Om mij heen vallen de mensen bij bosjes neer, geveld door griep. Of… zou het de combinatie van de feestdagen en overmatig eet- en drinkgedrag zijn? Hoe dan ook, van Ton’s kippensoep tegen griep gaat een medicinale werking uit, niet alleen vanwege de ingrediënten, maar alleen al als je hem proeft ben je al snel weer kiplekker.

Ton ken ik niet persoonlijk, maar via een slowcookerrecepten pagina kwam een aantal lekkere recepten van hem tegen. Zo had hij een recept uitgeschreven voor kippensoep en zijn schrijfstijl vond ik toch zó gezellig. Met toestemming van Ton mag ik zijn bericht hier met jullie delen en… hopelijk wil hij wel vaker zijn recepten én schrijfsels delen op OHIMP?

Ton’s slowcooker recept voor kippensoep tegen griep

Onze slowcooker heeft naast een culinaire taak ook een hulpverlenende. Zo ook dit weekend. Drie van de vier in ons gezin hebben akelige zware hoestaanvallen. Dan komt de hulpverlener in de slowcooker tot leven. Taak: maken van een medicinale kippensoep.

Heftige hoestaanvallen eisen een heftige soep

Ingrediënten zijn wat overdreven, maar noodzakelijk voor een snel herstel.

  • 2 stokken prei,
  • 1 vette kip (1,5 kg)
  • 2 middelgrote uien
  • 3 bollen soloknoflook
  • 1 grote zoete aardappel
  • 3 blaadjes laurier
  • bosje peterselie
  • drie rundermergpijpjes (350 gr)
  • peper, zout en vermicelli naar eigen inzicht

Zo maak je de kippensoep tegen griep

Schil, snij en was wat te schillen, snijden en wassen is (grof snijden) en leg het in de slowcooker. (Een halve prei achter houden) Snij de kip in stukken en leg het op de groenten, ui, knoflook en de rest. De mergpijpjes er gezellig naast. De pan verder vullen met water.

Vanwege het spoedeisende karakter maar op ‘hoog’ gezet voor 5 uur. Dan alle ingrediënten er uit vissen, de groenten kunnen in de kliko. De kip uit elkaar pluizen en terug in de pan, net als het merg uit de mergpijpjes. De overgebleven prei klein snijden en in de pan. Naar eigen inzicht vermicelli, peper en zout toevoegen. Nog een uurtje op ‘laag’ en klaar is de soep.

Ieder een stevige kom soep en het herstellen kan beginnen.

… aldus Ton. Bedankt voor het delen!

Opmerking: lijkt het je zonde om de groente weg te gooien? In principe zijn alle vitamines eruit gekookt. Voor de vezels zou je ze wel in de soep kunnen laten zitten en misschien even met de staafmixer er doorheen mengen.

Lees ook: zo maak je eenvoudig bottenbouillon in de slowcooker

Heb je wat langer de tijd, dan kun je de soep nog wat uurtjes extra laten trekken in de slowcooker. Een bouillon gemaakt van botten wordt dan alleen maar extra krachtig.

bouillon van botten uit de slowcooker

Werkt het nou echt, kippensoep tegen griep?

Yes! Deze oeroude volkswijsheid is zelfs wetenschappelijk bewezen. In kippensoep zit een stofje, carnosine, dat ons immuunsysteem helpt om met verkoudheid en griep af te rekenen, zo onderzocht de Universiteit van Nebraska. De voor het onderzoek gebruikte kippensoep bevatte behalve kip en water ook nog ui, zoete aardappel, pastinaak, knolletjes, wortels, bleekselderij, peterselie, zout en peper. De onderzoekers veronderstellen dat de combinatie van deze ingrediënten het beste effect sorteert.

Andere kippensoep recepten op OHIMP: