verse brandnetelthee

Brandnetels zijn lelijk, ze prikken en ze staan alleen maar in de weg. Nou, daar doe je de brandnetel tekort mee, want deze plant zit boordevol gezondheidsvoordelen. Zelf verse brandnetelthee maken? Dat gaat heel gemakkelijk:

Aan brandnetels kunnen heel wat gezonde eigenschappen toegeschreven worden. De bladeren bevatten chlorofyl, xantofyl, vitamine B1,2 en 5, vitamine C, E en K, choline, carotine, enzymen, glucokinine, mineralen, looistof, fenolzuur en flavonoïden. Hartstikke leuk, maar wat doet dat met je?

Waarom is brandnetelthee gezond?

1. Het stimuleert de spijsvertering.

2. Het zuivert je huid, waardoor het acne, eczeem en andere huidklachten kan verminderen.

3. Je haar kan er sneller door gaan groeien.

4. Het werkt ontgiftend. Brandnetelthee helpt je om slechte stoffen uit je lichaam weg te spoelen en te zuiveren.

5. Brandnetelthee kan héél goed helpen bij hooikoorts.

wildgroei op het landje

Zelf verse brandnetelthee maken

Achter mijn schuur in de achtertuin heb ik een stukje grond. Een maand geleden was ik er nog en zag het er redelijk onkruidvrij uit. Als ik er nu kijk is het er een zooitje! Afgewaaide takken, overwoekerd tuinsetje en torenhoge brandnetels. Voor de katten is het er een paradijs. Extra leuk, de 2 moedereenden met hun jonkies. Tijdens het voeren van al deze schattigheid vat ik het plan op om zelf verse brandnetelthee te gaan maken. Ik heb het nog niet eerder gedaan maar het werkt heel eenvoudig!

brandnetelblaadjes knippen

Zo ga je te werk:

Trek een paar dikke tuinhandschoenen aan en knip wat topjes van een brandnetel. Spoel de brandnetelblaadjes goed af en doe ze in een theepot – of zoals ik heb – een teamaker. (Hier lees je hoe handig ik een dergelijke teamaker vind). Overgiet ze met kokend water en laat 10 minuten trekken.

brandnetelblaadjes plukken

En klaar is je verse brandnetelthee!

verse brandnetelthee maken

Handig om te weten als je zelf brandnetelthee gaat maken:

  • Je kunt verse blaadjes gebruiken, maar je kunt ook de blaadjes drogen in de oven. Spreidt ze dan uit over een vel bakpapier en droog ze op 50 graden in ongeveer 30 minuten. De blaadjes kun je na de hitte gewoon aanraken en verkruimelen en maandenlang in een afgesloten pot bewaren.
  • Als je geen brandnetel in de tuin hebt kun je natuurlijk ook wild gaan knippen. Zoek dan geen plant uit direct langs de snelweg, je zult wel begrijpen waarom. Knip zo hoog mogelijk van de plant, daar waar een hondje niet bij kan.
  • De brandnetelhaartjes van de plant prikken en scheiden een vloeistof af dat jeuk veroorzaakt. Na de verhitting zijn de brandnetelhaartjes weg en kun je de blaadjes dus gewoon aanraken en drinken.

DIY: verse brandnetelthee maken