Heeg

Ken jij Heeg in Friesland al? Het is de plek bij uitstek voor watersportliefhebbers. Voor OHIMP dompel ik mezelf (David) onder in al het leuks dat Heeg heeft te bieden. Watersport in Friesland? Lees hier wat je niet mag overslaan.

Omdat ik thuis geen ligplaats kan krijgen heb ik zelf jammergenoeg geen boot. Maar gelukkig is Nederland een behoorlijk nat landje en is er overal wel waterpret te beleven. Friesland is natuurlijk een heerlijke plek om te genieten op het water. En wat een geluk, ik ga er een weekendje naartoe!

Watersport in Friesland in het dorpje Heeg

Op een uurtje rijden van Haarlem of Amsterdam ligt Heeg, een klein palingvissersdorpje. De website van het VVV noemt het dorp liefkozend “Het watersporteldorado in Zuidwest Friesland.” Heeg ligt aan het Heegermeer, het enige water dat met alle Friese vaarwegen is verbonden. Perfect dus om zonnige dag door te brengen.

Tip 1: Watersportcamping Heeg

Wil je er net als ik een weekendje van maken? Dan moet je natuurlijk ergens slapen. Watersport Camping Heeg ligt op 5 minuten lopen van het centrum. Superleuke spot! Je kunt er met een camper of een tentje terecht. Ben je niet zo’n kampeerder? No worries, ze hebben 6 superleuke chalets met allemaal hun eigen thema. Deze leuke ingerichte chalets zijn van alles voorzien, zelfs van een kacheltje, dus ook in het voorjaar of de herfst zit je er warmpjes bij. De camping heeft zelfs een eigen strandje en boten beschikbaar. Omdat zo weinig lichtvervuiling is kun je bij helder weer een prachtige sterrenhemel bekijken terwijl je buiten je allesbrander vult met hout. Zo gezellig!

Watersportcamping Heeg website
De Burd 25A, 8621 JX Heeg

Watersportcamping Heeg

Tip 2: Verse broodjes van Ypma

Voor een ontbijtje loop je in een paar minuten binnen bij Bakker Ypma. Als Heeg nog op 1 oor ligt bakt Ypma in alle vroegte de lekkerste Friesche suikerbroden en andere ambachtelijke producten. Natuurlijk hebben ze ook gewoon brood, bolletjes, croissantjes en taartjes. Je vindt er trouwens ook typisch Friesche streekproducten zoals bijvoorbeeld een kruidenbittertje. Ik ben een liefhebber van kruidenbittertjes dus moest hem proberen. Lekker na een dagje bezig zijn.

Ypma’s Bakkerij website
De Skatting 49, 8621-BV Heeg

Ypma's bakkerij Heeg

Tip 3: Zeilen met Ottenhome

Zeilles, een Friesche skûtsje huren of met een motorjacht het meer? Alles kan bij Ottenhome. Zij hebben ongeveer 150 jachten, skûtsjes, en andere soorten boten. Voor ieder wat wils zeg maar. En het leuke: De eigenaren van Ottenhome varen zelf nog steeds mee, zij zijn tegelijkertijd gids, geschiedenisboek en ontzettend goed gezelschap.

Ottenhome website
De Draei 3, 8621 CZ Heeg

watersport in Friesland

Tip 4: Koffie en Lunch aan ‘d Aldwal

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar, ik heb ‘s ochtends echt koffie nodig. Blij dat ik was toen ik ‘d Aldwal (de oude wal) tegen kwam. Deze lunchroom ligt aan het water van de haven. Midden in het centrum. Een unieke spot voor een lekkere cappuccino en een broodje. Ik ging voor de appelpannenkoek, lekker! Met goed weer kun je op het terras zitten en van het uitzicht genieten van de in- en uitvarende boten. Achter het lunchroom gedeelte schuilt een discotheek voor 450 feestgangers. De place to be om de voetjes van de vloer te krijgen volgens de Heegenaar.

‘d Aldwal website
Harinxmastraat 58, 8621 BM Heeg

'd Aldwal

Tip 5: Dineren bij Jonas in den Walvis

Van een heerlijke dag in de frisse buitenlucht kun je best trek krijgen. Ik kreeg de tip om bij Jonas in den Walvis te gaan eten, een restaurant in het midden van het centrum aan de haven. Ze hebben hier een kaart voor fijnproevers met ingrediënten uit de streek. Mijn aanrader:

  • Voorgerecht: Broodplankje Jonas met tapenade, olijfolie en kruidenboter.
  • Hoofdgerecht: Tarte Tatin met witlof, kastagnechampignons, diverse groenten, geitenkaas
    en een Port-jus.
  • Desert: Cappuccino met verschillende lekkernijen op een leisteen.

Heerlijk was het. Echt goed gegeten, ontspannen sfeer en supervriendelijk personeel die zorgen dat je glas goed gevuld blijft.

Restaurant Jonas in den Walvis website
Syl 12, 8621 BS Heeg

Jonas in den Walvis Heeg

Naast het varen zijn er in Heeg nog meer dingen te beleven hoor. Flyboarden staat nog op mijn bucketlist en Suppen is ook helemaal hot. Kijk voor het volledige aanbod bijvoorbeeld eens op website van Fryslan.

Meer Friesland?