Overweeg jij een ooglidcorrectie? Of heb je de stap al genomen en is de operatie gepland? Met deze 6 tips voor een goede voorbereiding op de ooglidcorrectie kun je zorgen voor een sneller herstel.

Jaja, ik spreek uit ervaring. Ik onderging namelijk onlangs zelf een (boven)ooglidcorrectie.

Tip 1: informeer jezelf zo goed mogelijk

Online zijn er heel veel reviews te vinden van ooglidcorrecties. Natuurlijk van zorgklinieken zelf maar ook veel persoonlijke ervaringen op verschillende blogs. Google gewoon even op “hoe werkt een ooglidcorrectie” en de handige linkjes met feiten en weetjes vliegen je om de oren.

Tip 2: regel vervoer voor na de operatie

Zelf rijden is niet mogelijk na de operatie. En ook stap je liever niet in de bus of trein. Fijn dus als je een lift kunt regelen voor na de operatie. Met een uurtje is de operatie gepiept en met 2 uurtjes ben je alweer onderweg naar huis.

Lees ook: stappenplan om een ooglidcorrectie vergoed te krijgen

Tip 3: plan een paar dagen vrij

De eerste paar dagen na de operatie moet je echt even je rust nemen, om zo snel en goed mogelijk te herstellen. Thuis doe je niets, behalve onder een dekentje op de bank met een icepack op je ogen lekker te relaxen. Je leest het goed, relaxen. In mijn geval dan, ik heb namelijk tijdens en na de operatie geen seconde pijn gevoeld. Je ziet er flink gehavend uit met allerlei blauwe/groene/paarse/gele plekken, hechtingen en pleister, maar pijn doet het geenszins. Plan dus een paar vrije dagen in voor na de operatie, ik zou minimaal een week doen. De eerste 5 dagen heb je sowieso nog de hechtingen en zwaluwstaartjes en wil je liever niet gezien worden.

Tip 4: regel oppas, sla boodschappen in en kook wat maaltijden van tevoren

De eerste 5 dagen dus blauwe plekken, hechtingen en pleistertjes, die met een zonnebril amper te bedekken zijn. Ik bleef dan ook binnen (met de gordijnen dicht!) en heb ter voorbereiding op de ooglidcorrectie van tevoren alle boodschappen ingeslagen. Voor de eerste 2 dagen had ik eten voorgekookt, zodat ik het alleen maar hoefde op te warmen.  Op de derde dag al was ik goed in staat om te koken en kleine huishoudelijke klusjes uit te voeren (zonder te bukken! Vaatwasser uitruimen, wasje draaien… dat werk). Heb je kleine kinderen in huis? Probeer dan de zorg de eerste 2 dagen uit handen te geven. Hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld een hond hebt die een paar keer per dag naar buiten moet. Ik zou het minimaal de eerste 2 dagen door anderen laten doen.

Tip 5: zorg voor voldoende icepacks en diepvrieserwtjes

Na de operatie dien je op de eerste dag heel erg veel te ijsen. Ik heb bijna non-stop een coolpack op mijn ogen gehad en ik denk dat ik hierdoor de blauwe-plekken-fase heb overgeslagen en direct door ben gegaan voor de gele-plekken-fase (dat is de laatste fase van een blauwe plek, als de bloedingen bijna zijn verwerkt door je lichaam). Een tip van mijn chirurg was om geen vriesproducten op je ogen te leggen maar koelmaskers uit de koelkast. Ook altijd een doekje ertussen, bijvoorbeeld een tissue, voor de hygiene en om direct contact met de kou te voorkomen. Hier heb ik me de eerste dag na de operatie aan gehouden maar vanaf de 2e dag ben ik elk uur gaan ijsen met een zak diepvrieserwtjes en een tissue ertussen. De diepvrieserwtjes vormen zich namelijk perfect naar je gezicht. Ik had 2 zakken in huis, om te kunnen afwisselen.

Tip 6: download een luisterboek app

Misschien overdrijf ik wat hoor, maar ik wilde echt gaan voor snel en goed herstel en heb mijn ogen 3 dagen volledige rust gegeven. Geen TV, Netflix en boeken lezen. Zo weinig mogelijk contact via social media en WhatsApp. Ik heb me evengoed heel, heel erg goed vermaakt, met de app Storytell. Via deze app kun je duizenden luisterboeken beluisteren en de app is de eerste 2 weken gratis! Ik heb 3 audioboeken beluisterd de eerste dagen: Arthun Japin – De Overgave, Elena Ferrante – De Geniale Vriendin, Annejet van der Zijl – De Amerikaanse Prinses. Heerlijk met mijn oortjes in en een zak doperwten op mijn ogen 😉

Dit waren mijn 6 tips ter voorbereiding op de ooglidcorrectie

Heb jij nog andere tips of ervaringen ter voorbereiding op de ooglidcorrectie? Laat ze dan achter in een reactie onder deze blog, wie weet zijn anderen er weer mee geholpen 🙂

Lees ook: