Eet jij weleens Moussaka? Dit Griekse gerecht vind ik heerlijk! Alleen jammer dat niet iedereen hier in huis gek is op aubergine. Daarom vind ik deze variant van Delicious met pompoen een hit. Lekker winters en die bechamelsaus is echt om te smullen!

De Griekse versie, maar dan net even anders

De Griekse versie van Moussaka bestaat uit verschillende lagen, eigenlijk een soort Griekse lasagne. Oorspronkelijk maak je deze schotel met lamsgehakt, maar in deze variant gebruik je gewoon rundergehakt. Ook bevat de oorspronkelijke Moussaka aubergine, maar dat is dus in dit recept vervangen door pompoen. Niet alleen voor de smaak, maar ook om het gerecht een heerlijk, winters karakter te geven. Verder blijft het recept dicht bij de oorsprong, met een scheut rode wijn, zelfgemaakte bechamel en natuurlijk oregano. Vind je het teveel gedoe om zelf bechamel te maken, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een kant en klare saus.

oregano

Ingrediënten moussaka met pompoen

 • 3 el olijfolie
 • 1 ui, fijngesneden
 • 3 tenen knoflook, fijngesneden
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl chilivlokken
 • 4 el verse oregano (als je gedroogde gebruikt, neem dan 2 tl.) + 1 el om te bestrooien (of 1 tl. gedroogde)
 • 500 g rundergehakt
 • 250 ml rode wijn
 • 1 blik (400 g) tomatenblokjes
 • 500 g pompoen in blokjes (voor een luie variant neem je pompoen uit de diepvries)
 • 250 g kastanjechampignons in plakjes

Ingrediënten bechamelsaus

 • 75 g bloem
 • 75 g boter
 • 600 ml melk
 • 80 g parmezaanse kaas, geraspt
 • 1/2 tl gemalen komijn

ingredienten moussaka met pompoen

Recept moussaka met pompoen

Verwarm de oven voor op 200ºC en verhit de olie in een koekenpan. Bak de ui een minuut of 3. Voeg de knoflook en de kruiden toe en bak even mee. Doe het gehakt erbij en bak rul en bruin. Voeg alle overige ingrediënten toe en breng aan de kook. Laat een kwartiertje pruttelen tot de pompoen gaar is.

Smelt de boter zachtjes in een pan met dikke bodem. Strooi de bloem eroverheen en schep goed om. Klop geleidelijk de melk erdoor. Breng aan de kook en laat inbinden. Voeg de parmezaanse kaas en komijn toe en haal van het vuur.

Verdeel het gehaktmengsel over een ovenschaal. Druk het gehaktmengsel een beetje aan en schep de bechamelsaus er over. Zet de schaal een kwartiertje onderin de oven tot de bechamel mooi kleurt. Bestrooi met oregano en smullen maar!

moussaka met pompoen