Heb jij het ook altijd koud? Dan heb je misschien wat aan deze 5 tips tegen kou.

Koud, ik heb het al-tijd koud. Natuurlijk niet als ik op een warme vakantiebestemming ben of als het in Nederland ECHT zomers is. Maar verder heb ik het koud. Mijn handen, neus en voeten zouden heel vaak goed dienst kunnen doen als koelelementen. Maar, ik heb door de jaren heen een hoop geleerd om de kou de baas te zijn en ik geef je graag mijn 5 tips tegen kou.

Zorg dat je voeten altijd warm zijn

Als je voeten koud zijn dan heb je het snel al over je hele lichaam koud. UGGS, you love them or you hate them. Nou, dat gaat bij mij niet op. Ik “hate them” omdat ze er gewoon niet altijd even flatteus uitzien. Maar ik “love them” omdat ze zo heerlijk warm zijn. Het liefst loop ik de hele winter door op schoenen die gevoerd zijn met een warm, winters vachtje. De laarsjes van CHA vind ik overigens wel leuk om te zien. En wat ik ook vaak doe: sportschoenen een maat te groot kopen en ze dan dragen met dikke thermosokken.

Draag laagjes kleding

Vrouwen die in de overgang zitten doen niet anders, laagjes kleding aantrekken. Het ene moment heb je het ijskoud en het volgende moment zit je te puffen. Nu zit ik nog niet in de overgang, maar mijn outfit bestaat evengoed uit verschillende laagjes. Ik begin met een lang hemd (op echt koude dagen een thermohemd), die ik echt goed in mijn broek kan stoppen zonder dat deze eruit floept tijdens het bewegen. Daarover een shirt met lange mouwen (ik ben fan van de biologische shirts van de HEMA voor 7,50 euro), en dan uiteindelijk een sweater/trui/vest. Ik heb overigens ook altijd armwarmers paraat, die vind ik vooral lekker tijdens thuiswerkdagen, als ik achter de computer aan het tikken ben. Als ik naar buiten ga is dat niet zonder sjaal, handschoenen en muts.

5 tips tegen kou

O ja, mensen die het snel koud hebben kunnen in de winter ook beter geen skinny jeans dragen. Om lekker warm te blijven kies je liever voor een wat wijdere broek. Je lichaam geeft warmte af en op het moment dat je strakke kleding draagt, is er geen ruimte voor deze warmte. Onder die wijde broek kun je bijvoorbeeld wel weer een thermolegging dragen.

Pijnlijk he, zo’n koud bed. Waarom koop je geen elektrische deken?

In mijn huis geen man die mijn plekje in bed even voorverwarmt of waar ik tegenaan kan kruipen om mezelf op te warmen. Maar mij hoor je niet klagen, ik heb namelijk een elektrische deken als vaste bedpartner. Als ik in de winter in een koud bed stap doet het gewoon pijn aan mijn lichaam en heb ik echt moeite om warm te worden en in slaap te vallen. Zo’n 30 minuten voordat ik ga slapen zet ik de elektrische deken aan en die zorgt ervoor dat mijn lakens heerlijk voorverwarmd zijn als ik naar bed ga. Ik heb een deken met een timer, die ik zo kan instellen dat hij automatisch weer uitschakelt na bijvoorbeeld een kwartier, half uur of uur. Mijn deken heb ik gekocht bij het Kruidvat, voor 19,95 euro.

Blijf bewegen

Als je lange tijd achter elkaar stilzit, koelt je lichaam – vaak ongemerkt – heel erg af. Je bloed stroomt dan namelijk niet voldoende door je lichaam en het bloed werkt als een soort verwarming. Ik heb het als ik een tijd bezig ben op de laptop en mezelf geen tijd gun om iets anders te doen. Om dan weer warm te worden, is heel erg lastig. Door je weer spieren te bewegen, stijgt de temperatuur dus je kunt maar beter toch gewoon even lekker die kop koffie of thee maken, met een collega kletsen of dat wasje gaan draaien (als je bijv. een thuiswerkdag hebt).

Tip: als je dan toch thee gaat maken, probeer dan eens een van deze detox thee recepten.

Vullen maar, die kruik

Heerlijk, de dag zit erop en dan is het Netflix time! Op dit moment zit ik helemaal in The Good Wife en ik kan niet wachten om weer op de play knop te drukken. Maar eerst, even mijn kruik vullen. Ik heb een nieuw modelletje die ik heerlijk om mijn nek heen kan draperen. Ik gebruik hem ook als ik een stijve nek of pijnlijke schouders heb. De nekkruik heb ik gekocht bij de online cadeauwinkel Ditverzinjeniet.nl, voor slechts 9,95 euro.

nekkruik ditverzinjeniet.nl

Tot slot: verander je mindset

Als ik het koud heb dan kan ik aan niets anders denken. Ook mijn lichaam spreekt boekdelen doordat ik mezelf met opgetrokken schouders en samengeknepen handen voortbeweeg. Laatst zij iemand tegen me “Volgens mij heb jij het koud, ik zou je wel even een lekkere knuffel willen geven!” Nou was die knuffel toevallig hartstikke welkom, maar die is niet altijd paraat. Beter is het om die spieren te ontspannen, goed op je ademhaling te letten en wat afleiding te zoeken.

5 tips tegen kou

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips tegen kou. En mocht jij zelf nog goede tips tegen kou hebben, dan lees ik ze natuurlijk graag!