Zondag = chilldag. De eerste paar uur breng ik beneden door, in pyjama. Ik zet een lekker muziekje op en dan ga ik beginnen. Bakken! Op zondag vind ik bakken en koken heerlijk. Doordeweeks daarentegen… Deze zondag maakte ik heerlijke, gezonde zandkoekjes.

Het zijn in mijn geval paaskoekjes geworden, omdat ik paasvormpjes heb gebruikt. Maar je kunt deze gezonde zandkoekjes natuurlijk voor elke gelegenheid maken. De koekjes zijn gezond omdat ze gemaakt zijn met verse citroen, zonder geraffineerde suiker en met gezonde meelvarianten.

Ingrediënten voor de gezonde paaskoekjes

  • 125 gram amandelmeel (of boekweitmeel, dan worden de koekjes wel iets droger)
  • 125 gram havermeel (dit maak je heel eenvoudig door gewone havermout te meel te malen in de blender)
  • 80 gram ongezouten roomboter, in blokjes
  • 1 ei
  • 1 citroen
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel honing
  • snufje zout

Zo maak je de gezonde paaskoekjes

Doe alle ingrediënten, behalve de citroen, in een grote kom bij elkaar. De citroen was je goed schoon, waarna je het gele van de schil boven het deeg raspt met een fijne rasp. Kneed alles enkele minuten met de hand tot je een mooie deegbal hebt. Verpak de bal in vershoudfolie en laat het 30 a 60 min. in de koelkast rusten. Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 °C.

Aan de slag met de vormpjes

Rol het deeg gelijkmatig uit op een vel bakpapier of een met bloem bestoven werkblad. Maak een mooie dunne laag om extra knapperige koekjes te krijgen, zeker niet dikker dan een halve centimeter. Steek dan met de uitsteekvormpjes de koekjes uit. Haal ze voorzichtig los (bijv. met een kaasschaaf) en leg de koekjes op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier.

Het deeg dat over is kun je opnieuw uitrollen en er koekjes uitsnijden. Bak ze in het midden van de oven in ongeveer 15 a 20 minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn. Laat de koekjes daarna buiten de oven afkoelen.

Extra tips 

  • Ik draai de bakplaat altijd halverwege de baktijd een keer om (dus achterstevoren de oven in), zodat de koekjes gelijkmatig bruin worden. Bij mij kan de linker kant nog wel eens harder gaan dan de rechter kant.
  • Laatst dronk ik ergens koffie en toen kreeg ik mijn koekje op de rand van mijn mok geserveerd. Ik vond dat zo een leuk idee! Het werkt supersimpel: voordat de koekjes de oven in gaan haal je met een mesje een dun reepje beslag weg, ongeveer ter breedte van je mok of kopje.

Serviescredits:

Kommetjes, bekers, bordjes en witte placemat van Lene Bjerre.
Koektrommel en andere placemat van House Doctor.
Servetten en koekvormpjes van Dille & Kamille.

Ga je deze gezonde zandkoekjes maken?

Dan lees ik natuurlijk graag hoe je ze vond smaken. En tips of extra recepten zijn natuurlijk altijd welkom 🙂 En wil je dit recept bewaren op bijvoorbeeld Pinterest. Dan heb ik deze afbeelding voor je gemaakt: