Uitstapjes in Kusadasi: Efeze

De westkust van Turkije heeft echt alles wat je van een vakantie verwacht. Zon, zee en strand, maar ook culturele trekpleisters, schattige, authentieke dorpjes en prachtige restaurants met heerlijk Turks eten. Heb je plannen om naar de westkust van Turkije te gaan? De stad Kusadasi is een absolute aanrader! En een perfecte uitvalsbasis voor prachtige uitstapjes. Wat je zeker niet mag mag missen: een bezoek aan Efeze.

Verliefd op Kusadasi

Wat heb ik (Ilja) veel gezien tijdens mijn verblijf in Kusadasi. Voor vertrek was ik nog een beetje onzeker over deze bestemming in Turkije, dat lees je hier. Maar dat was nergens voor nodig. Het is er prachtig. Ik ben echt een beetje verliefd geworden op deze mooie stad en op haar omgeving. Nieuwsgierig geworden? Ik vertel je vast wat de beste uitstapjes zijn: een bezoek aan de antieke stad Efeze en het Huis van Maria.

De nummer 1 van de uitstapjes in Kusadasi: Efeze

Efeze (of Ephesus in het Latijn) was in de oudheid een grote haven- en handelsstad. Rond 1100 voor Christus bouwden de Grieken hier een stad. Centraal in deze stad stond de tempel van hun godin: de vruchtbaarheidsgodin Artemis. De huidige tempel is trouwens één van de zeven wereldwonderen! In de hoogtijdagen had Efeze zo’n 100.000 inwoners. Voor hun vermaak gingen ze naar het theater, waar zo’n 24.000 mensen in pasten. In dit theater worden vandaag de dag nog steeds klassieke concerten gegeven en ook Elton John heeft er opgetreden. De akoestiek is er fantastisch.

Theater Efeze Turkije

Waarom je Efeze niet mag missen? Zelfs als je niks met geschiedenis hebt zijn de overblijfselen van deze antieke stad indrukwekkend! Lopend door Efeze ga je echt terug in de tijd. Je kunt er bijna voelen hoe de stad er uit heeft gezien en hoe de mensen er destijds leefden. De Romeinse baden en toiletten zien er uit alsof ze ieder moment zo weer gebruikt kunnen worden. Poepen was toen trouwens een moment voor een goed gesprek. De wc’s staan daarom dicht naast elkaar, zonder tussenwandjes. Je ziet er prachtige zuilen van tempels, nog zo mooi versierd dat je bijna niet kunt geloven dat ze al zo oud zijn.

Hoogtepunt van Efeze vond ik de Bibliotheek van Celsus. Wat een indrukwekkend gebouw! Leuk weetje: voor de bibliotheek liep een tunneltje. Via deze tunnel kwam je ongezien bij het bordeel. Als je echtgenoot destijds vertelde dat hij een boek ging lezen, dan wist je het dus maar nooit…

Het huis van Maria

Als je bij Efeze bent geweest, dan rij je in een mum van tijd door naar het Huis van Maria. Volgens de overlevering heeft Maria, na haar vertrek uit Jeruzalem, hier haar laatste jaren doorgebracht. Mijn vraag is dan onmiddellijk: hoe weten ze dat dan? Het huis is gevonden door een visioen de Duitse non Anna Catharina Emmerich. Zij zei dat ze het huis van Maria had gezien en wist het huis en de plek waar het stond precies te omschrijven. En dat terwijl ze nooit buiten Duitsland was geweest. Of het nu waar is of niet, het is een prachtige plek om te bezoeken. Het huis ligt in een mooie omgeving, het is er heel rustig en sereen.

huis van Maria Turkije

Voorbij het huis kun je uit drie watertapjes bronwater tappen. Het water uit de drie kraantjes zou je gezondheid, rijkdom en geluk brengen. Voor de zekerheid heb ik uit alledrie de kranen wat water getapt 🙂

wensenmuur huis van Maria

Het leukste vond ik de Wall of Wishes. Een lange muur waar je op een papiertje of wat je ook maar bij je hebt, een wens achter kunt laten. Je leest er de leukste en gekste boodschappen. Ik las een briefje van een moeder die een vrouw wenst voor haar vrijgezelle zoon, maar zag ook een paar vieze sokken en een slotje tussen alle wensen hangen. Natuurlijk heb ik ook mijn wens achtergelaten. Wie weet kom jij hem nog eens tegen.

Deze twee culturele trekpleisters mag je echt niet missen. Maar er is nog veel meer te doen in de omgeving van Kusadasi.

Meer Kusadasi uitstapjes:

Hier vertel ik je alles over het strand en leuke dorpjes in de buurt. En daarna snel een vlucht boeken, de westkust van Turkije is echt de moeite waard!