Leuke dingen doen in Kopenhagen? Laatst ging ik 3 dagen op citytrip naar de hoofdstad van Denemarken, ik heb de leukste tips voor je op een rijtje gezet.Al een tijd stond Kopenhagen op mijn lijstje om te bezoeken. Ik had er zoveel leuke verhalen over gehoord. De vele, hippe wijkjes, het lekkere eten, de mooie musea. Laatst was het zover en ging in 3 dagen op citytrip in Kopenhagen en ik kan je vertellen, het is er ECHT heel leuk. Eigenlijk is 3 dagen niet eens voldoende om de stad te verkennen, het is dus niet anders… ik moet er nog eens naar terug.

Leuke dingen doen in Kopenhagen? 10 tips

Deze vlog maakte ik er en geeft een hele goede indruk wat je kunt verwachten als je op citytrip naar Kopenhagen gaat. Als je even doorscrollt lees je alle tien de tips op rij + de adressen.

Tip 1: Fietsen huren

Kopenhagen is heel erg fietsvriendelijk. Je hebt er ruim 350 km aan fietspaden en de Kopenhagenaars zijn echte fietsers. Alle tips en tricks op rij om te fietsen in Kopenhagen heb ik hier voor je verzameld.

Op de fiets Kopenhagen verkennen

Als je gaat fietsen in Kopenhagen kom je gegarandeerd langs Nyhavn, de oude haven van de stad. Moet je kijken hoe kleurrijk en gezellig het er uit ziet:

Tip 2: Verken Kopenhagen vanaf het water met een rondvaartboot

Wat ook een leuke manier is om Kopenhagen te verkennen, is per rondvaartboot. De tocht duurt nog geen uurtje maar je komt wel langs mooie highlights van de stad. Denk aan Nyhavn, de Kleine Zeemeermin en diverse hotspots en strandjes die aan het water liggen. In de video die eerder in dit bericht staat kun je de sfeer van de rondvaartboot echt proeven.

Tip 3: Lekker eten bij een van de vele hotspots in Kopenhagen

Aan lekker eten en heerlijke hotspots geen gebrek in Denemarken! De lekkerste smørrebrød hebben wij gegeten bij Torvehallerne Foodmarket. De hotspots in Kopenhagen die ik het leukst vond lees je in deze blog.

Tip 4: Shoppen, shoppen en nog eens shoppen

Waar je ook bent in Kopenhagen, er is altijd wel een winkel in de buurt met Deens design. Groot fan ben ik van al het aardewerk dat je er kunt kopen. Maar – eerlijk is eerlijk – ik vind het wel erg duur. Deze fantastisch bekers kosten bijvoorbeeld omgerekend 34,95 per stuk… Ook vind je in de verschillende wijkjes (tip 9) volop kledingwinkels: van kleine boetiekjes tot grote winkelketens. De bekendste winkelstraat is Strøget. Dit is gelijk de langste, autovrije winkelstraat van Europa!

Tip 5: wandelen door vrijstaat Christiania

Een stadje in een stad, zo kun je Christiania het beste noemen. Het is een alternatief wijkje, ontstaan in de jaren ’70 nadat hippies er de kazernes bezetten en het uitriepen tot ’vrijstaat Christiania’ Sindsdien is het uitgegroeid tot een buurt waar alternatievelingen zich thuis voelen en waar eigen regels gelden. Zo is er geen gemotoriseerd verkeer, mag je er niet fotograferen en worden er openlijk softdrugs gebruikt en verkocht. Tsja, wij Nederlanders staan van dat laatste natuurlijk niet zo te kijken en ik kon de plek dan ook best wel vergelijken met bijv. Amsterdam Noord: veel streetart, oude panden en vrije geesten.

