doganbey

Ik raak maar niet uitgepraat over mijn reis naar Kusadasi in Turkije. Ik was niet heel lang in deze Turkse badplaats, maar het land en de mensen hebben een diepe indruk achtergelaten. En wat zo leuk is: Kusadasi is geschikt voor iedereen. Je kunt er uitgaan, cultuur snuiven, shoppen, op het strand liggen en leuke stadjes afstruinen. Mijn tips voor die laatste twee: Sirince en het strand bij Dilek natuurpark.

Pittoresk Sirince

Al eerder gaf ik tips voor de cultuurliefhebber die op vakantie is in Kusadasi in Turkije. Maar wat er ook heerlijk om te doen is, is een bezoek aan het bergdorp Sirince. Sirince betekent mooi, en dat geldt zeker voor dit dorpje. Het is weliswaar wat toeristisch, maar tegelijkertijd ook authentiek. Met mooie, Grieks aandoende huisjes en een kronkelende winkelstraat die je door het dorp heen omhoog leidt. De weg is op sommige plekken best steil, maar zelfs op die moeilijk begaanbare stukken kom je oude dames tegen die hun zelfgemaakte spullen verkopen. Van breiwerkjes tot olijfzeep, van tafelkleedjes tot kruiden. Het is een lust voor het oog.

Sirince Turkije

Een specialiteit in Sirince is de fruitwijn. Je kunt bij diverse winkeltjes proeven van wijn, gemaakt van aardbeien, perzik, granaatappel en allerlei andere fruitsoorten. Als je overal naar binnen gaat, kom je behoorlijk aangeschoten thuis 🙂 Ik vond ze echt allemaal even lekker! Ook een aanrader in Sirince: restaurant Artemis. Ik at er een typisch Turkse maaltijd met onder andere pide en een zalig toetje met pompoen en tahin. Het terras van Artemis ligt hoog, je hebt er een prachtig uitzicht over het dorpje.

Strand bij Dilek natuurpark

Cultuur en dorpjes genoeg dus. Dan blijft er nog één ding te wensen over: het strand. Je kunt naar het strand in Kusadasi zelf gaan, maar nog veel mooier, leuker en vooral rustiger zijn de stranden bij Dilek natuurpark. Het strand dat ik bezoek is heel gevarieerd. Er zit een leuk strandtentje met hapjes en drankjes. Je kan er ligbedden huren, of gewoon met je handdoekje op het kiezelstrand gaan liggen. Dit strand is trouwens ook echt een aanrader voor gezinnen met kleine kinderen, want de zee loopt er langzaam af. Er zijn kleedhokjes op het strand en openbare douches om het zoute water van je af te spoelen. In juni bijvoorbeeld is de temperatuur van het zeewater 21 graden. Zalig!

Strand natuurpark Dilek Turkije

Geen zin meer om te bakken? Dan loop je zo het natuurpark, direct gelegen aan het strand, in. Prachtig groen, met exotische vogels en heel veel wilde zwijnen. Die lopen trouwens ook gewoon het strand op om te kijken of er nog wat te halen valt. Laat je eten dus niet onbeheerd achter op het strand.

Nog niet genoeg suggesties?

Heb je aan deze suggesties nog niet genoeg? Ik kan je qua cultuur aanraden om ook naar Priene te gaan. Een ander prachtig, meer verstild dorpje is Doganbey. Er is hier één (ontzettend leuk!) restaurant, geen winkels of supermarkten, maar wel heel veel prachtige huizen met weelderige tuinen. Ook heel leuk, vooral op een warme dag: De Grot van Zeus, een waterbron in een grot, Dichtbij het natuurpark Dilek. Veel Turken komen hier even afkoelen. Het water zou helende krachten hebben, dus neem gerust een duik.

Kusadasi is genieten!

Ik kan het je van harte aanbevelen. Een betaalbare vakantie, prachtige cultuur, heerlijke stranden, lekker eten en vooral hele lieve behulpzame mensen. Wil je een beetje meegenieten van mijn fantastische reis in deze streek in Turkije? Hieronder een kleine impressie.