Spinazietaart, het is de grote winterfavoriet hier in huis. En ook nog eens een recept met historie, want  het is een recept van de ex van Bonnie 🙂 Spinazie is goed voor de ijzervoorziening en vol foliumzuur en vezels. Niet alles aan dit recept is zo gezond (spekjes!), maar troostrijk wintervoer is het zeker weten!

Spinazietaart van de ex van Bonnie

In mijn studententijd ging Bonnie samenwonen met F. Een leuke vent, die ook nog eens normaal kon koken. Vooruitgang dus, want hoewel Bonnie nu echt lekkere maaltijden maakt, zie ik nog zo voor me hoe ze met veel smaak een Struik maaltijd naar binnen werkte. Wat kan er veel veranderen! F. is verdwenen, de spinazietaart is gebleven. De aardappelpuree uit een zakje is vervangen door eigengemaakt puree. Het is wat meer werk, maar zoveel lekkerder!

Ingrediënten spinazietaart

Ik maak altijd een megataart voor mijn 2 hongerige pubers, maar deze ingrediënten zijn goed voor 4 personen.

  • 1,5 kilo kruimige (bio)aardappels
  • een kopje melk
  • een klontje boter
  • 1 flinke el mosterd
  • zout en peper
  • een snufje nootmuskaat
  • 100 gr magere spekblokjes
  • 300 gr gehakt
  • 500 gram spinazie (ik nam biologische diepvriesspinazie van de Aldi, maar je kunt ook spinazie uit een pot of verse spinazie gebruiken. Zorg hoe dan ook dat de spinazie goed is uitgelekt en fijn is gesneden.)
  • 2 rode paprika’s
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el oregano
  • geraspte kaas

Recept spinazietaart

  1. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in ongeveer gelijke stukken.
  2. Kook de aardappels in een laagje water totdat je er gemakkelijk met een vork in kan prikken.
  3. Giet de aardappels af en laat ze even staan. Voeg een klontje boter, een kopje warme melk, mosterd, zout en peper en naar smaak een snuf nootmuskaat toe. Stamp de aardappels tot een smeuïge massa.Aardappelpuree
  4. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  5. Bak in een grote (braad)pan de spekjes langzaam uit. Voeg de ui en de knoflook toe en bak even mee.
  6. Doe het gehakt erbij met wat peper en zout en rul tot het gaar is.
  7. Voeg de paprika en de spinazie toe en warm goed door. Als laatste roer je de oregano erdoor.
  8. Vet nu een ovenschaal in. Spreid het spinaziemengsel uit over de bodem en druk een beetje aan met een lepel. Schep de aardappelpuree er overheen en maak glad. Bestrooi met de geraspte kaas.
  9. Zet de schaal ongeveer 30 minuten in de oven, tot de kaas goudbruin is. Snijd de taart in stukken en haal voorzichtig uit de schaal.

Het is mij nog nooit gelukt om er een echt mooi stukje van te maken, maar ondanks dat is het heerlijk. Dank je wel F.!