hotspots in Kampen

Ben jij nog nooit in Kampen geweest? Dan moet je daar snel verandering in brengen. Hanzestad Kampen is superleuk voor een dagje (en een nachtje) uit. Zeker als je van lekker eten en drinken houdt. Dit zijn de leukste hotspots in Kampen.

Shoppen, kijken en proeven bij de hotspots in Kampen

Kampen ligt in de regio IJsseldelta, een regio met veel natuur en water. Kampen heeft de langste winkelstraat van Nederland. De Oudestraat is 2 kilometer lang en barst van de charmante en gedreven ondernemers. Klaar met shoppen? Dan kun je je vergapen aan al het moois in het historisch centrum van de stad. En tussendoor kun je proeven, eindeloos proeven, van al het lekkers van Kampen. Wist je trouwens dat Kampen een Hanzestad is?

Oudestraat Hanzestad Kampen

Een Hanzestad, wat is dat?

Weet je het nog, die geschiedenisles over de Hanzesteden? Bij mij was het aardig ver weggezakt. Het zit ongeveer zo: Vanaf de middeleeuwen dreven honderden Hanzesteden in Europa samen handel. Daar maakten ze goede afspraken over in het Hanzeverbond. De handel ging vooral over zee met Kogges, de vrachtschepen uit die tijd. In de Hanzesteden was de welvaart groot. Dat moest iedereen natuurlijk zien. Dus bouwden ze prachtige bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. Schilders, bouwmeester, dichters en filosofen vestigden zich in de stad en zorgden voor artistieke welvaart. En dat alles zie je nu nog terug in Hanzestad Kampen.

Dit vinden wij de leukste hotspots in Kampen:

Vandaag de dag is Kampen nog steeds een stad voor gepassioneerde ondernemers: de handelaren van deze tijd. Naast de wat grotere ketens zijn er veel winkels en restaurants met ambachtelijke producten en technieken. Wat je zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Kampen:

  • Chocolatier de Swaen: Ohlala, wat een heerlijkheden! Rekken vol chocola in alle smaken bij deze chocolatier in de Oudestraat. Bonbons, hazelnootrotsjes en truffels,het water loopt je in de mond in deze winkel. Eigenaren van de Swaen, Roel en Sylvia van Gelder, zijn maar wat trots op hun ambachtelijk gemaakte chocola. Achterin de winkel kun je Roel aan het werk zien. En dat doet hij vol passie. Weggaan zonder chocola is hier onmogelijk! Mijn favoriet: de zeezout-caramel bonbon.

  • De Eenhoorn koffie en thee: Een winkel vol koffie, thee en…. sigaren. Het lijkt een gekke combi, maar dat is het niet. Kampen heeft een rijke traditie als het gaat om sigaren. Vroeger wemelde het er van de sigarenfabrieken. Daarvan is er nu nog maar 1 over: De Olifant. En die zit aan de achterkant van de Eenhoorn. De winkel ingaan is een avontuur. Een keur aan koffie en thee zorgt voor heerlijke geuren.

de eenhoorn Hanzestad Kampen

Loop je door de winkel naar de achterkant, dan kom je in de rookkamer. Een enigszins barokke ruimte, ik kan me voorstellen dat een rokertje daar extra goed smaakt. In de rookkamer rolt Marjolein, medewerker van de sigarenfabriek, sigaren zoals ze dat vroeger deden, met de hand. Ik rook niet, maar smul wel van de witte jasmijnthee.

Marjolein draait sigaren Hanzestad Kampen

  • Kamper Kogge: Wil je echt terug naar de Hanzetijd? Bezoek dan de Kamper Kogge. In de haven, aan de Havenweg, vindt je een authentiek evenbeeld van een handelsschip uit de Hanzetijd. Vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge werken keihard om deze Kogge in de vaart te houden.

kamper kogge

In het museum vertellen deze vrijwilligers vol passie over ‘hun’ schip en de historie. En om toch bij het proeven te blijven: probeer vooral ook een glaasje Koggebitter. Lekker zoet en kruidig. Proost!

