Er leeft een hype rondom boerenkool, omdat het één van de gezondste groente zou zijn die er bestaat. Maar waarom is boerenkool gezond?

In boerenkool zitten superveel vitamines die goed zijn voor onze gezondheid. Eén portie boerenkool bevat ruim 1300% van de aanbevolen dagelijkse vitamine K bevatten en ook nog eens 130% van de aanbevolen vitamine A. Tel uit je winst! Deze vitamines zijn goed voor onze weerstand, botten en gebit. Maar hier blijft het niet bij, boerenkool bevat ook nog eens heel veel vitamine C, zelfs meer dan in hetzelfde gewicht van een sinaasappel! Aan mineralen in boerenkool ook geen gebrek, denk aan ijzer, kalium, magnesium en fosfor. Verder bevat boerenkool een hoop antioxidanten, die zorgen dat de kans op verschillende soorten kanker aanzienlijk verkleint wordt.

De hype rondom boerenkool is daarom helemaal terecht!

is boerenkool gezond

Waarom is boerenkool gezond?

Nog even de voordelen op een rijtje:

  1. In boerenkool zitten heel veel vitamines, die helpen onze weerstand te vergroten en goed zijn voor onze botten en gebit. Zoveel zelfs dat je van sommige meer hebt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
  2. Boerenkool bevat heel veel mineralen, waaronder 52% van de ADH voor mangaan, 20% van de ADH voor koper en 20% van de ADH voor calcium (uitgaande van 250 gram boerenkool).
  3. Doordat er veel antioxidanten in boerenkool zitten werkt het goed tegen kanker. Er is wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd waaruit is gebleken dat boerenkool werkt tegen blaaskanker, darmkanker, eierstokkanker, borstkanker en prostaatkanker.

smoothie met boerenkool

Hoe eet je boerenkool

Boerenkool is in Nederland natuurlijk al jaren een zeer populaire groente. Maar de afgelopen jaren loopt de hele wereld weg met boerenkool en worden er lekkere creaties bedacht die een mooie aanvulling zijn op onze traditionele stampot boerenkool: boerenkoolsla, boerenkoolsoep, gefrituurde boerenkool, boerenkoolquiches en boerenkool als garnituur.

Wist je dat: boerenkool het meest gezond is als het 5 minuten wordt gestoomd? Als je de groente 1 a 2 minuten blancheert dan is de voedingswaarde vrijwel gelijk aan het stomen.

boerenkool chips

Boerenkool recepten: