suiker ongezond

De kranten, het internet, ze staan vol met alarmerende verhalen over suiker. Dat we teveel suiker binnen krijgen is inmiddels wel duidelijk. Maar waarom is suiker niet goed voor je? En wat zijn nu goede alternatieven? In dit artikel vind je de antwoorden. 

Suiker is de drugs van onze tijd. Ik weet nog dat ik dacht toen ik het las: “is dat nou niet wat overdreven?” Maar de cijfers en feiten liegen er niet om, suiker bedreigt onze gezondheid. En de link met drugs zit ’em erin dat ook suiker zwaar verslavend werkt.

Waarom is suiker niet goed voor je?

Een belangrijke nuance: niet alle suiker is per definitie slecht. Suiker is een bron van voeding voor je brein. Maar  geraffineerde suiker, dat is de boosdoener. Geraffineerde suiker heeft geen enkele voedingswaarde, maar kan je lichaam wel uit balans brengen. En dat geldt dan vooral als je er teveel van eet. Wat kan een teveel aan suiker met je doen:

  • Je hormoonhuishouding verstoren.
  • Je bloedsuikerspiegel (en daarmee je emoties) beïnvloeden.
  • Je tanden bederven.
  • Je capaciteit om herinneringen op te slaan verminderen.
  • Vitamines en mineralen uit je lichaam onttrekken.
  • De kans op ziektes en aandoeningen aanzienlijk vergroten.
  • Aandoeningen als eczeem, rosacea en acne verergeren.

Ik heb het niet verzonnen, het is allemaal onderzocht. Maar schiet nou niet meteen in de stress als jij dol bent op suiker. Als je met mate suiker eet en je lichaam reageert er niet te heftig op, is er niet zoveel aan de hand. En je kunt natuurlijk zelf altijd minderen met suiker.

Wist je dat we in Nederland gemiddeld ruim 40 kilo suiker per jaar eten?

Niet normaal toch! Het grootste deel van al die kilo’s zit niet in het schepje suiker wat je zelf in je thee of koffie schept. De boosdoeners zijn verborgen suikers. Dat maakt minder of zelfs geen suiker eten tot een uitdaging. Er wordt suiker toegevoegd aan veel soorten brood, aan kruidenmixen en zelfs aan chips en vleeswaren.

Tips om minder suiker binnen te krijgen:

  • Etiketten gaan lezen. Dat is in het begin even een werkje, maar je krijgt er snel genoeg handigheid in. Hier vind je vast wat handige tips over hoe je etiketten kunt lezen. Een goede tip om suikers te herkennen: Let op toevoegingen die eindigen op -ose. Glucose, fructose, maltose, sucralose, het zijn allemaal benamingen voor toegevoegde suikers.
  • Gebruik geen kant en klare kruidenmixen, woksauzen of kant en klaar maaltijden. Daar zit niet alleen veel suiker in, maar vaak ook nog eens veel zout.
  • Let goed op met vruchtensappen. In sommige smoothies en vruchtensappen zitten meer toegevoegde suikers – en dan heb ik het niet over fruitsuikers – dan in frisdrank. Ook hier geldt: kijk goed op het etiket. Een smoothie is trouwens ook veel lekkerder als je hem zelf maakt met vers fruit.

suiker in vruchtensappen

En hoe zit het dan met suikervervangers?

Suikervervangers, daar wordt het lastig. Want helaas, ook niet alle suikervervangers zijn goed voor je. Waar je naar kunt kijken is de zogenaamde glycemische index. Geraffineerde suiker heeft een hoge glycemische index. Het zorgt dat je bloedsuikerspiegel sterk stijgt. Na de sterke piek volgt een grote daling, waardoor je snel weer honger krijgt. Een goede suikervervanger heeft dus een lage glycemische index en heeft het liefst, in tegenstelling tot suiker, ook nog voedingswaarde. Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf uit te zoeken. Je vindt hier een mooi overzicht van goede (en slechte) suikervervangers. Wel een kleine kanttekening bij dit overzicht:  niet alle Stevia is goed. De witte, chemische variant uit de supermarkt kun je beter laten staan, daar zitten toegevoegde (slechte) zoetstoffen in. Goede, natuurlijke Stevia is groen en verkrijgbaar bij natuurwinkels (ook online).

Tot slot

Minder suiker eten is niet gemakkelijk, maar wel goed te doen. Ik ben zelf een enorme zoetekauw, maar kan prima uit de voeten met bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker voor mijn bakrecepten. Ga jij ook minderen met suiker? Heel verstandig maar wees ook niet te streng voor jezelf. Af en toe even lekker zondigen met suiker, ik weet zeker dat ik het in ieder geval blijf doen 🙂

Heb jij nog goede tips om te minderen met suiker, of een fantastische suikervervanger? Ik hoor het graag in een reactie!