Als je Bonnie gelooft, ben ik (Ilja) zo ongeveer een chef in de keuken. Dat valt allemaal reuze mee. Ik kan best leuk koken, maar er gaat ook genoeg mis. Zo heb ik mijn gezin tot tranen toe aan het lachen gekregen met mijn mislukte kerstpudding. Het had zo mooi moeten worden: een dessert uit de prachtige koperen Bitossi bakvorm. Het resultaat: een ingezakte smurrie. Aan de bakvorm heeft het zeker niet gelegen. Die kan je trouwens winnen. OHIMP geeft er 4 weg!

Bitossi bakvorm in prachtig koper

Je hebt ze al vaker voorbij zien komen op OHIMP, die prachtige bakvormen van porselein van Bitossi.

Bitossi bakvormen

Dit keer mochten we 4 prachtige, koperen exemplaren proberen. Bonnie maakte in de kleine vormpjes al lekkere ontbijtmuffins. Ik begon met een recept dat ik meenam uit Slovenië: een potica. Dat ging prima, het recept van deze lekkernij volgt later. Alleen jammer dat die mooie tekening van de bakvorm niet helemaal mooi uitkwam. Daar moet toch iets op te verzinnen zijn.

Potica uit slovenie

 

Vanillepudding met gemarineerd rood fruit

Een pudding, daar moet het helemaal mee lukken. En ook handig zo vlak voor de kerst, dan hebben we het sluitstuk maar vast gehad. Vol goede moed ging ik aan de slag met vanillestokjes (wat ruiken die altijd lekker) en room. Een dag later was het zover, het uitstort moment. Ik pakte mijn mooiste bord, zette de vorm even in warm water zodat de pudding goed los kan komen, en tadaaaaaaa. Een totaal ingezakte pudding, die zelfs uit elkaar viel……..Hij smaakte er niet minder om, dus hierbij toch het recept. Met iets minder vocht en iets meer gelatine. Dan lukt deze pudding wel.

Ingrediënten vanillepudding

  • 2 vanillestokjes
  • 350 ml volle melk
  • 5 blaadjes witte gelatine
  • 1 bakje slagroom (125 ml)
  • 3 eiwitten
  • 500 g rood fruit (ik nam aardbeien en aalbessen)
  • 75 g suiker

Recept vanillepudding

Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg eruit. Breng de melk de helft van de suiker, de vanillestokjes en de helft van het vanillemerg aan de kook. Laat even trekken en haal dan de vanillestokjes er uit. Week de gelatine 5 minuten in koud water, neem de melk van het vuur en los de uitgeknepen gelatine erin op. Laat afkoelen. Klop intussen in 1 kom de slagroom stijf en in een andere het eiwit met 2 eetlepels suiker en een mespunt zout tot stijve pieken. Spatel voorzichtig de slagroom en het eiwitschuim door het afgekoelde melkmengsel erdoor. Schep in de vorm en laat de pudding in de koelkast minstens 2 uur opstijven.

Meng de rest van het vanillemerg met de rest van de suiker. Schep dit suikermengsel door het fruit en laat 2 uur marineren. Dompel de puddingvorm even tot de rand in een bak met heet water. Leg een schaal op de vorm, draai ze samen om en laat de pudding uit de vorm glijden. Serveer met het gemarineerde fruit.

Winnen: Bitossi bakvorm

OHIMP geeft 4 van deze prachtige Bitossi bakvormen weg. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig porselein en hebben een prachtige koperkleur. Meedoen is heel gemakkelijk. Laat in een reactie hieronder weten wat jouw tip is om mijn puddingdrama te voorkomen (of deel je eigen bakmislukking, ook leuk). Vergeet niet om te vermelden welke bakvorm je voorkeur heeft, hieronder kun je kiezen (van de kommetjes krijg je er dus 4). Wie weet sta jij straks te bakken in 1 van deze beauty’s?

Ik word natuurlijk ook erg blij als je de Facebookpagina van OHIMP wilt liken en als je dit bericht deelt. Winnaars krijgen over ongeveer 3 weken bericht. Heel veel succes!!

Bitossi bakvormen