Goed nieuws voor iedereen die niet van sporten houdt, maar wel wil afvallen. Met wandelen verbrand je namelijk meer calorieën dan altijd gedacht. Wie flink doorstapt, kan volgens Amerikaanse onderzoekers in een uur tijd zelfs een groot stuk appeltaart met slagroom wegwerken.

Onderzoekers gingen er tot voor kort van uit dat je per vijf kilometer wandelen gemiddeld 45 calorieën per kilometer verbrandt, meldt RTL Nieuws. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers van de Southern Methodist University, die het calorieverbruik tijdens wandelen in 2016 nog eens testten, verbranden de meeste mensen waarschijnlijk veel méér.

VET veel calorieën verbranden door te wandelen

In eerdere onderzoeken zijn relatief weinig wandelaars onderzocht, werd er onvoldoende rekening gehouden met de verschillende lichaamstypes en werd er vooral naar slanke mensen gekeken, die relatief minder calorieën verbranden dan zwaardere mensen. De deelnemers aan het huidige Amerikaanse onderzoek waren tijdens hun wandeltochten veel meer calorieën kwijtgeraakt.

Lees ook: hiken in Noorwegen (met tieners…)

Hiken in Noorwegen met tieners

Volgens de Amerikanen is het veel aannemelijker dat een vrouw van gemiddelde lengte met een gewicht van ongeveer zestig kilo tijdens een wandeling van vijf kilometer per uur rond de zestig calorieën per kilometer verbrandt (en dus driehonderd per uur). Wie met dit postuur een beetje stevig doorstapt en 6,5 kilometer per uur haalt, verbrandt zelfs zeventig calorieën per afgelegde kilometer. Dat zijn maar liefst 455 calorieën! Oftewel: een groot stuk appeltaart, mét slagroom, met één uurtje lopen!

Ken jij de zgn. MET-waarde al?

Als je wilt weten hoeveel calorieën jij met jouw gewicht verbrandt tijdens inspanning, dan kijk je naar de zogeheten MET-waarde (Metabolic Equivalent of Task) Deze meeteenheid geeft per inspanning aan hoeveel calorieën je (per uur) verbrandt en houdt ook rekening met lichaamsgewicht. Een paar voorbeelden:

MET waarde

Rekenvoorbeeld

Wie zestig kilo weegt, verbrandt dus met hardlopen: 8 calorieën x 60 kilo = 480 calorieën per uur. Met normaal wandelen: 4 calorieën x 60 kilo = 240 calorieën per uur. Volgens de Amerikaanse onderzoekers is dat laatste dus waarschijnlijk meer.

Calorieën verbranden door te wandelen, werkt dus heel effectief.

Bron | RTL Nieuws, Voedingscentrum, caloriechecker, Margriet.nl

Schotland foto's Inverness