MSC Fantasia Muskat
Tijdens onze 8-daagse reis over de Arabische Zee zijn Mia en ik een dag in Muscat in Oman. Onze ervaringen, tips en mooie verhalen van een local lees je in deze blog. 

Muscat… ik verwacht een bestemming als uit een sprookje. Wuifende palmbomen, charmante sjeiken en prinsen, mooi gesluierde vrouwen en hier en daar een verdwaalde kameel. We rijden de stad binnen samen met een tiental andere toeristen in een grote touringcar. Ik zie stof, rommelige winkeltjes en veel gebouwen en wegen in aanbouw. Maar met deze eerste indruk doe ik Muscat tekort, je moet er alleen wel de juiste plekjes weten te vinden. En die ontdekken wij door onze gids Achmed, die al sinds zijn geboorte (ergens halverwege de jaren ’80?) woont in Muscat, deze verrassende hoofdstad van Oman.

Achmed, onze eigen prins voor een dag

Voor in de bus staat Achmed enthousiast te vertellen over de schoonheid van Oman. Tot dusver zie ik die schoonheid nog alleen in zijn verschijning. Hij lijkt die prins uit mijn sprookje, met zijn amandelvormige, donkere ogen, bronzen huid, witte “Dishdasha” (jurk) en typisch Omanse “Kumah” (hoofddeksel). Zijn Engels is vloeiend en zijn meer dan boeiende verhalen worden veelvuldig onderbroken door een schattig hinnik lachje.

MSC excursie Muscat

Oman weetjes:

 • Oman heeft 4,2 miljoen inwoners, hiervan komen er 2 miljoen uit Oman en de rest voornamelijk uit India en Bangladesh. Laatsgenoemde bevolkingsgroepen komen naar Oman in de hoop er financieel beter van te worden, en gaan bijvoorbeeld werken in de bouw of horeca.
 • Oman is met gemiddeld 9 inwoners per vierkante kilometer, een van de dunst bevolkte landen ter wereld.
 • 15% van het land bestaat uit gebergte.
 • De grootste bron van inkomsten van het land is de olie.
 • Er is geen openbaar vervoer in Oman: bijna iedereen rijdt er auto, mede omdat de brandstof zo goedkoop is.
 • In Oman is het leven heel goedkoop, een man betaald voor een kappersbezoek 2 euro. De prijs voor vrouwen weet Achmed ons niet te vertellen.
 • Muscat, de hoofdstad van Oman, is al meer dan tweeduizend jaar een belangrijke havenstad. Schepen die vanuit Europa op weg naar India waren, deden in de negende eeuw de haven van Muscat aan om vers drinkwater in te slaan.

Reistips Muskat

Achmed vertelt over scholing en bruidsschatten

Terwijl de bus voort hobbelt richting de verschillende bezienswaardigheden, vermaakt Achmed ons met zijn verhalen. Hij vertelt over zijn geloof en hoe belangrijk het voor hem is om de armen te helpen. Iemand in de bus vraagt (en nee, ik ben het niet ;-)) waar de kamelen toch zijn. Achmed krijgt spontaan de slappe lach: “why camels if you can drive airconditioned cars?! This is 2017, also in Oman!” Als Achmed aan het woord is, is iedereen stil. Zijn verhalen over scholing en bruidsschatten zijn mij het meest bijgebleven.

Uitgaan? Sparen voor de bruidsschat!

Van 4 tot 6 jaar gaan de kinderen in Oman naar gemengde scholen en in de leeftijd van 6 tot 12 jaar worden de jongens en de meisjes in het onderwijs van elkaar gescheiden. Tussen de 12 tot 18 jaar vindt er weer gemengd onderwijs plaats, zodat de jongens weer aan de aanwezigheid van meisjes kunnen wennen. Tijdens de latere studententijd (de eerste 4 studiejaren worden trouwens geheel vergoed door de overheid) houden de jongens zich niet bezig met uitgaan. Ze moeten immers sparen voor de bruidsschat.

Voor een vrouw dient minimaal 20.000 euro betaald te worden.

Grand Mosque MuscatDat geld gaat niet naar de familie van de vrouw, maar naar de vrouw zelf. De helft van het bedrag besteedt ze aan goud – met juwelen kan zij zich nl. onderscheiden -, de andere helft van het bedrag gaat voornamelijk op aan kleding: zij begint met haar huwelijk een nieuw leven een daar hoort een nieuw uiterlijk bij.

