Schiphol jaren 50

SchipholAirport is een stad op zich en al ruim een eeuw voor veel reizigers bekend terrein. Wist je dat Schiphol een van de grootste luchthavens van Europa is? In deze blog heb ik handige tips en de leukste Schiphol weetjes voor je op rij gezet, en een aantal geweldige historische foto’s toegevoegd. Vergeet je niet de See Buy Fly kortingsvoucher uit te printen, voor 5 euro extra korting op je toch al belastingvrije Schiphol aankopen. 

Het is januari 1916. Voor 55.229 gulden verkoopt boer Knibbe uit Haarlemmermeer 12 hectare van zijn polderland (ongeveer 18 voetbalvelden) aan militair officier Hendrik Wallaardt Sacré.  Negen maanden later landt het allereerste vliegtuig de Farman HF-20, een toestel gemaakt van hout en linnen. De kleine militaire luchthaven krijgt dezelfde naam als het stuk land: Schiphol. Tot 17 mei 1920 was Schiphol alleen een militair vliegveld. Op 17 mei 1920 vond de eerste KLM passagiersvlucht plaats, van Londen naar Amsterdam met een De Havilland DH-16. Vanaf dat moment was Schiphol ook een vliegveld voor niet militairen; een burgerluchthaven genoemd.

De KLM Flying Dutchman komt aan op Schiphol in 1949

Het weer in Nederland was ook in de begintijden van Schiphol net zo wisselvallig als nu. Een fikse regen veranderde het vliegveld in een grote modderpoel en daarom noemen de Fransen ons vliegveld ‘Schiphol-les-Bain’ (Badplaats Schiphol).

Dit vind ik een grappig Schiphol weetje:

 • Het transportsysteem voor bagage op Schiphol heeft is ruim 30 kilometer lang! De langste weg die een koffer kan afleggen op Amsterdam Airport Schiphol is 2,5 kilometer. Het totale oppervlak waar de bagage wordt verwerkt is 129.500m2. Dagelijks worden op Schipholtussen de 120.000 en 160.000 stuks bagage gesorteerd, op piekdagen zelfs 180.000!

aankomst en vertrektijden krijtbord schiphol

Aankomst- en vertrektijden op krijtbord geschreven in 1931

Wachten op Schiphol, het hoeft allemaal niet onaangenaam te zijn…

Er zijn maar liefst 120 shops en tientallen bars en restaurants, zowel voor snelle maaltijden als voor gastronomische hoogstandjes. Wist je trouwens dat alle koffie op Schipholfairtrade is en er gemiddeld zo’n 6 miljoen kopjes per jaar worden geserveerd? Er wordt sowieso heel wat gegeten en gedronken op de luchthaven:

 • Meer dan 10 miljoen kopjes koffie per jaar
 • 1,3 miljoen koppen thee
 • meer dan 3 miljoen flesjes water
 • ruim 2,5 miljoen glazen bier
 • zo’n 600.000 glazen wijn
 • bijna 5 miljoen verse broodjes
 • meer dan 3 miljoen Panini’s
 • ruim anderhalf miljoen Hamburgers
 • ongeveer 150.000 Kroketten
 • ruim 100.000 Muffins

restaurant schiphol 1929

Wachtkamer en restaurant op Schiphol in 1929

Shoppen met 5 euro korting, bovenop je taxfree korting!

Iedere reiziger kan voor iedere vlucht een kortingsvoucher printen of op zijn mobiel downloaden. Deze voucher geeft recht op 5 euro korting bij besteding van 25 euro bij de See Buy Fly shops. De kortingsvoucher kun je hier downloaden.

De eerste winkels waar belastingvrij gewinkeld kan worden, openden in 1957. Omgerekend hebben de winkels dat jaar een omzet van 3 miljoen euro. In 2007 is dat 400 miljoen euro en hoeveel zal het in 2017 zijn?

Winkelen op Schiphol in 1962

Het Rijksmuseum op Schiphol

Je kunt ook de rust en stilte opzoeken in het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol waar je 16 originele schilderijen van de Hollandse meesters van de Gouden Eeuw kunt bewonderen. Het museum bevindt zich op de Holland Boulevard tussen Pier E en F. Het is iedere dag van 7:00 tot 20:00 uur geopend en de toegang is gratis.

Nog even een luchtje scheppen voordat je aan boord gaat?

Het kan! Park Café is de enige plek achter de paspoortcontrole met een heerlijk groen buitenterras. Je kunt dit terras vinden bij Gate D.

Park Cafe Schiphol

Nog meer Schiphol weetjes:

 • Met in 2016 meer dan 63 miljoen passagiers, is SchipholAirport een van de grootste luchthavens van Europa. Qua passagiersaantallen zijn Londen Heathrow (75,7 miljoen passagiers) en Parijs CDG (65,9 miljoen passagiers) nog net even groter.
 • Meer dan 111 luchtvaartmaatschappijen vliegen op Schiphol. Schiphol heeft 322 directe bestemmingen. Deze 322 directe bestemmingen liggen in 96 landen en worden gevlogen door in totaal 111 luchtvaartmaatschappijen. Van deze bestemmingen zijn er 128 intercontinentaal.
 • Niet Parijs, niet New York, maar Barcelona en Londen zijn de populairste bestemmingen vanaf Schiphol.
 • Dagelijks stijgen en landen er meer dan 1100 vliegtuigen vanaf Schiphol. Zo verwerkt Schiphol dagelijks 140.000 passagiers!

Schiphol weetjes

Waar komt de naam Schiphol eigenlijk vandaan?

Het meest populaire verhaal is dat op deze plek in het vroegere Haarlemmermeer veel boten zonken. Deze plek kreeg de naam: Schip Holl of Scheepshol. Het woord hol betekent dan: graf. Schiphol zou dus een plek zijn waar schepen naar de bodem van het meer zonken.

Waar de naam precies vandaan komt, weten historici niet zeker. Al in documenten uit de 15de eeuw komt het woord terug. Een verklaring is ook dat het verwees naar een stuk land waar je hout (scip) kon halen (hol).

Goede reis 🙂

Bonnie op Schiphol 2017