anti-inbraaktips

Een of meer keer per jaar pakken we onze koffers om even heerlijk op vakantie te gaan. Nu is de vakantieperiode niet alleen voor ons een tijd om naar uit te kijken, het is ook een topperiode voor inbrekers. Maak het ze niet te makkelijk, met deze 10 anti-inbraaktips:

Wist je dat: inbrekers het drukst zijn tijdens maanden november, december en januari. Tijdens de feestdagen is het helemaal vaak raak, op geen enkele dag wordt zo vaak ingebroken als op 1 januari.

De maanden mei en juni traditioneel wat rustiger qua inbraken. In juli stijgt dit weer, omdat veel mensen met zomervakantie gaan.

Zelf ga ik voor OHIMP of voor mijn reisvlog op Libelle regelmatig op reis, en dit zijn de voorzorgsmaatregelen die ik neem/heb genomen:

10 anti-inbraaktips

Laat een bewoonde indruk achter

 • Vraag bijv. je buren, familie of een kennis om op je huis te passen en laat ze de brievenbus regelmatig legen en de post neer te leggen op een plek waar deze van buitenaf niet te zien is.
 • Vraag ze ook om af en toe iets te veranderen, zoals een gordijn iets verder open of dicht.
 • Wat ook helpt is om wat serviesgoed te laten staan of wat schoenen te laten slingeren, om een bewoonde indruk te geven. Laat daarentegen weer niet je iPad, laptop en andere waardevolle dingen in het zicht liggen, dit nodigt inbrekers juist weer uit.
 • Licht laten branden zodat het lijkt alsof je thuis bent is natuurlijk een heel goed idee, maar wel een beetje zonde van het stroomverbruik. Je kunt hier ook tijdschakelaars voor gebruiken of beter nog, zogenaamde slimme stekkers die je op afstand kunt bedienen. Het voordeel van deze stekkers is dat je de tijdstippen van wanneer het licht aan en uit gaat op afstand kunt bedienen en dat je daar dus mee kunt variëren. Zelf heb ik de Devolo Home Control Intelligente Schakelaar, die ik via de Devolo app op mijn iPhone heel makkelijk aan en uit zet.
 • Laat als het mogelijk is, je auto niet voor de deur staan. Het valt namelijk op als deze niet gebruikt wordt.

devolo slimme stekker

Beveilig je huis, al dan niet met melders en camera’s

 • Logisch, maar vaak wordt het toch nog vergeten: sluit al je ramen en deuren goed, ook de bovenlichtjes. Je kunt ook overwegen om op je tuindeur een melder te plaatsen. De Devolo Home Control Deur-/venstercontact werkt perfect en geeft je een melding op je smartphone, als iemand een deur of raam opent. Overigens heeft Devolo nog veel meer handige gadgets die het woongemak vergroten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Wifi versterker, waardoor je ook op slecht bereikbare plekken gebruik kunt maken van je wifisignaal? Ik kan nu ook achterin de tuin Netflixen 😉
 • Zet ladders, vuilcontainers en andere dingen waarop dieven kunnen klimmen, weg.
 • Zorg voor goede buitenverlichting. Een inbrekers zal minder snel in het donker een goed verlichte voordeur open willen breken.
 • Een alarmsysteem is handig en effectief, maar voor sommigen net een stap te ver. Een camera is echter zo geïnstalleerd, effectief en alleen het zien van de camera zal menig boef al afschrikken. Ik heb sinds kort de Nest Outdoor Cam. Een hele mooie 2-weg camera: ik kan live zien, beelden terugkijken, maar ook horen en terugpraten, gewoon via m’n iPhone.
  Nest Cam Outdoor
  Omdat ik zo tevreden was over deze camera heb ik ook de Nest Cam Indoor aangeschaft. Daar heb ik (gelukkig) nog geen inbreker mee betrapt, maar zo ben ik er wel achtergekomen welke buurtkat onze Fransje en Sjakie terroriseert en ons huis onderpiest!! Zo heb ik ‘em betrapt:

Nest Cam indoor

Tot slot nog een inkoppertje: schreeuw niet van de social media daken dat je op vakantie bent.

Heb jij nog handige anti-inbraaktips? Ik lees ze graag.