Flevoland tips

Flevoland, ik wist het niet maar wat kun je daar veel leuke activiteiten doen. Laatst bracht ik er een weekend door en het super! Vliegen, varen, lekker eten… noem maar op. Lees in deze ‘Flevoland tips’ waarom deze provincie een bezoekje meer dan waard is.

1. Zelf vliegen in Lelystad

Lelystad heeft zijn eigen vliegveld: Lelystad Airport. Dit vliegveld is vooral voor kleine vliegtuigjes. Je kunt een tour boeken maar je kunt er zelf ook vliegles krijgen van een instructeur in een echte Cessna 172 bijvoorbeeld. Ik zat in zo’n vliegtuigje en wat een mooi uitzicht van boven! Je kunt in een uurtje heel Flevoland zien vanuit de lucht. Van Zeewolde Tot Almere en van Urk tot de Oostvaardersplassen. Adembenemend was het. Alles is zo klein maar wel herkenbaar.

Lelystad Airport website

Cessna

David Vliegtuig Lelystad

2. Met een ribboot op het IJsselmeer

Dit is te gek! Met 60 km/u langs één van de grootste windmolenparken van Europa sjezen. Vanuit de haven van Urk kun je met een soort van Baywatch-Boot meevaren op het IJsselmeer. Don’t worry, je krijgt een pak aan zodat het niet koud krijgt. Je kapsel zal het wel moeten ontgelden want het kan er ruig aan toe gaan. Zelf even mogen varen voelt nog even een paar levels stoerder. Wat een power en wat een imposant uitzicht tussen die gigantische windmolens.

Post Workboats website

ijsselmeer

3. Eten in Urk

Urk is een eilandje dat is ontstaan toen ijsschotsen héél lang geleden in zee de grond omhoog duwde. Ver voor Nederland bewoond werd meerde de Noormannen hier aan om pauze te houden als ze richting Engeland voeren. Nu is Urk een vissersdorpje dat is aangesloten aan de Noord-Oostpolder. Na één van de vele boottochtjes die hier vanuit georganiseerd worden moet je echt even gaan kijken bij restaurant De Kaap. Dit familie restaurant met prachtig uitzicht over het IJsselmeer heeft en een uitgebreide kaart. Ze zijn uitgeroepen tot het leukste restaurant van Flevoland 2015/2016. Een goede kaart en erg warm en hartelijk personeel. Ze houden graag rekening met voorkeuren en dieetwensen. Echt genieten dus.

Restaurant De Kaap website

urk

4. Camping Netl de Wildste Tuin

Oké, de prijs voor tofste camping gaat naar…. (tromgeroffel) De Wildste Tuin, in Kraggenburg!! WOW, wat een tof stukje Nederland zeg! Ik ben onder de indruk. Met een omvang van ongeveer 90 voetbalvelden kun je je er een flinke tijd vermaken. Er zijn veel verschillende overnachtingsmogelijkheden. Je kunt er een huisje huren, of lekker avontuurlijk één van hun alternatieve slaapplaatsen proberen. Bijvoorbeeld een pipo-wagen of een zeecontainer. Meer vertel ik je er niet over, ik heb er namelijk hier een blog over geschreven.

MIG Straaljager Net De Wildste Tuin Flevoland

5. Catamaran zeilen in Almere

Aan het IJsselmeer bij Almere ligt Sail-Today. Een watersport hotspot en Beachclub. Suppen, surfen en zeilen. Alles kan. Eigenaar Roeland (super relaxte dude) heeft me de basics van het zeilen op een echte catamaran geleerd. Het was voor mij de eerste keer, maar zeker niet de laatste. Kicken hoor! Zelf zeilen en hangen in de trapeze, je kunt het allemaal ervaren. Heb je de smaak te pakken? Check dan hun cursus aanbod. Na het varen kun je er lekker douchen en met een verse cappuccino over het water uitkijken vanuit het verhoogde paviljoen. Je hoeft niets mee te nemen want wetsuits etc. hebben ze daar voor je.

Sail-Today website catamaran

Sail-Today Catamaran David

6. Wandelen door Het waterloopbos

In Markenesse kun je met Boswachter Klaas door het Waterloopbos wandelen. Dit is een aangelegd bos waar bekende waterwerken in mini-formaat liggen. Ooit was dit een openlucht laboratorium om wereldse watertechniek in het klein te beproeven. Sinds 2015 is het een Rijksnatuurmonument. Die titel is niet voor elk bosje weggelegd. Je kunt er verschillende wandelroutes volgen, vogels spotten, kamperen, of het bezoekerscentrum checken onder het genot van een lokaal sapje.

Waterloopbos website

Waterloopbos

Ik hoop dat je iets hebt aan de Flevoland tips. Meer informatie vind je ook op de website van Toerisme Flevoland.