voeding voor extra energie

Ben je vaak moe? Het kan jouw voedingspatroon dan niet optimaal is. Eet je namelijk wat vettere etenswaren met veel calorieën, dan kost het jouw lichaam hartstikke veel energie om dit te verwerken. Deze 10 voedingsmiddelen voor extra energie zijn misschien echt iets voor jou.

1. Bruine rijst
Donkere rijst is rijk aan mangaan, een mineraal dat energie haalt uit eiwitten en koolhydraten, en helpt je energielevel de gehele dag door hoog te houden. Bruine rijst is lekker veelzijdig en kan gemakkelijk worden geserveerd als bijgerecht naast je favoriete groenten en eiwitten.

2. Zoete aardappel
Zoete aardappel is rijk aan koolhydraten en zit bomvol vitamine A en vitamine C. Hierdoor helpen ze je vechten tegen een middagdipje en helpen ze ook nog eens je weerstand te verhogen. Bonus: kinderen houden ook enorm van de zoete smaak van de zoete aardappel.

Tip: lees hier hoe je heel makkelijk een zoete aardappel kunt poffen.

3. Honing
Een lepel honing staat gelijk aan een blikje energydrink, wist je dat? Laag in de glycemische index (snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteert), reageert deze natuurlijke zoetmaker als een shot energie in de spieren tijdens een work-out en helpt het de spieren te versterken na een oefening. Voeg een flinke druppel honing toe aan je ontbijt of het kopje thee in de middag.

honing

4. Bananen
Omdat ze bijna geheel bestaan uit suikers (glucose, fructose en sucrose) én vezels, zijn bananen het equivalent van energie. Bananen smaken heerlijk in een smoothie met bijvoorbeeld havermout.

Tip: lees hier nog veel meer gezondheidfacts over de banaan. 

5. Appel
Omdat appels veel vezels hebben zorgen ze ervoor dat het langer duurt voordat ze verteert zijn, en daarom geven ze een langere boost dan andere fruitsoorten. Dit vind ik een heel lekker ontbijtrecept met appel en havermout.

6. Sinaasappels
Sinaasappels zijn rijk aan vitamine C, kalium en foliumzuur. Deze citrusvrucht zorgt er daarom voor dat je voor lánge tijd energie vasthoudt, in plaats dat het je even een rush geeft. Pel de sinaasappel en eet hem helemaal op, in plaats van te persen, om ook de vitaminen binnen te krijgen die schuil gaan onder de schil, zoals pectine en vezels.

Tip: hier lees je alles over de gezondheid van sinaasappels.

7. Spinazie
Spinazie is een goede bron van ijzer en dit brengt jouw energieproductie op peil. Wist je dat je van spinazie hele lekkere chipjes kunt maken? Het recept vind je hier.

8. Bonen
Bonen bevatten voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, vitamine K, thiamine, magnesium, kalium, koper, fosfor, ijzer, mangaan, tryptofaan, foliumzuur en molybdeen bevatten. Ze kunnen helpen bij het omlaag brengen van een te hoog cholesterolgehalte en houden daarnaast ons hart gezond en sterk. Dit is een heerlijke soep met bruine bonen én zoete aardappel.

bruine bonensoep met koriander

9. Amandelen
Deze kleintjes bevatten eiwitten, mangaan, koper en B2. Amandelen zijn een slimme snack om in je tas of op je bureau te bewaren. B2 is nodig voor de energievoorziening van je lichaam en goed voor de stofwisseling.

10. Zalm
Zalm staat bekend om zijn hoge percentage omega-3 vetten, die zorgen voor een lager cholesterolgehalte en de kans op hart en vaatziekten verminderen. Maar je moet niet vergeten dat zalm ook rijk is aan vitamine B6, niacine en B2; alles dat helpt om het eten dat je binnenkrijgt om te zetten in energie. Lekker met een spinaziesalade of naast bruine rijst en groenten.

Voeding voor extra energie

Natuurlijk zijn er naast dit top 10 lijstje nog veel meer voedingsmiddelen voor extra energie. Wat eet jij graag voor extra energie?