recept red velvet cake

#TROTS, op mijn allereerste gedecoreerde, red velvet cake. Eigenlijk is dit recept best eenvoudig te maken. En het resultaat is ronduit leuk. En lekker! Of alles van een leien dakje ging? Nou, dat niet echt… 

Het maken van een red velvet cake stond al tijden op mijn lijstje. Op Pinterest zocht ik naar voorbeelden en recepten en uiteindelijk heb ik van een aantal recepten een eigen samenstelling gemaakt.

Mijn red velvet cake bloopers

Een hoge taart, knalrood van binnen, met een dikke topping en veel rood fruit, zo had ik het in gedachten. Maar dat blijkt voor een taartenbak-nono iets te hoog gegrepen:

  • De taart is niet knalrood geworden, maar eerder bruin/rood.
  • Een laagjestaart? Dat is me niet gelukt. De bovenste cakelaag bleek niet helemaal gaar en viel in stukken uit de vorm. Gelukkig is het met 1 laag ook prima gelukt.
  • Toen ik foto’s van de taart ging maken, bleek zelfs Sjakie de taart erg lekker te vinden 😉

Wat heb je nodig voor 1 taart (uitgaande van 2 lagen)

Voor het beslag:

  • 120 gram boter, op kamertemperatuur + extra voor invetten
  • 300 gram kristalsuiker
  • 2 biologische eieren
  • 240 ml karnemelk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • rode kleurstof (poeder of gel)
  • 20 gram cacaopoeder
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda (niet bakpoeder)
  • 1 eetlepel appelciderazijn

Voor het glazuur heb je nodig:

  • 120 gram boter, op kamertemperatuur
  • 240 gram monchou
  • 1 bus poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • een mix van rood/blauw fruit (granaatappelpitjes, frambozen etc).

2 bakvormen met een doorsnede van 20 cm, of een andere vorm voor de bovenste laag (zoals mijn rode bakvorm van Bitossi).

Zo maak je de red velvet cake:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de twee bakvormen in met boter en zet opzij. Klop de boter met de suiker tot een licht en luchtig mengsel (dik deed alles met de hand). Klop de eieren los, voeg ze geleidelijk toe en klop tot ze helemaal opgenomen zijn.

Meng de karnemelk met het vanille-extract en kleur dit helder rood met de rode kleurstof. Begin met een paar druppels om uit te proberen hoe de kleur wordt.

Zeef de bloem en de cacaopoeder.

Voeg al mixend de helft van het karnemelkmengsel bij het beslag, daarna de helft van het bloemmengsel, vervolgens het restant van de karnemelk en de cacaobloem als laatste. Klop door tot het beslag gelijkmatig gekleurd is. Voeg de bakingsoda en appelazijn toe en meng goed door het beslag. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak ze 30-35 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen.

Zo maak je de topping:

Meng voor het roomkaasglazuur de zachte boter met de roomkaas in een mengkom en klop tot ze goed gemengd zijn. Voeg geleidelijk de poedersuiker toe totdat deze volledig is opgenomen. Meng het vanille-extract erdoor en klop nog 5 minuten totdat het glazuur licht en luchtig is. Pas op dat je niet te lang blijft doorkloppen anders kan het glazuur iets te vloeibaar worden.

En dan het begint het: decoreren!

Als beide vorm gelukt zijn ga je als volgt te werk:

Verdeel met de bolle kant van een lepel een deel van het glazuur over de bovenkant van de ene cake. Plaats hierop de tweede cake en smeer de rest van het glazuur erop.

Ik heb mijn enige goed gelukte cakelaag voorzichtig doormidden gesneden en de onderste helft dik besmeerd met de glazuur. Vervolgens de bovenste laag erop gezet en over de hele cake de rest van het glazuur verdeeld.

Versier de taart tot slot met het fruit en eventueel wat andere, feestelijke decoratie.