In Nederland eten we veel hachee, op basis van rundvlees, uien en wat zuur (denk aan azijn). Dit recept voor makkelijke hachee (maar ohhh wat is hij lekker!) heb je zo klaar. Vervolgens is het natuurlijk nog wel even een kwestie van een paar uur sudderen.

Een leuk weetje: het woord hachee is afkomstig van het Franse woord voor hakken: hacher. Hachees komen al voor in beschrijvingen van middeleeuwse buffetten, hoewel de bereidingswijze en exacte ingrediënten daarin niet helemaal naar voren komen. Het gerecht ontstond naar alle waarschijnlijkheid doordat resten van braadvlees opnieuw werden gebruikt, met de groenten die op dat moment beschikbaar waren.

Bron: wikipedia

Ingrediënten voor deze makkelijke hachee

  • 5 uien, gesnipperd of in ringen
  • 50 gram boter
  • 500 tot 600 gram hacheevlees
  • zout, peper
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1/2 l. warm water
  • 2 el azijn
  • 1 tl suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • optioneel: 2 el bloem

draadjesvlees

Serviescredits: de pan en kommen zijn uit de nieuwe collectie van Le Creuset. 

Zo maak je de hachee

Smelt de boter in een braadpan en bak het vlees onder voortdurend roeren aan. Voeg na ongeveer 2 minuten de stukken ui toe en breng het vlees en de uien op smaak met peper en zout. Roer goed door elkaar.

Verkruimel het bouillonblokje boven het vlees en voeg ongeveer een halve liter warm water toe. Het vlees moet net onderstaan. Voeg de azijn, suiker, laurierblaadjes en kruidnagels toe en breng de hachee langzaam aan de kook.

Met de deksel schuin op de pan laat je de makkelijke hachee in ongeveer 3 uur garen op een laag vuurtje.

Is na 3 uur de saus nog wat dun? Roer en dan wat bloem doorheen. Breng de makkelijke hachee eventueel nog op smaak met zout en peper.

Hachee smaakt lekker met rode kool en aardappelpuree. Vandaag vervang ik vervang de rode kool door broccoli en voor de pubers kook ik er wat extra rijst bij 🙂 Eet smakelijk!

makkelijke hachee recept

Meer trek in winterkost? Check deze recepten dan vooral even: