reistips Zweeds Lapland

Over Zweeds Lapland heb ik al veel gehoord maar in mijn beleving is het eerder een winterbestemming, toch? NOT! Ook in het voorjaar en de zomer is het landschap er adembenemend mooi en vooral voor de actieve reiziger is er van alles te beleven.  In dit artikel geef ik je 5 tips voor Zweeds Lapland.

Na een aantal trips door verschillende regio’s in Zweden (zoals SkåneSmålandÖstergötland) en een bezoek aan Stockholm vind ik het tijd voor een verkenningstocht door een nieuw gebied. Het wordt Zweeds Lapland en om precies te zijn de regio Västerbotten. Ik vlieg er met GOtoNordics rechtstreeks naartoe en in nog geen 2,5 uur verkeer ik in een compleet andere wereld.

tips voor Zweeds Lapland

Zweeds Lapland, waar ligt het precies?

kaart Zweeds Lapland

Zweeds Lapland ligt in het uiterste, noordelijke puntje van Zweden en wordt omringd door de delen van Lapland in Noorwegen en Finland. Västerbotten is een landschap in het Noord-Zweedse landsdeel Norrland en grenst in het oosten aan de Oostzee. Västerbotten is 15.093 km² groot en heeft ruim 200.000 inwoners. Zie je helemaal onderin het puntje de plaats Skelleftea staan? Dat is waar ik vanuit Amsterdam rechtstreeks naartoe vlieg, met de maatschappij GOtoNordics.

Swedish Lapland travel tips

5 reis tips voor Zweeds Lapland (Västerbotten)

In totaal breng ik 5 dagen door in Västerbotten, genoeg tijd om dit deel van Zweden te verkennen. Heerlijk eten, prachtige natuur, supervriendelijke locals en volop mogelijkheden voor allerlei outdoor activiteiten, dat is wat je hier kunt verwachten. Met deze 5 tips ben je er wel even zoet, uiteraard staat het je vrij om er veel langer te verblijven dan 5 dagen.

Tip 1: verken de regio met de auto

Västerbotten is groot, zelfs groter dan 1/3 van Nederland. De natuur in deze regio is enorm veelzijdig. Aan de westzijde vind je vooral berglandschap, in het midden uitgestrekte meren en sparrenbossen en aan de oostzijde de prachtige, rotsachtige kuststrook. Om het gebied de verkennen is een auto dan ook erg handig. Je kunt verschillende thema routes rijden: de bergroute, de culturele route, de familieroute en de foodie route. En bij al deze routes krijg je de verschillende, kenmerkende aspecten van Västerbotten te zien. Swedish Lapland tips

Tip 2: bezoek het eilandje Pite-Rönnskär

Pite-Rönnskär is een piepklein, oud visserseilandje dat echt de moeite van een bezoek waard is. Het kenmerkt zich door een oud kapelletje uit 1771 en de vuurtoren uit 1862. Over de vuurtoren vertel ik binnenkort meer, want er blijkt een tweelingbroer van te zijn in Sandhammaren, die ik heel toevallig vorig jaar al heb bezocht! Daar was de vuurtoren destijds gesloten, maar op Pite-Rönnskär kan ik hem gelukkig wel beklimmen. In deze korte vlog zie je hoe prachtig het uitzicht vanaf de top is.

Tip 3: ga mountbiken, hiken, raften, paardrijden, kajakken…

In heel Zweden kun je natuurlijk genieten van de natuur en de bijbehorende outdoor activiteiten. Maar in Västerbotten, het zuidelijk deel van Zweeds Lapland gaat dat net even een tandje harder. De rivieren zijn er door het smeltwater woester, waardoor daredevils hun lol op kunnen met avonturen over het water. Het landschap is er ruiger, hikers en bikers komen hier dus volop aan hun trekken. Ik doe verschillende wandelroutes maar het leukste van dit reisje vind ik de mountainbike tocht door de wouden van Svansele. De tour is georganiseerd door Svansele Wilderness Center en kun je op de fatbikes ook in de winter maken.

