö is niet groot dus de fietsafstanden zijn erg goed te doen.
  Als ik verdwaal in een van de urban wijken kom ik uit bij KoldIceCream, een ijs-pop-up-store waar eigenaar Peter zijn dagen vult met het maken van bijzondere (heerlijke!) ijssmaken.

  Als ik verder fiets en willekeurig een ander buurtje in fiets kom ik langs deze appartementen. Wat een vrolijkheid he?!

  Was ik met een bus, tram of metro geweest, dan had ik deze leuke plekken vast niet tegengekomen.
 2. Fan van The Bridge? Bezoek de expo en check de verschillende locaties
  Filmtours zijn booming! Zo was ik laatst al in Ystad om de Wallander hotspots te ontdekken, films naar de boeken van Henning Mankell, die ik graag op Netflix kijk. En bij de eerste aflevering van The Bridge was ik ook compleet “hooked”. Een bezoek aan Malmö, de belangrijkste stad uit deze Netflix serie, stond dan ook hoog op mijn travelwishlist. Tijdens mijn Malmö citytrip bezoek ik het Tekniska Museet & Sjöfartsmuseet (Malmöhusvägen 7A) is een tentoonstelling die nog tot september 2017 te bezoeken is. Je ziet er de groene Porsche van Saga, haar outfit en veel andere rekwisieten uit de reeks. Ook hangt er een duidelijke map waarop je de locaties ziet waar belangrijke scenes uit de serie zijn geschoten. Die kun je dus gemakkelijk op eigen houtje verkennen! Zo ga ik naar het politiebureau uit The Bridge, fiets ik langs Saga’s appartement en bezoek ik het Badhuis (zie tip 4).
  Natuurlijk mag een bezoek aan The Bridge zelf niet ontbreken. Ik fiets er naartoe en maak een me-too foto. Terwijl ik zoek naar de juiste plek en hoek zie ik tussen mijn voeten een in de rotsen geslagen spijker. Ik weet het zeker, die is voor Saga daar geplaatst, zodat ze precies wist waar ze moest staan tijdens haar shoot.
 3. Ga naar Malmö’s landmark de Twisted Torso en de omliggende wijk
  You love it or you hate it! De Twisted Torso is, net zoals andere moderne gebouwen, een onderwerp van discussie als het aankomt op schoonheid. Ik vind hem prachtig en ben ook onder de indruk van de wijk waar hij in staat.

  Dit wijkje is nl. helemaal duurzaam en ecologisch ingericht en de huizen die er gebouwd zijn, zijn ontwerpen door allerlei architecten uit Europa. Zo heb je een Noors huis (helemaal van glas, want de Noren schijnen geen schaamte te kennen), een Frans huis, een Italiaans huis etc.

  Ook Amsterdamse huizen ontbreken niet, hoewel ik deze exemplaren in Nederland nog niet ben tegengekomen (ze zouden in ons grijze landschap trouwens niet misstaan).
 4. Geniet van een “koffie & koek” (fika), zeelucht en prachtig uitzicht bij het Ribersborgs Kallbadhus
  In Zweden is het heel gebruikelijk om het hele jaar door elke dag een duik in de zee te nemen. Al sinds 1898 kun je in dit badhuis terecht voor een frisse duik in het zeewater om daarna (of ervoor) bij te komen in de sauna. Mannen en vrouwen hebben hun eigen plek en zwemmen allen in hun “birthday swimsuit” 😉

 5. Slenter door het centrum, shop en geniet van de heerlijke fika’s
  Het centrum van Malmö is superkleurrijk en heel overzichtelijk.
  Malmo citycenter
  Je hebt het Grote Plein, het Kleine Plein en een enorm lange winkelstraat (met pittoreske zijstraatjes en oude vakmanshuizen) waar je de leukste Scandinavische woonwinkeltjes ziet en heerlijke koffiebars tegenkomt.
  Als ik op reis ben kijk ik altijd zoveel mogelijk omhoog en omlaag om nog meer te ontdekken. Zo ben ik groot liefhebber van putdeksels en in de straten van Malmö kom ik telkens dit exemplaar tegen, met de naam van Mia:
 6. Relax in een van de vele parken die Malmö rijk is.
  Er zijn verschillende parken in Malmö maar de mooiste met dito entree vind ik het Folkets-park. In heel Zweden zijn begin jaren ’20 van dit soort parken aangelegd en velen bestaan nog.

  In dit Volkspark in Malmö maak je echt een reis door de tijd, hoe leuk is deze bar uit de jaren 60/70?!

Zou het nog bestaan, het blauwe gebouw waar mijn moeder het over had?

Ik vraag het na bij een local en wat denk je, het blijkt gewoon nog te bestaan!! Zou het appartement waar mijn moeder vroeger woonde dan ook nog bestaan? YES! Op de fiets zit ik er in no-time: links het appartementencomplex en rechts het blauwe gebouw. Het heeft wel iets van z’n charmes verloren maar evengoed is mijn moeder helemaal happy en ontroerd als ik haar de foto’s app.

Plan je Malmö citytrip

En, overweeg je ook een Malmö citytrip, als dan niet gecombineerd met een bezoek Kopenhagen? Op deze site vind je nog veel meer informatie over Zweden en deze stad.