Dat sinaasappelen gezond zijn, dat weten we allemaal. Maar waarom zijn sinaasappelen gezond? OHIMP zet 6 gezondheidsvoordelen op rij.

Sinaasappelen komen oorspronkelijk uit China. Wist je dat China vroeger ook wel bekend stond als Sina? Dan weet je nu ook waar de naam sinaasappel vandaan komt:  sina-appel.
Sinaasappelen zijn tegenwoordig één van de meest gegeten fruitsoorten ter wereld. Voor de 20e eeuw was dit wel anders, aangezien sinaasappelen toen erg duur waren. Deze fruitsoort was in die tijd een delicatesse die enkel tijdens speciale gelegenheden werd gegeten.

Waarom zijn sinaasappelen gezond?

1. Versterkt het immuunsysteem

Sinaasappelen zitten vol met vitamine C. Dit helpt het immuunsysteem te verbeteren en chronische ziekten te voorkomen. Ook worden ontstekingsreacties door vitamine C verminderd en het immuunsysteem versterkt.

2. Bloeddrukverlagende werking

In sinaasappelen zit veel hesperidine, ook wel vitamine P genoemd.  Deze stof heeft een bloeddrukverlagende werking.

3. Vermindert de kans op kanker

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op darmkanker en leukemie verminderd kan worden dankzij sinaasappelen. De grote hoeveelheid vitamine C in deze fruitsoort kan namelijk bijdragen aan het voorkomen van mutaties in het DNA.

4. Verlaagt het cholesterolgehalte

De vezels in sinaasappelen verlagen het cholesterolgehalte in ons lichaam, doordat deze vezels in staat zijn overtollig cholesterol op te ruimen.

5. Een gunstige werking voor diabetici

De vezels in sinaasappelen zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 1 of 2 stabieler is wanneer ze voldoende vezels binnenkrijgen. Ook bevatten sinaasappelen veel fruitsuiker, en dat in combinatie met de vezels werkt extra goed voor mensen met suikerziekte. Als fructose namelijk in combinatie met vezels wordt gegeten, dan wordt de fructose langzamer vrijgegeven en heeft het lichaam meer tijd om de fructose te verbranden.

6. Zorgt voor een gezonde huid

Vitamine C beschermt onze huid tegen schade van bijv. de zon. Met vitamine C maakt ons lichaam collageen aan, een stof die de huid soepel houdt. Door het eten van sinaasappelen kan deze fruitsoort dus bijdragen aan een gezondere huid.

waarom zijn sinaasappelen gezond

Citrusvruchten zijn niet voor iedereen geschikt!

Heb jij bijvoorbeeld last van rosacea, eczeem of een onrustige huid, dan kun je citrusvruchten maar beter mijden. In deze fruitsoorten zit namelijk best veel histamine, een stof die allergische reacties en huidklachten kan verergeren. Zelf heb ik bij tijd en wijlen nogal last van rosacea, maar een glaasje verse jus d’orange kan ik toch vaak niet weerstaan. Wat ik dan doe: ik leng een half glaasje sap aan met bruiswater, om zo de eventuele histamine bijverschijnselen wat te beperken.

Vind je bananen lekker? Good for you! Kijk maar:

Waarom is banaan gezond?