Tip 6: Geniet van het uitzicht op Kopenhagen vanaf een van de oude torens

Twee torens heb ik beklommen in Kopenhagen:

 1. De Rundetaarn oftewel de Ronde Toren heeft de oudste sterrenwacht van Europa, die nog steeds in werking is. De toren is gebouwd in 1642 en je beklimt hem via een doorspiraalgang. Dus geen treden maar een oplopend pad dat in 7,5 windingen om de holle kern naar boven loopt. Je hebt vanaf de top mooi uitzicht over de stad en alleen het laatste stukje naar boven is via een trap, dus de klim is relatief eenvoudig.
  Rundetaarn Kopenhagen
 2. De Vor Frelsers Kirke of de toren van Our Saviour’s Church. De bouw van deze toren is in 1752 afgerond en werd voor het allereerst beklommen door de Koning van Denemarken destijds. Vanaf verschillende plekken in Kopenhagen zie je de opvallende toren staan. Het bijzondere is de wenteltrap naar de top die buitenom loopt (!). De klim is dan ook best spannend, vooral omdat de treden, hoe hoger je komt, almaar smaller en smaller worden.

Tip 7: Musea bezoeken

Qua kunst en cultuur kun je in Kopenhagen verschillende kanten op. Kunsthal Charlottenborg (zie foto hieronder) had ik graag willen bezoeken maar bleek gesloten in verband met het optuigen van een nieuwe tentoonstelling. Vervolgens gingen we naar het SMK museum, maar het bleek een kwartier voor sluitingstijd te zijn dus heel veel hebben we niet gezien… Ach, weer een reden om nog eens terug te gaan naar Kopenhagen 😉

Alle musea in Kopenhagen vind je op deze site.

Tip 8: Tivoli, een attractiepark middenin de stad

Tivoli is meer dan alleen een kermis. Het is een historisch juweeltje (1843) en een cultureel wonderland in het hart van Kopenhagen. Het is zelfs het op een na oudste attractiepark ter wereld (!) en ’s werelds meest bezochte seizoensgebonden themapark.

Tip 9: wijkjes verkennen

Kopenhagen bruist! De stad leent zich bij uitstek voor verkenningstochten naar het voor buitenstaanders onbekende. Je hebt verschillende wijkjes met elk z’n eigen kenmerken. Om er een paar te noemen:

 • Centrum
  Je vindt hier de lange winkelstraat, prachtige paleizen, Tivoli, Nyhavn… noem maar op!
 • Vesterbro
  Deze wijk was ooit het red light district van de stad, maar tegenwoordig vind je er de leukste restaurants en winkels. In Vesterbro heb je weer een apart gebied, de Meatpacking District, met allemaal oude panden en heel veel leuke hotspots. Zie voor een aantal hotspots hier tip 5 in deze blog.
 • Christianshavn.
  Door de schattige kleine straatjes en kleurrijke oude huisjes is Christianshavn een heerlijke wijk om te verkennen. Hier vind je ook de Our Savior’s Church (tip 6) en vrijstad Christiana (tip 5).
 •  

  Nørrebro
  Nørrebro is het multiculturele hart van Kopenhagen. Hier vind je restaurants met tal van internationale keukens en de leukste kleine designshops. In dit wijkje heb ik onderstaande foto gemaakt, in het Superkilen park. Vind de exacte locatie hier.

Tip 10: Toch even doen, naar de Kleine zeemeermin

Op een rots zit de Kleine Zeemeermin (Den Lille Havfrue) te kijken naar de voorbijgaande schepen. De Kleine Zeemeermin is één van de bekendste monumenten van Kopenhagen en ze is dan ook HET model voor busladingen vol toeristen. Het is nog lastig haar alleen op de foto te krijgen…

Maar het is me uiteindelijk toch gelukt 😉

Leuke dingen doen in Kopenhagen?

Natuurlijk is mijn lijstje niet volledig en zijn er nog veel meer leuke dingen te doen in Kopenhagen. Als je naar Kopenhagen gaat, laat je dan vooral lekker verrassen door de sfeer en ik hoop dat je wat aan deze tips hebt!