Als je een etentje geeft – ontbijt, lunch of diner – dan maak je dit extra feestelijke door de tafel mooi te dekken. Maar hoe zit het ook alweer met de etiquette voor tafel dekken? Met deze 3 simpele voorbeelden heb je de basis te pakken:

Zo vaak geef ik geen etentje, maar als ik het doe dan pak ik uit met mijn mooiste serviesitems. En dat doe ik niet alleen om te pronken hoor. Neehee, een mooie omgeving kan namelijk ook afleiden van niet-zo-geweldig eten… 😉

Er zijn verschillende manieren om de tafel juist te dekken: de informele/casual setting of de formele/traditionele setting. Ik hou het makkelijk en ga uit van de informele setting, voor ontbijt, lunch en diner.

servies van de kringloopwinkel

Maar allereerst een paar standaard tafeldek etiquette tips:

 • Borden: plaats de borden een vingerbreedte vanaf de tafelrand voor de zitplaatsen. Probeer tussen de borden ongeveer 50 à 60 cm afstand te houden, zodat je gasten niet al te krap zitten.
 • Bestek: voor elke gang heb je een nieuw bestek nodig. Je dekt (en eet) van buiten naar binnen. Het bestek dat het eerste aan de beurt komt, ligt aan de buitenkant. Vorken liggen links naast het bord, messen rechts en hiernaast de soeplepel en eventueel hiernaast weer het bestek voor een voorgerecht of amuse. Bestek voor het nagerecht ligt boven het bord. Het is de bedoeling dat messen altijd met de snijkant naar het bord toe liggen. En vorken en lepels liggen met met de holle kant naar boven.
  hoe leg je bestek neer
 • Glazen: bij het neerzetten van de glazen moet je eerst even bedenken hoeveel verschillende drankjes je gaat serveren. Schenk je bijvoorbeeld een witte wijn bij het voorgerecht en een rode bij het hoofdgerecht? Dan heb je 2 wijnglazen nodig. Het liefste ook nog wijnglazen die bedoeld zijn voor de soort wijn die je gaat serveren. Een rode wijn wordt in een groter glas geserveerd dan een witte. Voor wat betreft de volgorde: het glas wat je als eerste gaat gebruiken, staat het meest rechts. Het laatst te gebruiken glas meest links. Een waterglas staat uiterst links van dit rijtje.
 • Servet: meestal wordt het servet links van het bord geplaatst. Het servet kan onder de vork of links van de vork neergelegd worden. Ook zie je wel eens dat het servet op het bord wordt gelegd.
 • Serviesgoed: welk servies je wilt gebruiken, dat is een kwestie van smaak. Ik hou er persoonlijk van om items te combineren en heb het liefst dat iedereen een ander glas, bord en bestek heeft. De eenheid bewaar ik door dezelfde servetten te gebruiken en verschillend serviesgoed van dezelfde lijn terug te laten komen bij de eters.

Etiquette voor tafeldekken, zo heurt ‘t:

 1. Tafeldek etiquette voor het ontbijt:
  Nodig: koffie/theekop, sap/waterglas, klein bordje voor bijgerechten (denk bijv. aan fruit), ontbijtbord, mes, vork en theelepel, servet. Heb je een gekookt eitje in gedachten? Dan plaats je deze direct boven het ontbijtbord.tafeldeketiquette ontbijt
  Serviescredits: deze verzameling heb ik – inclusief het bestek – bij de kringloopwinkel gescoord. Het servet is een simpele witte van de supermarkt.
 2. Zo zou de lunch aankleding er uit kunnen zien:
  Nodig: wijnglas, sap/waterglas, klein bordje voor bijgerechten (denk bijv. aan salade of een broodje), bord, mes, mes voor broodje, saladevork, vork, soeplepel en servet.tafeldek etiquette voor lunch
  Serviescredits: deze set is van het merk Bitossi en heb ik hier online gekocht. Bestek is van Fonq en het servet is van de HEMA.
 3. Casual diner tafeldek etiquette:
  Nodig: wijnglas (1 of meerdere, afhankelijk van het aantal wijnen dat je wilt gaan schenken), waterglas, klein bordje voor bijgerechten (denk bijv. aan salade of een broodje), borden voor de verschillende gangen, mes, mes voor broodje, saladevork, vork, soeplepel en servet.casual tafeldek etiquette voor dinerServiescredits: ook deze set (inclusief de glazen) is van Bitossi en heb ik hier online gekocht. Het bestek is van de kringloopwinkel en het servet is van de HEMA.

Ben je ook benieuwd naar de andere manieren van tafeldekken:

Ik moet zeggen, wij Europeanen kunnen er wat van 😉

etiquette voor tafeldekken

En na het eten, hoe zit het dan ook alweer met de etiquette?

Hoe leg je het bestek neer als je klaar bent met eten of als je alleen even een pauze aan het nemen bent? Dit handige plaatje laat het in een oogopslag zien:

bestek juist neerleggen

Heel veel eetplezier!

etiquette voor tafeldekken