Meren in Zweden

Steeds meer vakantiegangers vinden hun weg naar Zweden, om er een roadtrip te maken over de prachtige wegen, dwars door de natuur, de steden, langs de kust en de talrijke meren. Het land telt maar liefst zo’n 100.000 meren en tal van rivieren. 

Småland is een van de grootste provincies van Zweden en favoriet bij heel veel vakantiegangers. En trouwens, ook bij de Zweden zelf! Onlangs was ik een paar dagen in Småland en heb ik ontdekt wat een geweldige streek het is.  Dit vind ik de mooiste meren in Zweden in Småland:

Åsnenmeer

Het Vätternmeer

In de provincie Småland heb je het Vätternmeer, dat bijna net zo groot is als de provincie Zuid-Limburg. Je vindt er ongerepte natuur, meer dan heerlijke accomodaties en vissers komen hier helemaal aan hun trekken. Vooral de snoek, baars en snoekbaars vind je hier volop. Al deze soorten bereiken hier trouwens afmetingen die in Nederland maar zelden worden gezien. Maar ook zalm en forel kun je hier prima vangen. Het Vätternmeer staat overigens ook bekend om z’n rivierkreeft.

meren in Smaland in zweden

Het Åsnenmeer 

Het Åsnenmeer, in het hart van Småland, is ook al zo’n groot meer. En… het gebied is uniek, want hier vind je een fantastische verzameling eilanden en baaien die gezamenlijk zo’n 700 km kustlijn herbergen. Het ultieme zomergevoel? Spring in een kano, peddel een eindje en leg aan bij een onbewoond eiland.

Åsnenmeer

Tip voor geweldige accomodatie: het Getnö – Lake Åsnen Resort. Een familie-gerunde vakantiebestemming met authentieke vakantiehuisjes en fijne kampeerplekken.

Getno Resort

Getnö – Lake Åsnen Resort verzorgt heel veel activiteiten zoals hiken, biketours en kanotochten. Het eten is er verrukkelijk – vaak door de eigenaren zelf geplukt of gevangen – en de biertjes smaken er ook fantastisch ;-).

Smaland bier

De kust van Småland

Småland is in tegenstelling tot wat de naam (‘klein land’) doet vermoeden, de grootste zuidelijke provincie. In het westen grenst het gebied aan het Vätternmeer. Naar het oosten gaan de heuvels over in de scherenkust, een schitterende archipel van duizenden eilandjes, riffen en kliffen in de Oostzee. De archipel kun je het beste verkennen per kajak of met de rondvaartboot. De bewoonde eilanden hebben stuk voor stuk hun eigen charme.

Smaland in Zweden

Goed om te weten als je gaat vissen in Zweden

Als je gaat vissen, check dan altijd bij het plaatselijke toeristenbureau in Zweden of je een vergunning nodig hebt. Dat is niet voor alle wateren het geval, maar voor de meeste plekken wel. Een visvergunning in Zweden kost doorgaans erg weinig en is bij het toeristenbureau te koop.

Zweden

Wil je meer informatie en inspiratie over Zweden als vakantiebestemming? Kijk dan even op de site van VisitSweden, Zweden’s officiële reis- en toerismewebsite.

Nog een laatste tip: Als je dan toch naar Zweden gaat, ga dan all the way, en bezoek het Ikea museum in Almhult in Småland. Hoe leuk het daar is, dat lees je hier.

meren in zweden