De gezichten van mijn pubers staan op onweer als ze zien wat er op het aanrecht ligt: ‘Gadver, spruitjes!’. Deze typische wintergroente is hier in huis niet geliefd. Jammer, want ik ben er zelf gek op. En spruitjes zijn ook nog eens hartstikke gezond. Misschien dat ze deze verstopte spruitjes met appel en aardappelpuree wel lusten? 

Bomvol vitamine C

Waarom zijn spruitjes zo gezond? Omdat ze vol met vitaminen zitten. Wist je dat er in spruitjes bijvoorbeeld meer vitamine C zit dan in een sinaasappel. Goed voor de weerstand. En dan kunnen we in de winter goed gebruiken. Verder zit er in spruitjes:

 • Vitamine A, B, E en K
 • Calcium
 • Magnesium
 • IJzer
 • Vezels

Redenen genoeg om mijn spruitjes aan de spruitjes te krijgen 🙂

Ingrediënten verstopte spruitjes

 • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken gesneden
 • 150 ml melk
 • 2 el boter
 • 750 g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
 • 2 uien, gesnipperd
 • 400 g rundergehakt
 • 2 el kerriepoeder (ik gebruikte hot curry voor een lekker pitje)
 • 2 goudreinetten, geschild en in stukjes gesneden
 • 100 gr hazelnoten, grof gehakt (ik gebruikte hiervoor de keukenmachine)

spruitjes en appel

Recept verstopte spruitjes

Verwarm de over voor op 180ºC. Kook de aardappels gaar in een laagje water met evt. wat zout. Giet af en stamp met de verwarmde melk en de boter tot puree. Breng op smaak met zout en peper.

Kook de spuitjes in ruim water beetgaar (ongeveer 5 minuten). Verwarm wat olie in een grote koekenpan en bak de uien ongeveer 8 minuten op laag vuur. Zet het vuur hoog, doe het gehakt erbij en bak het rul en gaar. Voeg het kerriepoeder en naar smaak peper en zout toe. Schep de spruitjes, de appel en de nootjes erdoor.

verstopte spruitjes bereiden

Verdeel het spruitjes mengel over de bodem van een ovenschaal. (Ik ben heel blij met mijn speciale “ovenpannetje“, van het merk Serax). Schep de puree er overheen en strijk glad met een lepel. Maak met een vork een patroon in de bovenkant, dan krijgt deze een mooi bruin korstje in de oven. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en pak in 25 minuten goudbruin.

En dan maar kijken wat de reacties zijn…..

Voor spruitjes is het best te eten

Wantrouwend kijken mijn pubers naar de ovenschaal. Het ziet er wel ok uit, maar het blijven spruitjes natuurlijk. Voorzichtig worden er wat vorkjes geprikt. “Voor spruitjes is het best te eten”, zegt Jim. Dat is vooruitgang. En Kiki schept zelfs 2x op, hoewel ze de spruitjes wel vakkundig ontwijkt. En helaas, als ik vraag of het voor herhaling vatbaar is roepen ze in koor: “Echt niet! Zo lekker is het nu ook weer niet”. Nou ja, ze hebben tenminste 1x dit jaar spuitjes gegeten. En gelukkig vinden Marco en ik het wel echt smullen. Eten wij gewoon de rest.

Ben je ook gek op winterkost? Dan vind je deze recepten vast heel lekker:

Als iemand nog een puberproof spruitjes recept heeft: dan horen wij het graag!