Een taalreis in het buitenland is een perfecte manier om een taal onder de knie te krijgen en de bestemming te leren kennen. Je hebt taalreizen voor jongeren en volwassenen. Mia en ik hebben laatst een taalreis naar Duitsland gemaakt en vonden het TOP! Waarom? Lees snel verder.

Stel, je wil een nieuwe taal leren. Of, je spreekt de taal al maar wil hem verbeteren. Dan is een taalreis een perfecte uitkomst! In het buitenland, in het land met de betreffende taal naar jouw keuze, krijg je les van gecertificeerde docenten. En door te verblijven in het desbetreffende land leer je niet alleen de taal goed kennen, maar ook de cultuur, de gewoontes en de omgeving.

taalreis in München

Ik draag natuurlijk mijn uber Deutsche Birkenstocks en heb zelfs een mooie Chabo “schooltas” aangeschaft 🙂

Mia blijft zitten…

Mia (15) blijft zitten en gaat naar een andere school. Op haar nieuwe school krijgt ze Duits in haar vakkenpakket, een compleet nieuwe taal voor haar. Bovendien loopt ze een jaar achter op de andere leerlingen, die in de 2e al Duits hebben leren spreken. Om haar nou de hele zomervakantie bijles te laten volgen vond ik een beetje sneu. Een taalreis leek mij daarom een perfecte oplossing. Hoe Mia het nieuws oppakte, dat zij een taalreis zou gaan volgen? Je leest het hier.

Via StudyTravel, een Nederlandse organisatie die heel veel taalreizen in het buitenland aanbiedt, boek ik een taalreis voor jongeren naar Berlijn. Wat mij aanspreekt in deze reis, is dat de kinderen ’s morgens Duitse les krijgen en ’s middags allerlei activiteiten gaan doen zoals: surfen, volleyballen, excursies naar Berlijn.

Hoe werkt een taalreis voor tieners

Samen vliegen we naar Berlijn waar ik Mia overdraag aan de “kampleiding”. Ze wordt gelijk goed opgevangen en gaat met de taxibus naar de locatie. Best spannend allemaal, zo in haar eentje in het buitenland met allemaal vreemde mensen die haar taal niet spreken. Via WhatsApp hebben we veel contact en haar eerste berichten zijn niet gelijk heel positief. Ze vindt het eng, begrijpt de lessen niet en moet de eerste vrije middag meedoen aan de activiteit “vlotten bouwen”, niet echt haar favoriet 😉 De voortgang van Mia’s lessen en haar stemming bespreek ik met StudyTravel die er bovenop zitten en er perfect voor zorgen dat alles in goede banen verloopt. Zo komen we tot de oplossing dat Mia een andere kamer mag uitkiezen (met vriendinnetjes) en dat ze wat extra privé lesuren krijgt. Goed geregeld! De whatappjes van Mia nemen gelijk af (wat een goed teken is ;-)) en veranderen al snel van “wanneer gaan we naar huis?” in “ik wil niet naar huis!”

taalreis voor jongeren

Wat heeft Mia geleerd op haar taalreis voor jongeren

  • Zelfredzaamheid: 2 weken alleen zonder moeder, die haar broodjes ’s morgens klaarmaakt, haar koffer inpakt en veel te vaak haar troep achter haar kont opruimt… Ze staat er nu “alleen” voor!
  • Sociale vaardigheden: vrienden maken, alleen met die vrienden op pad in Berlijn, contact met de leiding en leraren (verdient verbetering ;-)).
  • Aangeven wat ze wel/niet leuk vindt: als Mia iets niet beviel zocht ze gelijk met mij contact. In een aantal gevallen heb ik navraag gedaan bij StudyTravel om tot een oplossing te komen. Maar in andere gevallen heb ik haar ook geadviseerd om het zelf op te lossen.
  • Engels: op Mia’s studiereis waren alleen kinderen uit andere landen over de hele wereld. Niemand sprak er Nederlands. Ze kon dus niet anders dan alleen maar Engels praten, iets wat ze gewoonlijk heel eng vindt om te doen.
  • Duits: hoofddoel van deze reis was natuurlijk Duits leren. Zelf denkt ze dat ze dit nog onvoldoende beheerst maar de gemaakte toets laat zien dat er toch een mooie ontwikkeling heeft plaatsgevonden. We zullen het zien het komende schooljaar!

Hoe werkt een taalreis voor volwassenen

Als Mia 2 weken in Berlijn zit, volg ik een 1-weekse taalreis in München. Mijn voorkeur ging uit naar een Franse taalreis, maar ik wilde ook weer niet te ver bij Mia vandaan. Duitsland dus! En Frankrijk wellicht volgend jaar 😉

taalreis München

Kijk, dit is mijn klasje. Veel meiden van rond de 20 die bijv. in Duitsland willen gaan studeren. Maar ook een moeder uit Canada waarvan de 14-jarige dochter een taalreis doet in München zelf.

Hoe werkt een taalreis voor volwassen:

  1. Thuis doe je een toets die bepaalt hoe jouw niveau is. Ook geef je aan waarom jij deze cursus wilt volgen (verbeteren van spreekvaardigheid, wil je de grammatica onder de knie krijgen of wil je zakelijk leren converseren) en op basis van deze informatie word je ingedeeld in een klasje (van maximaal 12 personen).
  2. ’s morgens tot een uur of 13.00 heb je school, eventueel aangevuld met nog extra privé uren. De rest van de dag is van jou, om wat huiswerk te maken, de bestemming te verkennen of op te trekken met studiegenoten.
  3. Er zijn verschillende slaapopties: gastgezin, studentenhuis of studio. Ik kies voor een studio op 25 minuten lopen van mijn school, en dat bevalt me heel erg goed.

In deze video laat ik je exact zien hoe mijn taalreis verloopt, hoe mijn studio eruit ziet, wie er in mijn klasje zitten en wat ik van de “witte worsten” vind in de biertuin bij mij op de hoek:

Hoe ik mijn allereerste taalreis heb ervaren?

Ik vond het geweldig. Een week lang studentje spelen, nieuwe mensen leren kennen, de stad verkennen en mijn Duitse spreekvaardigheid te verbeteren… super!

Heb jij ook interesse in een taalstudie, voor jezelf of bijvoorbeeld je kind(eren)? Check dan vooral even de mogelijkheden bij StudyTravel, naast reizen naar Duitsland hebben zij ook landen als Spanje, Italië, Frankrijk, Canada en Amerika in hun aanbod.