Deze bruine bonensoep geeft je een boost in de winter. Bruine bonen zijn supergezond en in combinatie met de zoete aardappel, prei, tomaten en spekjes heb je een heerlijke, vullende maaltijd. Het recept voor bruine bonensoep is heel makkelijk te maken, kijk maar:
Bruine bonen bevatten voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, vitamine K, thiamine, magnesium, kalium, koper, fosfor, ijzer, mangaan, tryptofaan, foliumzuur en molybdeen bevatten. Ze kunnen helpen bij het omlaag brengen van een te hoog cholesterolgehalte en houden daarnaast ons hart gezond en sterk. Daarnaast zitten bruine bonen ook vol met vezels, hierdoor krijg je sneller een voldaan gevoel en helpen ze als je gewicht wil verliezen. Immers, als je geen honger hebt dan eet je minder.
Bron: Optimale Gezondheid
Bruine bonensoep voor pubers
Het is zondagmiddag en Mia en Sanne hangen als echt pubers onderuit op de bank: “Mogen we cola en chips?” Nee dat mag niet… ik ga met de bruine bonensoep kijken of ik hun energiepeil weer een beetje op niveau kan krijgen. Tevergeefs natuurlijk, die iPhones hebben een TE grote aantrekkingskracht. Evengoed gaan de kommen leeg, kijk maar:
Wat heb je nodig voor deze bruine bonensoep:
4-6 personen
• 1 ui, gepeld, fijngesnipperd
• 1 teen knoflook, gepeld, fijngehakt
• 720 g bruine bonen uit blik
• 1 liter kippenbouillon
• een halve prei, in dunne halve ringen
• 1 zoete aardappel, geschild, in kleine blokjes
• 250 g gerookte-spekreepjes
• 150 g stukjes verse tomaat
• ter garnering: koriander, grof gehakt
• smaakmakers: peper en zout
Zo maak je de bruine bonensoep:
- Verhit wat olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook 2 minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg de bonen toe samen met het vocht (zo gaat dat de soep binden) en verhit ze 1-2 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en breng met het deksel op de pan aan de kook.
- Laat de soep 10 minuten koken.
- Pureer de soep met een staafmixer, voeg de prei en zoete aardappel toe. Breng op middelhoog vuur weer aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken, of tot de aardappel gaar is.
- Verhit intussen een scheutje olie in een koekenpan en bak de spekjes 5 minuten. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en voeg ze samen met de tomaatje toe aan de soep.
- Breng de bruine bonensoep op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep in diepe borden of komen en bestrooi met koriander.
Dit recept is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver.
Serviescredits: de grijze pan, kommen, pepermolen en spatel zijn allen uit de nieuwe collectie van Le Creuset.
Ben je ook gek op winterkost? Dan vind je deze recepten vast heel lekker:
- basisrecept zuurkoolstamppot
- spinazietaart a la Frank
- moussaka met pompoen
- andijviestamppot met lekkere variatietips
Het zal door de zoete aardappel vast minder “meelderig” smaken 🙂