Cobh drone view

Cobh is een prachtig oud havenplaatsje in de County Cork in Ierland. Cobh (je spreekt het uit als Koow) heette van 1849 tot 1920 Queenstown en onder die naam was het de laatste plaats die veel Ieren vroeger aandeden, voordat ze aan de grote overtocht naar Amerika begonnen. Ook de Titanic meerde hier op 11 april 1912 aan. En hoe dat afliep, dat weten we allemaal.

haven van Cobh

Voor Ierland Toerisme en Zoover maak ik een 3-daagse roadtrip door Cork. Ik ben niet alleen, ik reis o.a. met 3 andere journalisten. We bezoeken fantastische plekken (hier lees je er alles over) en fotograferen en filmen wat af. Op Instagram heb ik al wat speurwerk verricht naar Cobh en ik zie al snel dat er bovenop een heuvel een plekje is, waar je hele mooie plaatjes kunt schieten. Het is nog wel even zoeken naar de juiste locatie maar uiteindelijk belanden we in een straatje waarvan we zeker weten dat het hier ergens moet zijn. Er staat alleen een muur in de weg… 😉

Roadtrip tip Cork - Ireland: small town Cobh

Maar kijk eens wat we zien als we op het muurtje klimmen:

Roadtrip tip Cork - Ireland: small town Cobh

Mocht je in Cobh zijn en je wilt ook deze foto maken: loop vanaf de kathedraal nog een stukje naar boven. Sla linksaf en vervolgens bij het 2e straatje weer linksaf. Het kan ook het 3e straatje zijn, pin me er maar niet op vast…

Cobh colored houses

De Zoover cameraploeg heeft een drone mee en daarmee is de foto bovenaan het bericht gemaakt en deze foto hieronder, waar ik samen met “collega” Renee op sta. En wat een geluk met het weer hebben wij!

Cobh cathedral

Doen in Cobh: het Titanic museum bezoeken

Groot fan ben ik van de film Titanic. Niet alleen omdat ik de film (en Leo) zo mooi vind, maar vooral ook omdat het ik hem voor het eerst zag tijdens een date met D., die daarna nog een paar jaar mijn vriendje was. Geen happy ending, maar wel mooie herinneringen.

Op 11 april 1912 meert de Titanic aan bij Cobh (toen nog Queenstown geheten), om de laatste passagiers op te halen voordat het aan de grote overtocht naar New York begint. In de nacht van 14 op 15 april komt de Titanic kort voor middernacht in aanvaring met een ijsberg en komen 1522 opvarenden om het leven. Het Titanic museum in Cobh is gevestigd in de oude wachtruimtes in de haven, daar waar schepen aanmeerden voor emigranten. In beeld en geluid beleef je de eerste en tevens laatste reis van het schip en haar passagiers. Ik vond het heel erg indrukwekkend.

In deze video zie je meer over de roadtrip door Cork, het havenplaatsje Cobh en het Titanic museum.

Wil jij ook leuke dingen doen in Cork in Ierland en overweeg je jouw vakantie naar deze bestemming te boeken? Kijk dan vooral eerst even op de Ierland pagina van Zoover, met allemaal eerlijke reviews van andere reizigers.
Weet je nog niet precies waar de volgende reis naar toe gaat? Check dan de  Zoover blog voor inspiratie en reviews van heel veel andere bestemmingen. Fijne vakantie!