Is amandelmeel gezond? Jazeker, het is zelfs supergezond en staat bovenaan de superfood lijsten. In dit artikel alle voordelen op een rij.

Heb jij al eens gebakken met amandelmeel? Je kunt er heerlijk taarten en cakes mee maken, zoet of hartig.  Amandelmeel is erg gezond en een goede vervanger van andere meelproducten. Amandelmeel bestaat enkel uit gemalen amandelen. Hoe gezond die zijn, dat heb ik hier beschreven.

Zo gezond is amandelmeel:

  1. Amandelmeel is zeer rijk aan vitaminen en mineralen. Het is rijk aan vitaminen B1, B2, B6.
  2. Het bevat veel mineralen: calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom.
  3. Amandelmeel bevat minder koolhydraten dan tarwemeel. Per 200 gram bevat amandelmeel 10 gram en tarwebloem 92 gram netto koolhydraten.
  4. Amandelmeel bevat veel goeie vetten. Zowel de onverzadigde als de verzadigde vetten zijn vertegenwoordigd. Samen zorgen ze voor een goede balans aan vetten in het product.
  5. Amandelmeel is rijk aan vitamine E. Vitamine E wordt ingezet om de weerstand te verhogen, is een natuurlijke vochtafdrijver en beschermt tegen hart- en vaatziekten.
  6. Amandelmeel is geheel glutenvrij en kan in principe zonder problemen gegeten worden door mensen met darmklachten.
  7. Baksels op basis van amandelmeel drogen minder snel uit taart en cakes gemaakt van tarwe- of speltmeel.
  8. De vetten in amandelmeel blijven vrijwel stabiel tijdens het bakken, dat wil zeggen dat ze vrijwel niet zullen oxideren. Amandelmeel kun je niet al te heet bakken (verbrandt snel), bij lagere temperaturen (max. 180◦C) blijven de vetten stabiel.
  9. Hoewel amandelmeel duurder is dan andere soorten meel, doe je er vrij lang mee. Je hebt er namelijk minder van nodig dan andere meelsoorten.
  10. Amandelmeel heeft een zeer hoge voedingswaarde. Na het eten van een baksel met amandelmeel heb je dus eerder een verzadigd gevoel.

amandelmeel gezond

Is amandelmeel gezond?

Amandelmeel is heel gezond. Het is geheel glutenvrij en bevat veel vitamines en mineralen. Het is wat duurder dan ander meel, maar je hebt er dan ook veel minder van nodig tijdens het bakken.

Lekkere recepten met amandelmeel:

Een clafoutis met banaan
Een Paleo bananenbrood