Dickensfestijn Deventer

Wil je een keer een échte authentieke kerstsfeer beleven, in eigen land? Dan is het jaarlijkse Dickensfestijn in Deventer the place to be. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het historische Bergkwartier van Deventer.

Dit jaar, op zaterdag 16 en zondag 17 december komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden. De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor.

Dickens festijn Deventer

Dickensfestijn in Deventer

Het tweedaagse evenement wordt op initiatief van buurtbewoners en middenstanders sinds 1991 gehouden, meestal in het weekend voorafgaand aan Kerstmis. Het hart van het festijn ligt in het middeleeuwse Bergkwartier, een deel van de oude binnenstad van Deventer.

Vrijwilligers spelen honderden personages uit de boeken van Charles Dickens (1807-1870) na. Denk aan Scrooge, Oliver Twist, Mr. Pickwick, Christmas Carol-zangers, weeskinderen, dronkaards, ambachtslieden en vele andere arme en rijke lieden. Er doen honderden acteurs aan mee, waaronder heel veel buurtbewoners die het event een warm hart toedragen. De organisatie heeft een collectie van meer dan 700 kostuums om het festijn helemaal authentiek te maken.

Dickens festijn Deventer

Lees ook: dagje Deventer? Deze plekken mag je niet missen.

Het grootste Dickensfestijn van Nederland

Het Dickens Festijn wordt jaarlijks bezocht door ongeveer 120.000 mensen. Er komen ook veel buitenlandse bezoekers, vooral uit Duitsland.

Dickensfestijnen worden overigens over de hele wereld georganiseerd. In Nederland onder meer in Bronkhorst en Wintelre, maar dan op veel kleinere schaal. In het Engelse Rochester, woonplaats van Charles Dickens, wordt ieder jaar in eind mei/begin juni een groot Dickensfestival gehouden en begin december vindt een Christmas Dickens weekend plaats.

bron

In de Deventer binnenstad zijn in het Dickensweekend ook allerlei kerstmarkten, concerten en andere activiteiten in het kader van ‘Deventer Kerststad.’

Geen tijd om dit jaar te gaan?

Het Dickensfestijn in Deventer vindt in 2018 plaats op 15 en 16 december. Meer informatie en tips vind je hier, op de site van het Dickensfestijn.

Dickensfestijn Deventer