Iedereen weet hoe vervelend het is om de benen, oksels en bikinilijn telkens weer te ontharen. Definitief ontharen lijkt de oplossing en daarvoor zijn handige IPL apparaten op de markt, waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. Maar hoe werkt IPL ontharing thuis, en is het veilig?

Bij IPL (Intense Pulsed Light) is er sprake van een ontharingstechniek waarbij een lichtpuls wordt geproduceerd. Deze lichtpuls richt zich op de melanine van de haarfollikel en bereikt zo de haarwortel. De warmte die hierbij vrijkomt leidt uiteindelijk tot vernietiging van de haarwortel.

Voor definitief ontharen kun je al langer terecht bij de schoonheidssalon, huidtherapeut of dermatoloog. Zij werken met professionele ontharingsapparatuur. Maar sinds een paar jaar zijn er ook apparaten op de markt, waarmee je thuis zelf (definitief) kunt ontharen met lichtflitsen. Ik test op dit moment de BaByliss Homelight, een heel handzaam apparaat niet groter dan een reisfohn, die mij 90% minder haargroei belooft.

Waarom definitief ontharen?

Superhandig lijkt het me om voorgoed van de haargroei af te zijn op plekken waar je ze gewoon liever niet hebt. Vooral tijdens het reizen lijkt het me heerlijk om geen scheermes meer te hoeven gebruiken. Laatst tijdens een reisje in Oostenrijk greep ik in mijn toilettas in het mes van mijn scheermes en liep ik een week met een bloedend wondje…

BabyLiss Homelight

Hoe werkt IPL ontharing thuis

De apparaten voor thuisgebruik zijn qua intensiteit minder sterk dan de ontharingsapparatuur bij de salons, maar je kunt er heel goed een langdurig, gladde huid mee realiseren. Belangrijk is dat je de volgende instructies hanteert:

 1. Het te behandelen gebied mag niet gebruind zijn en ook niet recentelijk geharst of geëpileerd. Als de haren met wortel en al zijn verwijderd kan er geen energie worden opgenomen. Scheer het gebied zodat de haartjes kort zijn en er geen energie verloren gaat. Bij lange haren dringt de warmte niet diep genoeg door in het haarzakje. Gevolg: de haren worden verwarmd, maar het haarzakje niet vernietigd.
 2. IPL werkt het best als het contrast tussen huid- en haarkleur groot is. Een lichte huid met donkere haren is ideaal voor deze vorm van ontharen. Blonde, grijze en rozige haren kunnen niet worden verwijderd met lichtflitsen omdat ze te weinig melanine bevatten en de energie van de flits niet goed kunnen absorberen. Op de BabyLiss Homelight zie je heel duidelijk aangegeven welke lichtsterkte voor jou het beste werkt.
  BabyLiss Homelight huidtypen
 3. Voor een optimaal resultaat is het aanbevolen om 11 behandelingen te voltooien. De eerste 4 sessies moeten een tussenperiode van 2 weken hebben. De volgende 7 sessies moeten een tussenperiode van een maand.

Thuis ontharen met de BaByliss Homelight

De BabyLiss Homelight heeft een aantal voordelen:

 • Het apparaat is klein en handzaam.
 • Het is heel eenvoudig te bedienen.
 • Je kunt er verschillende zones mee behandelen: bikinilijn, oksels, benen maar ook ongewenste haargroei in het gezicht! Hier is een speciaal opzetstukje voor:

BabyLiss ontharing gezicht

 • De Homelight werkt pijnloos.
 • Een behandeling duurt ontzettend kort. Voor de bikinilijn ben ik 2 minuten kwijt en per oksel 1 minuut.
 • Jouw persoonlijke planning voor het thuis ontharen hou je bij in de handige BaByliss Homelight app op je mobiel.

Mijn persoonlijke ervaring met IPL ontharing thuis

Op dit moment heb ik 5 sessies achter de rug, waarbij ik mijn oksels en bikinilijn behandel. Ik kan nu al zien dat er minder haartjes teruggroeien! Ik ben echter een nogal ongeduldig type en hoopte na de 5e sessie een haarloze bikinilijn te hebben 😉 Dit is wat BabyLiss hierover zegt:

“Het is na 5 behandelingen niet vreemd dat er nog weinig verschil merkbaar is. IPL is nu eenmaal iets dat net wat meer tijd kost. Je zult zien, na 11 sessies zal de haargroei voor 90% verminderd zijn.”

Ik hou jullie op de hoogte!