hoe werkt links rijden

Voor de tweede keer in mijn leven kruip ik achter het stuur in een linksrijdend land. Ik kan je verklappen, het blijft spannend. Hoe werkt links rijden eigenlijk, is het gemakkelijk? Met deze 6 tips kom je in ieder geval een heel eind.

De eerste keer dat ik deelnam aan het verkeer in een linksrijdend land was tijdens een roadtrip door Ierland. Ik was er samen met Ilja en we gingen de wereldberoemde route Ring of Kerry rijden. Linksrijden terwijl je rechtsrijden gewend bent. Het is een hell of a job! Maar eerlijk is eerlijk, het went. Echt.

linksrijdend in de UK

Lees hier onze eerste ervaringen met het linksrijden in Ierland

Met een huurauto de regio Warwickshire bij Birmingham verkennen

Op uitnodiging van autoverhuurbedrijf Sunny Cars doe ik een ieniemienie roadtripje in de omgeving van Birmingham (Engeland). Ik ben samen met wat andere bloggers en journalisten en we krijgen per groepje van 3 een vette Volvo bak toegewezen. Leuk, dat gaan mooie fotomomentjes worden! Want United Kingdom, waar Ierland, Engeland en Schotland onder vallen, barst natuurlijk van de prachtige natuur. Ik zit in de auto met Jeroen  (eindredacteur bij de Telegraaf) en Ilse (van Sunny Cars zelf). We krijgen 6 tips mee, een route, GPS en een aantal opdrachten. Maar vooral ook het advies om tussendoor te stoppen om van het mooie Engeland te genieten en mooie plaatjes te schieten. Dat laat ik me geen twee keer zeggen!

Warwick Castle

Hoe werkt links rijden? 6 tips om je op weg te helpen

  1. Huur een automaat. Je moet je voorstellen, de bestuurder zit aan de rechterkant. Alles gaat dus andersom. Als chauffeur stap je aan de andere kant in. Je gordel doe je vanaf de andere kant om. En je schakelbak zit aan de andere kant. In Ierland had ik een auto met schakelbak en dat was echt best lastig. In Cambridge hebben we gelukkig een automaat en dat rijdt toch zoveel gemakkelijker.
  2. Plan je route vooraf en gebruik de navigatie. Wij kregen allerlei opdrachten mee om de meest ydilische routes te rijden. We mochten in eerste instantie alleen GPS gebruiken als we de weg ECHT kwijt waren. Jeroen en ik waren de chauffeurs en… allebei nerds als het aankwam op route-rijden. Dus hup die GPS aan en zo kwamen wij meermaals als eerste op onze verschillende tussenstops aan.
  3. Let op andere weggebruikers en rij achter hen aan. Door de verkeersstroom namelijk te volgen blijf je aan de juiste kant van de weg.
  4. Blijf geconcentreerd en focus op de juiste rijkant. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in de auto vind ik kletsen nogal gezellig. Dat kan ik je niet aanrijden als je net aan het leren bent om links te rijden… Voor je het weet neem je een stoepje – ik spreek uit ervaring 😉 – of zit je in de berm (wederom, guilty).
  5. Zorg dat je goed verzekerd bent. Al rijd je nog zo veilig en al wie weet heb je linksrijden snel onder de knie, een ongeluk zit in een klein hoekje. ALLES gaat anders dan normaal in een linksrijdend land. Neem bijvoorbeeld de rotondes, die neem je dus ook linksom. Bij Sunny Cars huur je een auto all-in, dat betekent dat je 100% verzekerd bent. Dat zit dus standaard bij de prijs inbegrepen en dat geeft je toch een veiliger gevoel.
  6. Bemoeien mag! Ga je samen met iemand naar een linksrijdend land. Vraag je reisgenoot dan vooral om écht met je mee te rijden. Gewoonlijk is het supervervelend als iemand jouw rijstijl in de gaten houdt maar laat het nu vooral maar gebeuren. Twee zien er tenslotte meer dan een. Jeroen heeft mij toch wel af en toe even subtiel laten weten dat ik rechts moet voorlaten op de rotonde of dat we nu toch wel echt heel close tegen een bepaalde hekwerk aan zaten…

linksrijden moeilijk?

Wist je dat 35% van de wereldbevolking linksrijdend is?

Voor mij is het een eyeopener. In maar liefst 76 landen wordt links gereden, voornamelijk Britse oud-kolonies. Als het misgaat, is het vaak bij het verlaten van een parkeerplek of uitrit. Je moet dan links de weg opdraaien en automatisch ga je dan natuurlijk al snel rechtsaf.

Goed om te weten: verkeer van rechts heeft GEEN voorrang

Logisch zul je denken, het is een linksrijdend land. Maar ook het verkeer van links heeft GEEN voorrang. In de praktijk heeft het verkeer op de belangrijkste weg voorrang. Waar twee hoofdwegen elkaar kruisen moeten bestuurders dan ook extra goed opletten.

is links rijden moeilijk

Hoe werkt links rijden op een rotonde?

Dit vond ik echt de zwaarste dobber. Er zijn namelijk nogal wat rotondes te vinden in de UK. Het werkt zo: bij het naderen van een rotonde neem je hem linksom. Wil je de rotonde gelijk verlaten (dus een kwart ronde nemen), dan geef je richting aan naar links. Wil je echter rechtdoor (halve rotonde), dan geef je geen richting aan. En wil je de rotonde driekwart nemen dan geef je gelijk richting naar rechts aan.

En let dus goed op! Als je de rotonde opgaat heeft het verkeer van rechts voorrang, want zij zitten op dat moment op een “belangrijkere weg”.

Warwick Castle

Links rijden en genieten

Het eerste uur zul je vooral aan het focussen zijn op het je eigen maken van de linksrijdende handelingen. Maar daarna wordt het genieten hoor! Wij stoppen op verschillende fotogenieke plekjes: Stratford (fijn stadje, tevens geboorteplaats van William Shakespeare) en Warwick (mooi kasteel!). We sluiten de dag af met een heerlijke high tea bij Combe Fields in Binley. Nou ben ik glad vergeten van de high tea zelf een foto te maken. Het toilet heb ik wel vastgelegd, ook om te smullen, toch? 😉

Combe fields binley