Wie wil minderen met suiker, staat voor een opgave. Het zit echt bijna overal in! Gelukkig komen er steeds meer gezondere suikervervangers. De zoetkracht van die suikervervangers varieert nogal. Wil je suiker vervangen in bakrecepten, dan moet maar net de juiste verhouding weten. Dit overzicht kan je helpen.
- Let op: dit overzicht is een indicatie. De beste manier is nog altijd om zelf te testen wat jij lekker vindt.
- Ook belangrijk: als je een vloeibare suikervervanger gebruikt, zoals honing of agavesiroop, gebruik dan wat minder vloeistof (zoals melk of water) in je recept. En bak op een iets lagere temperatuur. Anders wordt je baksel wel erg klef.
Vloeibare Stevia
Stevia als suikervervanger is niet onomstreden. Gebruik alleen natuurlijke Stevia, zonder toevoegingen. Die haal je bij de natuurwinkel of bestel je online. Om te bakken kun je het beste vloeibare stevia gebruiken.
- 100 gr. suiker = 1 tl. vloeibare stevia.
- 200 gr. suiker = 2 tl. vloeibare stevia
Palmsuiker, kokosbloesemsuiker en oerzoet
Dit zijn de makkelijke suikervervangers, je kunt de hoeveelheid suiker 1 op 1 vervangen door deze suikervervangers. Dus:
- 100 gr. suiker = 100 gr. palmsuiker, kokosbloesemsuiker of oerzoet
- 200 gr. suiker = 200 gr. palmsuiker, kokosbloesemsuiker of oerzoet
Agavesiroop
Gebruik je agavesiroop? Gebruik dan minder van een andere vloeistof in het recept (melk, water, etc.).
- 100 gr. suiker = 75 ml. agavesiroop
- 200 gr. suiker = 150 ml agavesiroop
Honing
Ook bij honing geldt: gebruik minder van een andere vloeistof.
- 100 gr. suiker = 130 ml. honing
- 200 gr. suiker = 260 ml. honing
Ahornsiroop
- 100 gr. suiker = 6 el. ahornsiroop
- 200 gr. suiker = 12 el. ahornsiroop
Waarom suikervervangers gebruiken?
Wil je weten waarom je beter minder geraffineerde suiker kunt eten? Lees dan dit artikel. Ik ben benieuwd hoe het jou vergaat met suikervrij bakken. Heb je nog goede tips of toevoegingen op dit overzicht? Ik hoor het graag! Laat een reactie achter onder dit bericht. Succes met suikervrij bakken!
Heerlijk bakken met hining, wist niet dat je minder vocht moest gebruiken. Maar zal het onthouden 🙂