Koud douchen is hot! Ja, ook in de winter. Het is even schrikken als je onder die straal staat, maar het brengt zo veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Maar waarom is koud douchen gezond?

Bon, ga je mee in de winter elke zondagochtend in de zee zwemmen?
Ja doei! Wil je me dood hebben? Ik heb het altijd hartstikke koud!!
Ik had het ook al-tijd koud, maar sinds de zondagochtenden echt nooit meer!

Een potje in de koude zee zwemmen op zondagochtend gaat me (nog) net even te ver.

Maar met koud afdouchen ben ik inmiddels begonnen. Koud douchen is namelijk supergezond voor je lichaam! Ik heb 7 facts op rij gezet, waarom koud douchen gezond is.
Tip: lees hier de 5 tips voor koukleumen om warm te worden 

waarom koud douchen gezond is

1: Door koud te douchen werk je aan een “anti-kou schild”

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar wanneer je regelmatig een koude douche neemt zul je een natuurlijk resistentie opbouwen tegen de kou. Je lichaam raakt meer resistent tegen kou en zodoende creëer je een “koudeschild” en zal je lichaam beter in staat zijn met de kou om te gaan.

2: Je krijgt er energie van

Een koude douche, het nodigt gewoon niet echt uit. Maar een koude douche of koud afdouchen helpt je lichaamstemperatuur op peil te houden en het verhoogt je zuurstofopname. Hierdoor stijgt je hartslag en gaat je bloed sneller stromen, waardoor je meer energie krijgt. De verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen zorgt er gelijk voor dat je alerter wordt.

3: Afvallen door koud te douchen

Koud douchen stimuleert ook je stofwisseling. Ons lichaam bestaat o.a. uit twee soorten vetweefsel: wit vet en bruin vet. Wit vet is het soort vet dat we opslaan als we meer calorieën eten dan verbranden. Dit vet slaat zich veelal op bij je taille, rug, nek en dijen en ben je liever kwijt dan rijk.
Bruin vet daarentegen is juist heel belangrijk voor ons lichaam. Het wordt geactiveerd bij extreme kou en bruin vet heeft als eigenschap dat het ons lichaam op temperatuur houdt. Koud douchen blijkt de aanmaak van bruin vet te bevorderen! Ook krijgt je stofwisseling van bruin vet een flinke oppepper, waardoor je meer verbrandt in rust.

4: Koud douchen geeft je immuunsysteem een boost

Zodra je lichaam in aanraking komt met koud water, wordt je bloed effectiever naar belangrijke organen gepompt. Het voorkomt dat je hart en andere belangrijke organen onderkoeld raken,  je bloeddruk gaat omlaag en je stofwisseling omhoog. Omdat je lichaam opeens wordt blootgesteld aan extreme kou, moet het zich verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

5: Koud douchen verlicht bij stress en depressie

Drie keer heb ik meegedaan aan de nieuwjaarsduik. In dat koude water springen met z’n allen, dat geeft toch zo’n kick. Koud water verbetert je humeur en geeft een boost van adrenaline en endorfine. Deze hormonen geven een oppeppend gevoel en doordat je zintuigen in één keer zo extreem geprikkeld worden door de kou, zou het zelf kunnen helpen helpen bij het bestrijden van depressies en neerslachtigheid. Kijk maar:

6: Sneller herstel na het sporten

Vaak gaan (top)sporters na een zware inspanning meteen koud douchen of in een ijsbad zitten. Waarom? Het koude water is een hele effectieve manier om spierpijn te voorkomen en je spieren te laten herstellen.

7: Een koude douche is goed voor je huid en haar

Om je haar en huid gezond te houden is koud douchen een handige oplossing. Warm water droogt je huid snel uit kan je huid maar wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook nog eens beter af, waardoor vuil op afstand blijft. Koud douchen zou volgens sommigen zelfs helpen tegen cellulitis…

Waarom is koud douchen gezond?

Op deze vraag heb je nu uitgebreid antwoord gekregen. Ik ben benieuwd, durf jij het aan?