buurtkatten

Al jaren worden wij “geterroriseerd” door een grote, zwarte, harige buurtkat. Elke nacht is het raak en komt het beest door ons kattenluik naar binnen om de bakjes van onze katten leeg te eten en tegen onze meubelen z’n behoefte te doen. ARGHH! Buurtkatten, wat kun je ertegen doen?

Bewijzen konden we het natuurlijk nooit. Hoewel, dit monster laat altijd dikke, zwarte plukken haar achter op de plekken waar hij in ons huis heeft liggen slapen. Meermaals heb ik die dotten achterop een ansichtkaart geplakt en bij de betreffende (overigens heel erg vriendelijke) buurvrouw in de brievenbus gegooid, met de vraag of ze wil helpen met het bedenken van een oplossing voor dit probleem. Want los van de ondergepieste hoekjes, de extra vlooien, het opgegeten eten en de meer dan eens ondergekotste bank hadden onze eigen katten ook last van deze ongewenste bezoeker.

Hebbes! Buurtkat geregistreerd door NEST Cam

Sinds een tijdje hebben wij een NEST cam in huis staan. Jaja, mede om dit soort ongewenste bezoekers te kunnen registreren. En ja hoor, elke avond en nacht is het raak, zodra bij ons de lichten om een uur of 23 uitgaan. Op video zien we het beest naar binnen sluipen, z’n buikje rond eten, waarop hij verdwijnt naar het vaste pieshoekje, om uiteindelijk op het plekje op de bank van onze Sjaak neer te strijken.

kattenpies

Buurtkatten, wat kun je ertegen doen?

Ons oude kattenluik werkt oorspronkelijk op een magneetje. Zo’n magneetje doe je aan de halsband van je kat en daarmee gaat het luikje open. Heel lang heeft dit niet gewerkt voor ons, want de magneetjes bleven zoekraken en de buurtkat had binnen no-time met z’n monsterkop het luik evengoed opengewrikt. Tijd voor een nieuw kattenluik dus! Via een online zoektocht naar de beste oplossing kom ik uit bij Huisdierplein. Zij hebben verschillende kattenluiken te koop, waaronder de zogenaamde Sureflap kattenluiken. Deze luikjes werken op de microchip van de kat en houden zwerfdieren en buurtkatten buiten!

Ik doe het! Nu nog installeren

Nou ben ik best handig als het gaat om klusjes in en om het huis. Maar om nou met een decoupeerzaag het huidige gat in mijn deur groter te maken, met het risico dat het me niet lukt en ik dan helemaal met een buurtkattoegankelijke deur kom te zitten, dat zie ik niet zitten. Gelukkig wil Marco me helpen en kijk hem z’n best doen:

plaatsen kattenluik

Het plaatsen blijkt uiteindelijk heel goed te doen en ook het daadwerkelijke installeren is een fluitje van een cent. Nu alleen de katten nog door het luik krijgen. Sjakie is het er niet helemaal mee eens, dat z’n oude luikje verdwenen is.

sureflap kattenluik

Inmiddels hangt de Sureflap een week en in die tijd hebben we geen ongewenste buurtkatten meer op bezoek gekregen. YES! Heb jij ook last van ongewenste katten uit de buurt? Voor rond de 100 euro (de mijne is nu in de aanbieding voor 89,95) heb je al zo een super-de-luxe kattenluik te pakken. Het is misschien even een uitgave, maar een nieuwe bank omdat de oude ondergepiest en -gekotst is, is uiteindelijk duurder 😉