Slot Neuschwanstein is een van de mooiste kastelen van Europa. Niet voor niets stond het model voor Disney’s Doornroosje kasteel! Wil jij slot Neuschwanstein bezoeken? Ik was er onlangs en heb handige tips en leuke achtergrondinformatie voor je verzameld. 

Slot Neuschwanstein ligt in de Duitse deelstaat Beieren, 100 km buiten München. De omgeving is er prachtig! En een bezoek aan het slot is meer dan de moeite waard. Ook bijvoorbeeld als dagtrip als je in München verblijft?

Neuschwanstein als inspiratiebron voor Walt Disney

Nog voordat Walt Disney begon aan de bouw van zijn themaparken bezocht hij Europa om inspiratie op te doen. Zo kwam hij ook terecht bij Neuschwanstein, en hij was zo onder de indruk van dit prachtige, sprookjesachtige kasteel, dat het als grote inspiratiebron diende voor het kasteel van Doornroosje.

Ook het uitzicht vanaf het slot is super!

Slot Neuschwanstein bezoeken? 3 tips:

  1. Vandaag de dag behoort Neuschwanstein tot de meest bezochte kastelen van Europa. Zo’n 1,3 miljoen mensen bezoeken jaarlijks deze prachtige burcht. Op een gemiddelde zomerdag zijn dat er zelfs meer dan 6.000! Je doet er dan ook goed aan om je kaartjes van tevoren te bestellen. Je kunt de lange rijen bij de kaartverkoop aan de voet van het kasteel dan mooi voorkomen.
  2. Slot Neuschwanstein ligt bovenop een berg. Prima te wandelen, het zal zo’n 25 minuten in beslag nemen. Mocht je daar geen zin in hebben of er niet goed toe in staat zijn, dan kun je ook een pendelbus nemen of een koetsje.
  3. Het beste uitzicht op het slot heb je vanaf de Marienbrucke, een brug uit 1850. Vanaf het kasteel is dit nog zo’n 25 minuten extra wandelen. Het is een aardige klim maar echt de moeite waard. Op de foto’s boven- en onderaan dit bericht zie je hoe mooi het uitzicht vanaf de brug is. Op deze foto ben ik gewoon even prinsesje aan het spelen en aan het genieten van de prachtige omgeving.

uitzicht Neuschwanstein

Koning Ludwig II, de grondlegger van slot Neuschwanstein

Als Ludwig II 18 jaar oud is, wordt hij gekroond tot koning. Of hij daar blij mee is, dat is nog maar de vraag. Ludwig is een pacifist die eigenlijk niets van doen heeft met politiek, oorlogen en intriges. Hij is verzot op sprookjes en sagen en groot fan van de muziek van Wagner. In 1868 laat hij slot Neuschwanstein bouwen, en laat zijn fantasie er op los als eerbetoon aan de middeleeuwen. De bouw zou 3 jaar in beslag nemen maar als hij in 1886 komt te overlijden, is het kasteel nog steeds niet af (en ook heden ten dage is het nog altijd niet klaar zoals Ludwig het voor ogen had).

Ludwig II, koning van Beieren, stierf onder verdachte omstandigheden

Tijdens zijn leven heeft koning Ludwig II (volledige naam: Lodewijk Otto Frederik Willem van Wittelsbach) meerdere, prachtige kastelen laten bouwen. Ook trad hij op als protégé van Wagner, waar hij een groot bewonderaar van was. In 1886 wordt Ludwig II afgezet, mede omdat zijn financiële steun aan Wagner en de bouw van de vele kastelen de staatskas niet ten goede kwamen.

Een paar dagen later op 13 juni 1886 wordt koning Ludwig aangetroffen in de Starnberger See, waar hij verdronken zou zijn. Hij was echter een hele goede zwemmer dus de omstandigheden zijn ronduit verdacht te noemen. Op de plek waar hij is verdronken, is een mooi gedenkteken geplaatst.

Jaarlijks wordt de dood van Ludwig II, koning van Beieren uitgebreid herdacht bij deze plek aan de Starnberger See. Koning Ludwig was – en is nog steeds – erg geliefd bij de Duitse bevolking. Je vindt hier ook een mooie kapel ter ere van de koning.

Praalgraf in de Sint-Michaëlkerk in Munchen

Koning Ludwig II is uiteindelijk op 19 juni 1886 begraven in de Sint-Michaëlkerk te Munchen. Om het verhaal helemaal compleet te maken heb ik ook het praalgraf bezocht, en ook dit was heel indrukwekkend. De Sint-Michaëlkerk is op zich al een bezoek meer dan waard. Het praalgraf, waar meerdere familieleden van het Koningshuis Wittelsbach begraven zijn, bevindt zich achterin de kerk. Entree kost 2 euro en filmen en fotograferen is er niet toegestaan. Maar… in de vlog onderaan deze video kun je toch stiekem een beetje zien hoe het er uitziet 😉

Sint Michaelskerk Munchen

Wil jij slot Neuschwanstein bezoeken?

Ik kan het je echt aanraden en hoop dat je iets hebt aan mijn tips. In deze vlog die ik gemaakt heb zie je alles (en meer!) nog eens uitgebreid terug:

Ga jij Schloss Neuschwanstein bezoeken? Ik ben benieuwd hoe je het er gaat vinden! Op de website van het kasteel vind je meer informatie en kun je tickets reserveren.