Ring of Kerry roadmap

Probeer jij toeristische trekpleisters altijd te mijden? Doe dat vooral niet met de Ring of Kerry in Ierland. Het is niet voor niks dat miljoenen mensen hun angst overwinnen om links te rijden. De Ring of Kerry is het meer dan waard. En als je het slim aanpakt, kun je de drukte prima vermijden. 

180 kilometer lang genieten

De Ring of Kerry is DE autoroute in het graafschap Kerry, in het zuidwesten van Ierland. De weg loopt langs de kustlijn van het schiereiland Iveragh. Zo’n 180 kilometer lang wordt je getrakteerd op prachtige natuur, spiegelende meren, oude kastelen, schilderachtige dorpjes en adembenemende uitzichten. De route is prima in 1 dag te rijden, maar er wat langer de tijd voor nemen kan geen kwaad. Er is zoveel te zien!

kasteelruine Ring of Kerry

Ring of Kerry met de klok mee of tegendraads

Het gebruikelijke startpunt voor de Ring of Kerry is het stadje Killarney. Vanaf hier vertrekken tussen 8 en 10 uur touringbussen in het hoogseizoen. Wil je de drukte vermijden? Vertrek dan vanaf Kenmare, zo rond 10 uur. Je kunt dan nog rustig ontbijten met een fijne Ierse scone en koffie en zit daarna een flink eind achter de toeristen. Vanaf Kenmare kun je de route met de klok mee of tegen de klok in rijden.

ring of kerry

Koffie, fish & chips en schapen

De Ring of Kerry is het allerleukst als je echt de tijd neemt. Er zijn flink wat bezienswaardigheden langs de route, maar ook fijne koffietentjes en fantastische fish en chips restaurantjes. En soms moet je onderweg gewoon even stoppen omdat je dat bootje in dat meer wil vastleggen, even van het uitzicht wil genieten, je wilt vergapen aan schattige gekleurde huisjes of (ja echt waar) omdat er een schaap op de weg loopt. Fototoestel in de aanslag dus, op de Ring of Kerry!

Fototoestel in de aanslag

 

Highlights van de Ring of Kerry

 • Killorglin: dit stadje is wereldwijd beroemd om de Puck Fair, een drie dagen durend feest dat start op 10 augustus. Het is een van de oudste vieringen in Ierland, al in de 17e eeuw werd de Puck Fair gevierd, waarschijnlijk om de start van het oogstseizoen te vieren. Er gaat een historische stoet door de stad, er een twee dagen durende paarden- en schapenmarkt en nog veel meer.
 • Cahersiveen: Een stadje aan de voet van de Bentee Mountain. Op heldere dagen zie je vanaf de top van de berg de haven van  Valentia. Dit eilandje, met prachtige subtropische tuinen, is een bezoekje waard. Vanuit Valentia varen er elke dag bootjes naar Great Skellig waar een eeuwenoud klooster ligt dat tot in de 12de eeuw in gebruik was.
 • Waterville: Een enigszins toeristisch stadje, vooral bekend om het feit dat Charlie Chaplin er graag kwam. In Waterville vindt je dan ook een standbeeld van deze filmheld. In augustus word hij jaarlijks geëerd met een festival.
 • Caherdaniel: Caherdaniel staat bekend om zijn prachtige strand. Zeker met mooi weer is het heerlijk om hier even te stoppen.
 • Sneem: Bontbeschilderde huisjes, lieflijke dorpspleintjes en prachtige natuur. Sneem is een schattig dorpje. Wij aten er de allerlekkerste fish & chips in The Village Kitchen.
  fish and chips village kitchen sneem
 • Kenmare: Een gezellig, kleurrijk stadje. In de buurt van het stadje liggen enkele stenencirkels. Deze stenencirkels waren heilig voor de Kelten. In Kenmare kun je fantastisch eten bij Tom Creane Fish & Wine. De eigenaresse heeft fantastische verhalen en tips over de omgeving.
 • Killarney: Wat je hier echt niet mag missen is de ‘Ladies View’. Een spectaculair uitzichtpunt, waar volgens de verhalen de hofdames van koningin Victoria regelmatig van het uitzicht genoten.

  ladies view

 • Gap of Dunloe: Via deze bergpas, dichtbij Killarney, kom je langs vijf prachtige bergmeren. De echte die-hards doen deze 12 kilometer lange kloof op de fiets.

  Gap of Dunloe

Ben je een echte roadtripper? Dan mag je de Ring of Kerry niet missen. En met deze tips is het links rijden een stuk gemakkelijker. En als je er dan toch bent: er is nog veel meer te doen in Ierland.

O ja tot slot: wij reden de ring of Kerry in maart en hadden hem helemaal voor onszelf 🙂

Happy driving!

[map id=”23″]