bosbessen pannenkoekjesOh wat hebben we lekker gegeten tijdens onze reis naar Kirchberg! Enorme maaltijden tijdens de lunch die je thuis niet snel zal eten, maar die daar in de sneeuw zo heerlijk smaken. De Kirchbergse bosbessen pannenkoeken waren mijn (Ilja’s) favoriet, en deze zalige ‘mosbeerknockeln’ maak je gemakkelijk zelf: 

Eten op wintersport in Kirchberg

Skiën kost flink wat energie. Ontbijt en de lunch op de piste bestaat daarom meestal uit een stevige (warme) maaltijd. Een broodje kaas zul je er niet vinden. Ontbijt en lunch kunnen zowel hartig als zoet zijn. Ga je thuis een keer flink sporten? Eet dan eens als een Kirchberger. Een paar suggesties:

Wiener Schnitzel wintersport Oostenrijk

 • Een wienerschnitzel
  In Kirchberg (en in heel Oostenrijk) gemaakt van een kalfsschnitzel en geserveerd met citroen. Er zijn heel wat verschillende bereidingen. Op de piste wordt de schnitzel vaak gefrituurd in plaats van gebakken. Kijk hier hoe je zelf een Wiener Schnitzel kunt maken.
 • Een germknodel
  Deze gestoomde deegbal vond ik vroeger heerlijk! Vooral de suiker, die eruit ziet als as, vond ik erg spannend als kind. Een germknodel is erg zoet en vullend. Zelf maken? Kijk hier.
 • Kaiserschmarren
  Reepjes pannenkoek met jam en heel veel poedersuiker. Dit vind ik nog altijd zo superlekker. Bonnie heeft een recept voor deze lekkernij zonder suiker. Smullen!
 • Tiroler Gröstl
  Tiroler Gröstl is echt super vullend. Dit pannetje met gebakken aardappels, spek, en verse kruiden wordt afgemaakt met een gebakken spiegelei, er bovenop. Het verhaal gaat dat dit gerecht werd gemaakt van de restjes voor de gasten. De koks maakten hiervan eten voor het personeel. Het gerecht is inmiddels allang geen overblijvertje meer, chefs in Oostenrijk zetten hem nu zelfs op de kaart. Een recept vind je hier.
 • Mosbeerknockeln oftewel: bosbessen pannenkoeken
  Deze zoete pannenkoekjes kun je prima zelf maken. Het recept komt uit de Kochart, een vereniging van restaurateurs in Kirchberg die koken met seizoensproducten van lokale boeren, op traditionele wijze. Heerlijk als stevig ontbijt voor een lange dag skiën of flink sporten.

Ingrediënten Mosbeerknockeln/ bosbessen pannenkoeken

 • 200 g bloem
 • 100 ml melk
 • 5 eieren
 • vanillesuiker
 • zout
 • 500 g kleine, blauwe bosbesjes (ik nam diepvries bosbessen)
 • boter
 • poedersuiker of honing

Recept Mosbeerknockeln / bosbessen pannenkoeken

Roer de bloem en melk met een mixer tot een dik deegachtig beslag. Klop de eieren er 1 voor 1 luchtig door. Dat gaat in het begin lastig, dan is het beslag nog erg dik. Bij het laatste ei moet je nog steeds een stevig beslag hebben. Breng dit op smaak met een snuf zout en wat vanillesuiker. Schep de bosbessen door het beslag.

Verhit de boter in een grote koekenpan en schep met een lepel drie ronde pannenkoekjes in de pan. Laat ze aan beide zijden bakken, je hoort de bosbessen waarschijnlijk knappen. Haal uit de pan en bestrooi met poedersuiker of lepel er wat honing overheen. Voor de zoetekauw: een beetje van allebei kan ook 🙂 Mahlzeit!

bosbessenpannenkoeken

 • Tip 1: wil je ze juist minder zoet of zelfs zonder suiker? Schraap dan een half vanillestokje uit boven het beslag en voeg voor een zoetje wat agavesiroop of een andere suikervervanger toe.
 • Tip 2: Varieer met fruit. Deze pannenkoekjes smaken ook zalig met frambozen of bramen.

Onze fantastische reis naar Kirchberg werd georganiseerd door Zoover.

Wil jij ook naar Kirchberg? Je vindt op Zoover ook scherp geprijsde last-minutes naar dit wintersport walhalla in Tirol. En trouwens, ook als je ergens anders naartoe wilt is Zoover een prima plek om inspiratie op te doen voor je volgende vakantie. Op hun weblog vind je de mooiste verhalen, tips en praktische verhalen. Wedden dat je meteen je koffers wilt pakken!

ontbijten op wintersport met BOSBESSEN pannenkoeken

Bewaar het recept op Pinterest:

recept Kaiserschmarren en Mossbeerknockeln