mountainbiken Lapland

Tip 4: kijk uit naar/voor de Big 5 van Zweden

Jaja, Zweden heeft een eigen Big 5: de eland, wolf, beer, veelvraat en de lynx. Zweeds Lapland en ook Västerbotten zijn superdun bevolkt. Dus de kans dat je een van deze dieren onderweg tegenkomt is redelijk aanwezig. Let op: het zijn wilde dieren dus vriendelijk zijn ze lang niet altijd! De eland, in het Zweeds de moose, kom je het snelst tegen en ik heb geluk:

Moose in Sweden

De rendieren zie je ook soms voorbijschieten en ik heb wederom geluk met deze 2 prachtige witte exemplaren:

wild life Sweden

Ben jij minder lucky maar wil je de Big 5 wel in het echt zien? Dan kan ik je de Lycksele Zoo aanraden. Alle dieren leven daar in zeer ruime verblijven die zoveel mogelijk de werkelijkheid nabootsen. Een stuk veiliger om zo de bruine beer te spotten 😉

Tip 5: slapen in een “vogelnest” 

Wie weet ben jij een die-hard, outdoor vakantieganger en slaap je liever in tentje in de buitenlucht? Er zijn genoeg campings in Västerbotten in Zweeds Lapland maar ook in het wild volop plek natuurlijk (wel uitkijken voor die Big 5!). Hou je van wat meer luxe maar slaap je toch graag op een unieke plek? Dan zou ik de “Vogelnesten” of boomhutten in Grano overwegen.

boomhut lapland

Nog een aantal praktische tips voor Zweeds Lapland:

 • Zorg voor warme kleding. Bij mijn aankomst is het er 6 graden en in Nederland 26 graden! Ik heb een koffer vol outdoorkleding mee en draag het in laagjes, zodat ik – als de zon doorkomt en het gelijk flink warmer is – altijd weer iets kan uittrekken. Nette kleding kun je gerust thuislaten, in Västerbotten/Zweeds Lapland zijn ze wel gewend aan de actieve vakantieganger met dito kleding.
 • Vlees, vis of vegetarisch? Er is voor ieder wat wils. Maar je zult begrijpen dat vooral de vlees- en visliefhebbers hier goed aan hun trekken komen. Ik heb verschillende keren een “open campfire lunch” gegeten en heb gesmuld van de verse zalm, eland en bessen. Als je vegetarisch bent dan wordt er overal met liefde een aparte maaltijd voor jou bereid, maar het is wel handig om het van tevoren af te stemmen.
  campfire lunch
 • Ben je een lichte slaper als het gaat om licht? Breng dan een slaapmasker mee van huis. In het voorjaar en de zomer is het hier namelijk 24/7 licht, en dat is best even wennen.
 • In heel Zweden drink je het water uit de kraan. Maar in Zweeds Lapland is het nog net even lekkerder. Op veel plekken is overigens ook het water uit de rivier prima drinkbaar.
  vers water uit de rivier
 • Ben je gek op fotograferen? Dan kun je hier je lol op. Vooral ’s avonds als de wind gaat liggen zijn de meren spiegelglad en krijg je prachtige reflecties. Ook kleurt de lucht dan heel vaak oranje-roze en kun je jouw Instagram account een flinke boost geven.
  sunset Swedish Lapland
 • Over Instagram gesproken… het 4G netwerk werkt praktisch overal en zo goed als alle locaties beschikken in het moderne Zweden over wifi.

Meer tips voor Zweeds Lapland?

Ben je geïnteresseerd inVästerbotten, het zuidelijk deel van Zweeds Lapland? Dan hoop ik dat je iets hebt aan deze 5 tips. Op de site van VisitSweden vind je overigens nog veel meer tips voor een bezoek aan deze (en alle andere) regio (‘s). Vliegen naar Zweeds Lapland doe je in juni 2017 rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Skellefteå met GOtoNordics voor 199,- retour.

Swedish Lapland travel tips

En heb jij nog tips voor Zweeds Lapland? Dan lees ik ze natuurlijk graag!