  • De Stomme van Campen: Een proeflokaal met heerlijke biertjes, onder andere van Brouwerij de Wereld uit Kampen. De place to be als je een avondje uit wilt.

Biertje de stomme van Kampen

De Stomme van Kampen is de bijnaam van schilder Hendrick Avercamp. Hendrick is het eerste kind van Barend Avercamp, stadsapotheker in Kampen, en Beatrix Vekemans. Na twee jaar merken de ouders dat hun zoon doof is. Beatrix voorkomt dat Hendrick “achterlijk” blijft. Zij leert hem schrijven en rekenen. Hendrick kan daarnaast verdienstelijk tekenen. Zo goed dat hij bij een aantal meesterschilders in de leer mag en beroemd schilder wordt. Een proeflokaal en eerbetoon aan een beroemd Kampenaar dus.

De Stomme van Campen in Hanzestad Kampen

  • Restaurant Hendrick: Ook een eerbetoon aan Hendrick Avercamp is restaurant Hendrick. De inrichting is fantastisch, met allerlei verwijzingen naar de meester.

In het restaurant wordt gewerkt met plaatselijke producten uit de IJsseldelta. Je eet hier geen standaardporties, maar kleinere gerechtjes, zodat je lekker veel kan proeven, van vlees, vis of vegetarische gerechten. Delen van gerechten mag en iedere week worden tenminste twee gerechten van de kaart vernieuwd. Altijd iets nieuws te proeven dus. Ook kinderen zijn hier welkom. Zij kunnen zich uitleven op een kleurplaat van een schilderij van Hendrick van Avercamp.

  • Smederij Sven de Lang: In de Voorstraat vindt je de smederij van Sven de Lang. Een indrukwekkende werkplaats, met de geur van vuur en ijzer. I love it. En hoewel de smederij is zoals ze vroeger waren, is Sven allesbehalve ouderwets. Hij is sier- en kunstsmid en reisde de wereld rond om alle kneepjes van het vak te leren. Sven is een bevlogen vakman die van het smeden van hengsels voor een boerendeur net zo kan genieten als het smeden van een kunstwerk.

Overnachten in Hanzestad Kampen

Al deze hotspots in Kampen, het is natuurlijk veel te veel om in 1 dag te proppen. Geen nood. Je kunt in Hanzestad Kampen heerlijk overnachten. Wij bleven een nachtje slapen bij Boetiek Hotel Kampen. Een prachtig gebouw, direct aan de IJssel, met een Jugendstil uitstraling. Het hotel heeft de sfeer van een Bed & Breakfast, maar dan met de luxe van een hotel. Iedere themakamer heeft een heerlijk ruime badkamer en een echt goed bed.

Daarnaast ook een knus zitje op de kamer, waar je je eigen kopje koffie of thee kunt zetten. Die koffie en thee komen trouwens bij de Eenhoorn vandaan. En het ontbijt! Ook dat was weer smullen.

Hanzedagen in Kampen

Wil je Kampen echt in volle glorie meemaken? Bezoek de stad dan tijdens de Internationale Hanzedagen. Jaarlijks wordt er teruggekeken op de vruchtbare samenwerking tussen de Hanzesteden. Dit jaar voor het eerst sinds jaren weer in Nederland, en wel van 15 t/m 18 juni in Kampen. Meer over deze feestdagen en het programma lees je hier.

Meer Hanzesteden bezoeken? OHIMP geeft je tips voor Hanzesteden Deventer en Zutphen.  O, en in deze vlog van Bonnie krijg je nog veel meer van Kampen te zien.

Hebben we nog hotspots in Kampen gemist? Laat het ons weten, in een reactie onder dit bericht (we gaan graag terug ;-))