Grand Mosque Muscat

Een man mag in Oman 4 vrouwen hebben en voor elke vrouw betaalt hij de gevraagde bruidsschat. De liefde voor de verschillende vrouwen zal natuurlijk verschillen: “we cannot control the heart ofcourse.” Financieel gezien mag er van geen verschil sprake zijn: koopt de man voor de ene vrouw een huis of bijvoorbeeld een auto, dan zal voor de andere vrouw(en) een soortgelijk huis of auto gekocht dienen te worden.

reistips Oman

4 bezienswaardigheden in Muscat

Achmed laat ons 4 bestemmingen in Muscat zien:

 1. de Sultan Qaboes-moskee, ook wel de Grand Mosque in Muscat, is de grootste moskee in Oman. De moskee, vernoemd naar het huidige staatshoofd, is de grootste van het land. In de moskee kun je ook het op een na grootste handgeweven tapijt ter wereld zien. De moskee is gebouwd op een terrein van 416.000 m² en het gehele complex bedekt circa 40.000 m².
  Grand Mosque Muscat
  Op het terrein vind je prachtig aangelegde tuinen en krijg ik uiteindelijk het duizend-en-een nacht gevoel. De entree is gratis en qua kleding zijn de voorschriften erg streng. Uit ons gezelschap is een meisje de toegang geweigerd omdat er door een gat in haar spijkerbroek een stukje knie te zien was. Achmed laat ons het wasritueel zien dat uitgevoerd dient te worden voor elk gebed. Alle vrouwen uit ons reisgezelschap krijgen het spontaan warm, en dat terwijl Achmed zijn Dishdasha gewoon aanhoudt…
  wasritueel Achmed
 2. Het Al Alam-paleis (vlagpaleis) is het ceremoniële paleis van Sultan Qaboos en ligt in het hart van Oud-Muscat. Het paleis is in 1972 gebouwd is alleen vanaf buiten te bewonderen.
  Al Alam-paleis - Paleis van de sultan - MuskatHet paleis en de omringende tuinen en overheidsgebouwen zijn een goed voorbeeld van de moderne Arabische stijl. Naast het paleis liggen delen van de uit de 16e eeuw daterende stadsmuren en uitkijktorens op de helling.
  paleis van de sultan Muskat
 3. het Bait al Bagh museum. Dit is het Nationale museum van Oman over de cultuur van het land. Het museum is niet groot maar wel de moeite waard om een beeld te krijgen van de geschiedenis van het land.
  Bait al Bagh museum MuskatHet museum beschikt over een fijn café waar heerlijke koffie geschonken wordt en perfect werkende Wifi voor groot vermaak van Mia zorgt.
  museum Muskat
 4. Onze laatste stop is bij de haven van Muscat. Hier maken we een rondje over de Matrah Souk, de mooiste bazaar van Oman.
  Soekh - MuskatJe vindt er typische Oosterse winkeltjes met specerijen, zilverwerk en Omaanse rookwaar. Ook als je niet wilt shoppen, is de souk een attractie op zich. De soekh bestaat uit een wirwar van kleine steegjes waar Mia en ik graag even verdwalen, om aan de drukte te onstnappen.
  steegjes Muskat

In deze vlog krijg je een mooie indruk van de bezienswaardigheden, alleen bij het museum hebben we niet gefilmd want dit was niet toegestaan.

Oman – Muscat als vakantiebestemming?

Het Sultanaat van Oman is een rustige, veilige en zeer kindvriendelijke bestemming. Het heeft veel mooie stranden, maar het schijnt dat de mooiste ligt aan de baai van Bandar Jussa, op slechts 20 minuten rijden Muscat. Ons verblijf in Muscat is te kort geweest om het 100% te kunnen aanraden. Ik kan me echter voorstellen dat Muscat een hele fijne vakantiebestemming kan zijn, als je cultuur combineert met een verblijf aan een van de mooie stranden.

travel tips Muskat in Oman

Cruisen over de Arabische Zee

Deze excursie naar Muscat in Oman maakten Mia en ik vanaf een prachtig cruiseschip, de MSC Fantasia. In totaal hebben wij 7 dagen op het schip doorgebracht en nog een aantal van dit soort prachtige uitstapjes gemaakt. Meer over onze cruisetrip lees je binnenkort op OHIMP en kun je zien op mijn vlog kanaal op Libelle.