Muggen, ik haat ze. Ja het klopt, dat komt vanuit mijn tenen. Dat gezoem, maar vooral de allergische reactie op de prikken bij Mia en mijzelf. Hele zwellingen krijgen we er van en Mia, die wordt er zelfs ziek van. Tips tegen muggen, zo pakken wij het aan:

Wist je dat er iets van 25 verschillende soorten muggen in Nederland zijn en dat er daarvan maar een paar zijn die daadwerkelijk steken. Van die muggen zijn het trouwens enkel de vrouwtjes die prikken. Dit doen ze omdat ze de eiwitten uit ons bloed nodig hebben om hun eitjes te laten groeien. Helemaal nergens goed voor dus. Wie wordt er nou blij van nog meer muggen!

10 natuurlijke tips tegen muggen

Tip 1: plaats horren voor ramen en deuren of houd ze gesloten: Een beetje een inkoppertje, maar wel heel effectief. Horren hebben wij nog niet, daarom houden we de ramen ‘s avonds gewoon gesloten. En als er dan toch een raam openstaat, dan blijven de lichten uit.

Tip 2: zet een ventilator aan. Muggen houden niet van tocht! Een ventilator is natuurlijk fijn bij warm weer. Maar het werkt ook heel goed tegen muggen. Zij houden namelijk niet van tocht en wind en blijven dan ook liever uit de buurt.

Tip 3: Plaats een lavendelplantje naast je bed. Sommige kruiden en plantjes houden muggen op afstand. Denk aan munt, lavendel, eucalyptus en rozemarijn. Pelargonium (een geraniumsoort die naar citroen ruikt) schijnt ook goed te werken.

Tip 4: gebruik tea tree olie. Deze olie heeft een aparte geur waar muggen niet van houden. Door jezelf in te smeren met tea tree olie komen muggen niet bij je in de buurt. Citronella olie is net als de tea tree olie een natuurlijke olie die op dezelfde manier gebruikt kan worden tegen muggen.

Tip 5: Azijn heeft niet de meest aangename geur, maar is een uitstekend middel om muggen op afstand te houden. Bovendien helpt het ook nadat je gestoken bent tegen de jeuk.

Tip 6: Met 100% natuurlijk anti-muggen armbandjes of stickers hou je muggen ook op afstand. 

Met dit armbandje bijvoorbeeld, die heb ik vandaag voor Mia voor tijdens haar taalreis in Berlijn gekocht heb. Of anders zijn deze stickers van Squitos leuk en functioneel, voor kleinere kids. Je kunt natuurlijk ook verschillende producten met DEET gebruiken. Heel effectief, maar misschien niet altijd even goed voor onze gezondheid.

Tip 7: Kattenkruid, verslavend voor katten maar verschrikkelijk voor muggen. Uit dit onderzoek blijkt dat de essentiële oliën in kattenkruid muggen verjagen.

Tip 8: Neem vitamine b1. De geur van vitamine B1 maskeert voor muggen de ‘lekkere geur’ van je zweet, waardoor je minder aantrekkelijk voor ze wordt. Oud zweet vinden muggen sowieso erg lekker, dus wassen helpt ook. Je kunt vitamine B1 pillen heel goedkoop bij bijvoorbeeld het Kruidvat scoren.

Tip 9: Pak de bron van de muggen aan. Vrouwtjes muggen leggen hun eitjes in plasjes water. Zorg er daarom voor dat er geen water staat in bijvoorbeeld de dakgoot en lege plantenbakken, dan voorkom je in ieder geval de geboorte van nieuwe muggen.

Tip 10: maak een muggenvanger. Wat ook goed schijnt te helpen is deze muggenvanger: je mengt warm water, gist en bruine suiker en dat doe je in een insectenvanger. Muggen zijn dol op dit mengsel.

Heb jij nog fantastische tips tegen muggen?