Afgelopen jaar heeft de bomber een serieuze comeback gemaakt. Niet alleen als oversized gabberjack, maar juist ook in vrouwelijke modellen en frisse kleuren. Een bomberjack, waar komt die naam eigenlijk vandaan?

Waarom heet een bomberjack eigenlijk bomberjack?

De naam van de jas vindt zijn oorsprong in de Engels luchtmacht. Dit type jas werd al aan het begin van de vorige eeuw gedragen door Royal Air Force piloten uit het Britse leger. Toen was hij nog van leer, gevoerd met schaapsvacht. Ze hield de piloten warm wanneer zij op grote hoogte vlogen om bommen los te laten. In de Tweede Wereldoorlog werd de leren versie vervangen door een waterdichte nylon variant, zoals we hem nu nog steeds kennen: het MA-1 model. Vooral beroemd zijn de zwarte en olijfgroene exemplaren met oranje voering. Ook deze opvallende binnenkant had een reden; moest een piloot een noodlanding maken op het water, dan viel de oranje kleur in ieder geval op.

bomberjack Marilyn Monroebomberjack Marilyn Monroe

Niet alleen voor piloten en gabbers

Tot in de jaren tachtig blijft de jas gelinkt  aan stoere piloten (Tom Cruise in Top Gun is het ultieme voorbeeld). Maar in de jaren zeventig werd het jack ook onderdeel van verschillende subculturen. Eerst van de Engelse punkies en skinheads. Zij combineerden het jack met hoogwater spijkerbroeken en Dr. Martens. In de jaren negentig werd het bomberjack onderdeel van de garderobe van gladgeschoren gabbers. De shiny jas is onlosmakelijk verbonden met deze typisch Nederlandse subcultuur en werd gecombineerd met een even glanzend trainingspak en Nike Air Max.

bomberjack punkers

De hippe, vrouwelijke bomberjack

Tegenwoordig hoef je geen piloot of gabber te zijn om met een bomberjack weg te komen. Naast de originele modellen – zeer geliefd bij o.a. Doutzen Kroes en haar kroost – is de jas tegenwoordig in allerlei varianten te vinden. Zowel simpel en oversized als pastelkleurig met bloemenprint. Wie had begin 1900 nou kunnen denken dat deze piloten- en gabberjas een vaste plek zou weten te veroveren in modeland. Ik vind deze geweldig, stoer maar toch vrouwelijk. En al helemaal gecombineerd met deze mooie ring.

oversized bomber jack